Címlap Hírek Újabb jel a közelgő aranyár-fordulatra: a nagy befektetési bankok már veszik!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Újabb jel a közelgő aranyár-fordulatra: a nagy befektetési bankok már veszik!
2013. május 27. hétfő, 08:10

 

Conclude Daily Gold

Sok év óta először haladják meg a nagy befektetési bankok aranyvételi pozíciói az eladásiakat, ami arra utal, hogy a sárga nemesfém – május 23-án 1360 dollár alá benézett, hétfő reggelre 1390 fölé korrigált – árfolyamának emelkedésére számítanak.
Aranykereskedés a New York-i árutőzsdén. Forrás: www.goldalert.com, Conclude Zrt.

Mozgalmas hetet zárt az arany. A New York-i árutőzsdén, a Comex-en kedden jelentősen csökkent a sárga nemesfémre kötött nyitott határidős kontraktusok száma, különösen júniusra. Egyrészt Ben Bernanke FED-elnök másnapi kongresszusi meghallgatása miatt sokan zárták az árfolyameladásra játszó, short ügyletüket, másrészt a nagy befektetési bankok is felhagytak aranykészleteik értékesítésével.

Az pedig, hogy másnap Bernanke közölte, nehéz lesz befejezniük a harmadik mennyiségi lazító programot, ezzel szemben a FED nyíltpiaci bizottsága, a FOMC legutóbbi ülésének jegyzőkönyve szerint akár már júniusban leállhat a pénzpumpa, óriási volatilitást okozott a piacokon. A japán részvények ára például 7 százalékkal esett, az aranyár ingadozása pedig meghaladta a 60 dollárt. Bernanke szavaira például az arany tíz percen belül 30 dollárral drágult, miután az arannyal rendelkező bankok nem ajánlották eladásra készleteiket. Ezt követően azonban a sárga nemesfém ára élesen csökkent, többek között vélhetően állami intervenció hatására, melyet az a szándék vezethetett, hogy az emberek ne higgyék azt, az arany jobb befektetés a dollárnál.

A négy legnagyobb befektetési bank hosszú évek után május 14-én először került nettó aranyvételi pozícióba

A négy legnagyobb befektetési bank hosszú évek után május 14-én először került nettó aranyvételi pozícióba; Forrás: Goldalert, Conclude Zrt.

 

 

A nemesfémek és a többi eszköz piaca között jelenleg alapvető különbség, hogy a nemesfémek most jelentősen túladottak, míg a részvények, kötvények túlvettek. Amiből logikusan következik, hogy ezen, alacsony nemesfém-szintekről való elmozdulás az arany és az ezüst árát a magasba repítheti, ezzel szemben a részvények és kötvények ára lefelé mozdulhat el.

Az arany szélsőséges túladottságát jelzi a rá vonatkozó short pozíciók extrém mértéke

Az arany szélsőséges túladottságát jelzi a rá vonatkozó short pozíciók extrém mértéke;Forrás: Goldalert, Conclude Zrt.

 

 

A meglehetősen szűkös fizikaiarany-kínálat és a felfelé mutató ármozgás miatt az arannyal rendelkező befektetési bankoknak ostobaság lenne zárniuk a nettó vételi pozícióikat. Az aranyár alacsonyan tartása egyértelműen a négy nagy központi bank érdeke, melyek kivétel nélkül a mennyiségi lazítás hívei. Japán már belekezdett ebbe, a FED egyre több jelét adja annak, hogy nem készül mérsékelni, pláne beszüntetni a pénznyomtatást, az Európai Központi Bank az eurózóna problémás országainak adóssághegyei miatt kényszerül lazításra, míg a Bank of Englandet július 1.-től kormányzó Mark Carney  a múlt héten tett jelentőségteljes utalást, üdvözölve Japán bátor monetáris politikáját.


Forrás: Goldalert, Conclude Zrt.