Címlap Hírek Junior ezüstbánya-részvények kötélidegzetűeknek

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Junior ezüstbánya-részvények kötélidegzetűeknek
2013. június 03. hétfő, 09:18

 

Conclude Daily Gold

Több mint a duplájára ugorhat az ezüst árfolyama a következő másfél évben – véli Sean Rahimov, a Silver Strategies alapítója, aki ezért arra bíztatja a kockázatot kedvelőket, hogy a szerinte ígéretes kitermelési kilátásokkal bíró junior ezüstbányák részvényeibe fektessenek.
Sean Rahimov. Forrás: www.resourceworld.com, Conclude Zrt.

Rahimov arra apellál, hogy a 2003-2011 között tízszeresére, 50 dollárra drágult, ám azóta jelentősen korrigált, jelenleg 22 dollár körüli ezüstárat (lásd grafikonunkat) nem lehet hosszú távon manipulálni, ami ez esetben annyit jelent, hogy a mostanihoz alacsony szinten tartani. Bár az idén a részvénypiacok szárnyalnak, elsősorban az arany és az ezüst kárára, a gazdasági kilátások jottányit sem tűnnek kedvezőbbeknek, sőt egyre több jel utal arra, hogy a hurráoptimizmusnak vége szakadhat, s a nemesfém-jegyzések ismét elindulhatnak felfelé.


 

 

 


Az ezüst ára 2003-2011 között megtízszereződött

Az ezüst ára 2003-2011 között megtízszereződött; Forrás: Infomine.com; Conclude Zrt.

 

 

Ezért Rahimov szerint érdemes szétnézni a junior ezüstbányák között. Az egyik legizgalmasabb sztorinak a mexikói Silver Bull ResoA Silver Bull mexikói bányászterülete. Forrás: resourceclips.com, Conclude Zrt.urces Inc.-et tartja, mivel úgy ítéli meg, a cég fiatal, agresszív menedzsmentje elődjénél sokkal jobban érzi, mire van szüksége a piacnak. A társaság a felszín közelében jelentős mennyiségű ezüstöt tárt fel, melyeket valószínűleg egy felszíni bánya nyitásával érdemes kitermelni. Ez a folyamatban lévő kutató fúrásoktól függően akár 100 millió unciás oxidos ezüstforrást rejthet, amit viszont nem biztos, hogy könnyű lesz szeparálni. A legtöbb ezüst tartalmú érc szulfidos, melyet flotációs eljárással dúsítanak, ez a lelőhely azonban elsősorban oxidos érceket rejt, amelyeket un. Munka a Huldra egyik bányájában. Forrás: Hudra, Conclude Zrt.perkolációs kilúgzással (heap leaching) lehet dúsítani, amely drágább eljárás, mint a flotálás. A cégnek még a lelőhely adottságaihoz illeszkedő módosítást kell végrehajtania az eljáráson, hogy növelje a kitermelést és a termelési költségek ne szaladjanak el. Ez a legnagyobb kihívás most a cég előtt, mely most egy előzetes gazdasági becslést végez és ha ez kedvező eredményt hoz, akkor a Silver Bull egy vonzó felvásárlási célpont lehet a nagyobb bányatársaságok számára.

A Huldra Silver Inc. Vancouver keleti részén lévő projektje az ezüsttermelés új generációját jelentheti. A Treasure Mountain bányát utoljára az 1980-as években próbáltak megművelni. Ott jó minőségű ezüstkészletek vannak a  földalatti bányában, de szűk telérekben. Tonnánként 700 gramm ezüst is lehet átlagban, további mintegy 10 százalék cink és ólom. Rahimov ezt tartja a legígéretesebb ezüstbánya-részvénynek.

 

 

Most olcsón lehet venni Huldra Silver-részvényeket

 

Most olcsón lehet venni Huldra Silver-részvényeket; Forrás: Infomine.com; Conclude Zrt.

 

 

Rozsnyói bányászok.Forrás: Global Minerals, Conclude Zrt.Aztán ott van a Global Minerals Ltd. (GM) ezüstprojektje Rozsnyóban, ahol a helyi ércbányászat a távoli múltban gyökerezik. Hegyeiben vasat, aranyat és más érceket bányásztak, vasbányája ma már nem működik. A cég több földalatti munkát is elvégzett és egy olyan járatra fókuszál, ami ezt megelőzően még nem lett feltárva. Itt 30 millió uncia ezüst és réz lehet, ám ez a becslés még 2008-ból származik. A GM azonban éppen ezekben a napokban aktualizálja becslését. A réz igen jó minőségű, aminek azért van jelentősége, mert a legtöbb rézbánya jelenleg gyenge minőségű rezet bányászik. Egy százalék réz kitermelése már önmagában gazdaságos. A rozsnyói projekt sikere egész Európa számára nem mellékes, mivel az öreg kontinens nem bővelkedik ezüstkészletekben. Bár a kitermelés valószínűleg sokba kerülne, de még ígyis megérné.

Munka a Rosario bányánál. Forrás: Santa Cruz Silver, Conclude Zrt.A befektetők figyelmét még felkeltheti a Santacruz Silver Mining Ltd., mely éppen most kezdte a mexikói Rosario bányáját megművelni. Jó a menedzsment és kedvezőek a projektek. A cég egyéb projektjeiről, a San Felipé-ről vagy a Gavilanes-ről ugyan keveset hallani, de a Santacruz kétfős, mexikói származású menedzsmentje nem felelőtlen költekező hírében áll, jól terveznek és becsülnek, benne vannak a szakmában már évek óta.  Az első számú technikai vezető, Francisco Ramos már számos bányát létesített. Mivel ez egy mexikói cég, nem lesz gond a helyi hatóságokkal, engedélyekkel és költségekkel, szemben a Mexikóban működő többi céggel.  A szintén mexikói Avino Silver pedig azért lehet keresett, mert 27 millió részvényével az egyik legjobb tulajdonosi szerkezetű bányatársaságnak számít, nincsenek finanszírozási gondjai és mivel itt már termelő cégről van szó, a cash-flow is szépen alakul.

Peter Megaw. Forrás: www.resourceworld.com, Conclude Zrt.A Minaurum Gold Inc. mindenekelőtt abban különbözik a többi junior bányától, hogy két geológus irányítja. Egyikük, Peter Megaw talán a legjobb a szakmájában Mexikóban, már számos projektet hozott a cégnek. A cég a Guerrero Gold Beltben fog bányászni, ahol már többen – a Newstrike Capital Inc., a Cayden Resources Inc. és az Osisko Mining Corp. – is óriási készleteket termeltek ki, míg a Torex Gold Resources Inc. a kutatásban jeleskedett. E cégek többségével dolgozott a Minaurum másik geológus vezetője, David Jones, aki azt a Los Filos aranybányát fedezte fel, mely most a Goldcorp Inc. tulajdona. A Minaurum Adelita-projektje ígéretes réz- és aranykészlettel rendelkezik. 
    

Az ezüstbánya-részvények közvetlen megvételénél kevésbé kockázatosak az ezüst ETF-ek. Például Eric Sprott – a rozsnyói bányában is érdekelt – ezüstbe fektető alapja, a Sprott Physical Silver Trust ETF, vagy a 361 millió dolláros vagyont kezelő Global X Silver Miners, esetleg a PureFunds ISE Junior Silver ETF, igaz, ez utóbbiban mindössze 3 millió dollár fekszik.

 

 

Eric Sprott ezüstalapjából most az éves minimumán lehet bevásárolni

Eric Sprott ezüstalapjából most az éves minimumán lehet bevásárolni;Forrás: The Gold Report, Wikipédia, Infomine.com, Conclude Zrt.


 

Forrás: The Gold Report, Wikipédia, Infomine.com, Conclude Zrt.