Címlap Hírek 33 milliárd forintot ér a magyar arany

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
33 milliárd forintot ér a magyar arany
2013. június 10. hétfő, 06:58

 

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük az Index.hu írását.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) aranytartaléka ez év április 30-án 111 millió eurót tett ki. Az aranytartalék mennyisége 99 000 uncia, ami körülbelül 3 tonnának felel meg. Az arany értéke az MNB április végi 35,9 milliárd eurós devizatartalékainak kevesebb mint fél százaléka – olvasható Matolcsy György válaszában, amit a Jobbik egyik képviselőjének kérdésére írt.

A jegybankelnök Volner János jobbikos országgyűlési képviselő "Miként alakult hazánk aranytartaléka a rendszerváltás óta eltelt időszakban?" írásbeli kérdésére azt válaszolta: 1989-ben az MNB akkori vezetése a nemzetközi tendenciákkal összhangban azt a stratégiai döntést hozta, hogy a jegybank aranykészleteit a technikailag szükséges minimális szintre csökkenti.


Matolcsy György június 7-i keltezésű levelében azt írta: a döntés következtében a nemzetközi aranypiacon történt értékesítések után 1989 májusától 1992 októberére az MNB aranykészlete 65 tonnáról a mostani 3 tonnára csökkent. A készlet  tényleges szintje ettől kezdve változatlan, az értékének ingadozását az aranyárfolyama határozza meg.

A levélben található táblázatból kiderül: 1990. december 31-én az MNB nemzetközi tartalékának nagysága 864 millió ECU volt ( Az ECU az Európai Közösség, majd az Európai Unió valutája volt 1979-től 1999-ig), amiből akkoriban 72 millió ECU volt az aranytartalék. Tavaly év végén az MNB teljes devizatartaléka 33,88 milliárd euró volt, ebből az aranytartalék 125 millió eurót ért el.

 

Forrás: index.hu