Címlap Hírek A FED-lazítás vége megrengetheti a kötvénypiacokat – figyelmeztet az OECD

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A FED-lazítás vége megrengetheti a kötvénypiacokat – figyelmeztet az OECD
2013. május 30. csütörtök, 09:28

 

Conclude Daily Gold

A jobbára kötvényvásárlásokban megnyilvánuló jegybanki mennyiségi lazító programok beszüntetése miatt jelentősen visszaeső forrásbőség hatására az állampapír-hozamok megugorhatnak, a gazdasági növekedés lassulhat, a részvény- és az ingatlanárak csökkenhetnek – figyelmeztet az OECD. Mindezek ismét az arany felé terelhetik a befektetőket.
Forrás: The Economic Times, Conclude Zrt.

Fájdalmas következményei lehetnek, ha a központi bankok felhagynak a történelem legnagyobb pénzügyi kísérletének nevezett mennyiségi lazítással, mely az USA esetében immár sorrendben a harmadik – állapította meg az OECD az idei első gazdasági előrejelzéseit tartalmazó Economic Outlook nevű, szerdán publikált jelentésében. A jobbára kötvényvásárlásokon keresztül megvalósuló likviditásnövelés beszüntetésének hatására az állampapír-hozamok megugorhatnak, a gazdasági növekedés pedig lassulhat, nemcsak a fejlett, hanem a fetörekvő országokban is – közölte Pier Carlo Padoan, az OECD főtitkár-helyettese és vezető közgazdásza.

Különösen az USÁ-ban, miután az használta a legnagyobb mértékben a kötvényvásárlásokat a monetáris lazítás formájaként. Az Egyesült Államok idei növekedésére vonatkozó prognózisát az OECD 2-ről 1,9 százalékra mérsékelte, míg 2014-re 2,8 százalékot vár. Ez jóval alacsonyabb, mint a világgazdaság egészéé. Az OECD ugyan e téren is rontott előrejelzésein, 0,3, illetve 0,2 százalékponttal, de a globális GDP szerinte még így is az idén 3,1, jövőre 4 százalékkal nőhet. A legrosszabbnak az eurózóna kilátásait ítéli az OECD, a korábbi 0,1-gyel szemben ugyanis már 0,6 százalékos visszaesését jelzi előre, míg a 2014-es növekedés a korábban vártnál 0,2 százalékponttal szerényebb, 1,1 százalék lehet.

Ben Bernanke, a FED elnöke. Forrás: abcnews.com, Conclude Zrt.Márpedig Ben Bernanke FED-elnök egy hete utalt arra, ha a makrogazdasági adatok tovább javulnak, az amerikai központi bank szerepét betöltő intézmény csökkentheti a kötvényvásárlásokat a következő hónapokban. További tőrdöfésként Bernanke emlékeztetett, hogy az olcsó pénz korszaka nem tart örökké. S amikor eljön ennek az ideje, az csúnya lesz – tehetjük hozzá az OECD jelentése alapján. Eszerint ugyanis „az amerikai állampapír-hozamok megugrása a befektetőknek tőkeveszteséget okozhat, de a többi eszköz – mindenekelőtt a jelzálog-fedezetű értékpapírok és a vállalati kötvények – árfolyama is nagy valószínűséggel csökkenni, hozamuk pedig emelkedni fog”. A mostani likviditásszűkítés nagyobb mértékben foghatja vissza az amerikai gazdaság és pénzügyi rendszer hitelellátottságát, mint a legutóbbi hasonló mértékű, 1994-esnél. A megemelkedő hosszú kamatok miatt egyrészt csökkenhet a részvények – jelenleg fundamentálisan ma már amúgy sem indokoltan magasnak tűnő – árfolyama,  másrészt az ingatlanárak is lejjebb mehetnek. Mindez az örök menedékeszköz arany malmára hajthatja a vizet, különösen, hogy az most viszonylag kedvező áron megvásárolható.

Forrás: Sara Sjolin, OECD, Conclude Zrt.