Címlap Hírek Itt az új fegyver a kórházi kórokozók ellen: az ezüst!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Itt az új fegyver a kórházi kórokozók ellen: az ezüst!
2013. június 20. csütörtök, 08:52

 

Conclude Daily Gold

Folyamatos keresletet biztosít az ezüst iránt, hogy az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók, valamint a kórházakban előforduló fertőzések visszaszorítása érdekében egyre nő az ezüsttartalmú termékek használata – állapította meg a The Silver Institute.
Ezüstbevonatú antimikrobiális kórházi öltözőfüggöny. Forrás: alajajigroup.com, Conclude Zrt.

A fertőzések megelőzésére már az első világháború idején ezüstvegyületeket használtak. A legújabb biotechnológiai fejlesztések azonban új megvilágításba helyezték az ezüstöt. A Silver Institute megfigyelése szerint az ezüst egészségügyi, orvosi használata segít csökkenteni az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok elterjedését a kórházakban.

„Az orvosi műszergyártók által kifejlesztett coating technológia révén ezüstréteggel ellátott instrumentumokat és kórházi felszereléseket lehet használni a betegek kezelésében, megakadályozva csaknem valamennyi bakteriális vagy gombás fertőzést” – jelentette ki Michael DiRenzo, a Silver Institute ügyvezető igazgatója. Mivel az ezüst lebontja a sejtfalakat és segít a légzéssel, valamint a szaporodással kapcsolatos problémákban, a baktériumok nehezen tudják kifejleszteni e nemesfémmel szembeni ellenálló képességüket. Emiatt az utóbbi időben nőtt az ezüsttartalmú gyógyászati termékek iránti kereslet.

Ezüstbevonatú ACTICOAT-géz. Forrás: Smith & Nephew, Conclude Zrt. A fémes vagy ionizált ezüst vegyületekkel bevont poliuretán, szilikon és a textilszálas anyagok használatával az orvosok hatékonyan vehetik fel a küzdelmet a komoly sérüléses esetekkel, valamint az olyan fertőzésekkel szemben, melyek bizonyítása meglehetősen költséges és nehéz azt kórházi ellátás keretében kezelni. Kísérletek már korábban is bizonyították, hogy az ezüstionok képesek baktériumokat, vírust, algákat és gombákat elpusztítani. Az idén pedig a londoni székhelyű Smith & Nephew globális egészségügyi technológiai cég idei kémcsöves laboratóriumi vizsgálata során arra jutott, hogy egy ezüstbevonatú antimikrobiális géz, az ACTICOAT képes kiirtani a kórokozó szervezeteket. A nevadai Renóban székelő NMI Health pedig a fertőzésekkel szemben küzdő professzorok szövetségének e havi floridai, immár negyvenedszer megrendezett éves találkozóján mutatta be a SilverCare Plus nevű antimikrobiális termékeit. Ezek azért lehetnek hatékonyak, mert olyan termékek – mosószerek, laboratóriumi öltözékek, beteg köntösök, fehérneműk, takarók és öltözőfüggönyök –, melyek együttesen a betegek környezetének több mint 90 százalékában megtalálhatók. Az NMI a Noble Biomaterials nevű céggel együttműködve gyártja a SilverCare Plus kollekciót. Ezen kívül számos víztisztító rendszer alapul az ezüstön, a Samsung például nanoezüst technológiát használ egyes háztartási mosógépekben. A Motorola egy sor mobiltelefon-készülékébe épített be ezüstöt, de e nemesfém megtalálható kulcsokban, számológépekben és még egy sor, kézzel működtetett eszközökben. A festékek is hatásosabbak a gombák, a rothadások és a különböző baktériumokkal szemben, ha ezüstöt tartalmaznak.

 

Forrás: The Silver Institute, Smith & Nephew, Wikipédia, Conclude Zrt.