Címlap Hírek Elhunyt a Victorinox késbirodalom vezére

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Elhunyt a Victorinox késbirodalom vezére
2013. június 05. szerda, 07:47
 
Kilencvenévesen elhunyt Carl Elsener svájci gyáriparos, a világhírű Victorinox kés; Conclude Zrt.eket gyártó családi vállalkozás feje. A családi alapítvány által tulajdonolt cég Svájc egyik jelképének a svájci bicskának a legnagyobb gyártója. A Victorinox cég egyúttal a családi cégek stabilitásának megtestesítője is.

Az MTI közleményét az mno.hu cikke alapján változtatás nélkül közöljük.
 

A Svájcban III. Károlyként is emlegetett vállalkozó szombaton halt meg, családja e hét elején közölte halálhírét, hangsúlyozva, hogy Elsener „több mint 70 éven át minden energiáját a vállalkozásnak, a munkatársaknak és a svájci késeknek szentelte”.


Az 1922-ben született üzletember hamar bekapcsolódott az ibachi (Schwyz kanton, Közép-Svájc) központú családi vállalkozásba, amelynek irányítását apja halála után 1950-ben át is vette. Ekkoriban még kézzel gyártották a svájci minőség és megbízhatóság jelképévé vált svájci bicskákat, köztük a legismertebb Swiss Army Knife-ot, a termelést Carl vezetése alatt gépesítették, illetve automatizálták. „III. Károly” vezetése alatt a cég karórák, bőröndök és ruházati cikkek gyártásába is belefogott.

 
A vállalat, amely 2000 óta egy – az állandóságot biztosítani hivatott – családi alapítvány ellenőrzése alatt áll, 1850 főt foglalkoztat és évi 410 millió svájci frank (csaknem 100 milliárd forint) árbevételt produkál. Üzemeiben naponta 60 ezer zsebkés és ugyanennyi konyhakés készül.


A cég egy szóvivője az AFP-nek nyilatkozva fáradhatatlannak mondta a 11 gyerekes Carl Elsenert, aki képes volt hajnali 2-ig az irodájában dolgozni, és ha éjszakánként egy új ötlettel a fejében felriadt, azt feljegyezte a tapétára, hogy reggelre el ne felejtse. Carl Elsener 2007-ben adta át a családi vállalatbirodalom irányítását legidősebb fiának, „IV. Károlynak”, ifj. Carl Elsenernek.
 
Forrás: mno.hu