Címlap Hírek Megvan az új Steve Jobs!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Megvan az új Steve Jobs!
2013. június 10. hétfő, 10:36

 

Conclude Daily Gold

„Három fontos terület, az internet, a részecskefizika és a világűr problémáinak megoldására tettem fel az életemet” – ez az ars poeticája a dél-afrikai származású Elon Musknak, aki a minap Tesla Motors-részvényei elképesztő drágulásával került ismét a figyelem középpontjába.
Elon Musk. Forrás: www.biography.com, Conclude Zrt.

A június végén 42-ik születésnapját ünneplő Elon Muskba a műszaki dolgok iránti szerelmet dél-afrikai mérnök édesapja plántálta (Kanadában született édesanyja New Yorkban volt dietetikus, emellett hobbiból modellkedett). Tízéves korában kapta meg első saját számítógépét, mellyel autodidakta módon sajátította el a programozás fortélyait. Még csak 12 éves, amikor a Blaster nevű űrhajós játékos szoftvere kereskedelmi forgalomba került.

17. születésnapján családjával Dél-Afrikából Kanadába vándorolt. 1992-ben sikeresen felvételizett a University of Pennsylvania üzleti és természettudományi karára, ahol közgazdaságtant is tanult, majd diplomaszerzését követően elvégezte az egyéves természettudományi mesterképzést. 1995-ben került a Szilikon Völgybe, amikor beiratkozott a Stanford egyetem részecskefizikai képzésére. Mindössze két napja volt ott, amikor öccsével megalapította a Zip2 nevű szoftverfejlesztő céget, ami hírügynökségeknek szolgáltatott tartalmakat. Ezen kaszált először nagyot, miután a Compaq AltaVista részlege 1999-ben 307 millió dollárért fizetett a Zip2-ért, egyúttal 34 millió dolláros részvényopcióval kínálta meg. E pénzből Musk elindította azA Dragon űrhajó Forrás: techgon.com, Conclude Zrt. online pénzügyi szolgáltató X.com-ot, ebből fejlődött ki később az elektronikus pénzforgalmi közvetítő PayPal, melyet 2002 októberében az eBay 1,5 milliárd dollárért vásárolt fel, többek között a 11,7 százalékos részesedésű Musktól. Még a PayPal-ból való kiszállása előtt Musk megalapította harmadik cégét, a rakétatechnológiát és űrjárműveket fejlesztő SpaceX-et, melynek jelenleg is elnök-vezérigazgatója. A cég főmérnökeként nagy része volt a világ első teljesen magánfinanszírozású űrhajózási hordozórakétája, a Falcon 1, később pedig az annál nagyobb Falcon 9, valamint a Dragon űrhajó elkészítésében. A 2008-ban kötött szerződés alapján a NASA a Falcon 9-el és a Dragonnal bonyolítja le az űrszállításait.  Az elektronikus autót gyártó Tesla Motors mellett Musk a napelem-gyártó és –rendszerbe állító SolarCity vezetője és fő tulajdonosa – e cégek megalapításával a globális felmelegedés elleni küzdelmet akarja szolgálni. A Time amerikai magazin által a világ száz legbefolyásosabb embere közé beválasztott Musk vagyonát a Forbes magazin 2,7 milliárd, a Bloomberg hírügynökség 4,5 milliárd dollárra teszi.

 

Forrás: Wikipédia, CrunchBase, Conclude Zrt.