Címlap Hírek Csak Kína és Oroszország aranybányászata növekszik

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Csak Kína és Oroszország aranybányászata növekszik
2013. június 21. péntek, 13:17

 

Conclude Daily Gold

Az aranyár tavaly októberben megkezdődött csökkenése ellenére Kína és Oroszország kitermelése az erős állami finanszírozási hátterüknek köszönhetően nőtt. Ezzel szemben a piaci alapokon működő Ausztrália, az Egyesült Államok és Dél-Afrika visszafogta a sárga nemesfém – az árcsökkenés miatt kevésbé gazdaságos – bányászatát.

Aranykitermelés a kínai Jinfeng bányában. Forrás: www.eldoradogold.com, Conclude Zrt.Az aranyár tavaly október óta tartó zuhanása – mely során unciája (1 uncia=31,1035 gramm) péntek hajnalban két és fél éve nem látott alacsony szintre, 1268,70 dollárra esett, ami már közel 40 százalékkal marad el a tavalyi csúcsot jelentő 1800 dolláros szinttől – ellenére Kína aranybányászata nő. Az idén május végéig 6,59 százalékkal több, 140,7 tonnát hozott a felszínre a sárga nemesfémből, mint az előző év azonos időszakában – tette közzé az ázsiai ország ipari és információtechnológiai minisztériuma.

Igaz, a növekedési ütem az első negyedév végéhez képest mérséklődött, hiszen március végén a kínai aranytermelés még 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szakértők szerint azonban a kép csalóka lehet, hiszen a Föld legnépesebb országa kisebb aranybányáinak teljesítménye nem jelenik meg a hivatalos kínai statisztikákban. Kína a világ legnagyobb aranytermelője, 2012-ben – amikor a világ aranytermelése a csúcsot döntött ár miatt addig soha nem látott mértéket, 2700 tonnát ért el, megdöntve ezzel a 2001. évi 2600 tonnás addigi rekordot – 360,96 tonnányi sárga nemesfémet bányászott. A legnagyobb aranytermelő országok összehasonlítását megnMagas minőségű kibányászott aranyunciák. Forrás: www.proactiveinvestors.com, Conclude Zrt.ehezíti, hogy nem ugyanazon időtávra szolgáltatnak adatot. A tavalyi 250 tonnás produktumával második Ausztrália aranytermeléséről közzétett legfrissebb adat például 2013 első negyedévi, eszerint a március végéig kibányászott 63,5 tonnás mennyiség 5 százalékkal volt kevesebb 2012 utolsó három hónapjához képest. A tavaly 230 tonnával harmadik legnagyobb aranytermelő USA is kevesebb aranyat hozott a felszínre az év első két hónapjában, a 34,8 tonnás teljesítmény közel 9 százalékkal maradt el a tavaly január-februárinál.  Így nem kizárt, hogy a múlt évben 226 tonna sárga nemesfémet bányászott Oroszország az idén megelőzi az Egyesült Államokat, miután az április végével záródott négy hónapban aranytermelése 8,3 százalékkal, 49,1 tonnára nőtt. Ezzel szemben a tavaly 170 tonna aranyat felszínre hozott Dél-Afrika 8,1 százalékos aranytermelés-csökkenéssel kezdte az idei évet. Bányaipari szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az aranybányászattal foglalkozó cégek az árcsökkenés hatására a jobb minőségű – ezáltal gazdaságosabban kitermelhető – arany feltárására koncentrálhatnak. Ez éppen a fordítottja lenne a 12 éven át, tavaly októberig tartó tendenciának, amikor az aranyár növekedése miatt fokozódott a kevésbé jó minőségű kőzetek bányászata.

 

 

Az arányárfolyam péntek hajnalban két és fél éve nem látott mélypontra zuhant

Az arányárfolyam péntek hajnalban két és fél éve nem látott mélypontra zuhant; Forrás: Reuters, MTI, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Reuters, MTI, InfoMine.com, Conclude Zrt.