Címlap Hírek Kitermelési költségen az arany ára

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kitermelési költségen az arany ára
2013. július 11. csütörtök, 14:38

 

A Népszabadság Online mai cikkét változtatás nélkül közöljük, melyben Juhász Gergely a Conclude vezetője nyilatkozik a feltett kérdésekre.

Aranytorony. Lassan ismét érdemes lesz vásárolni? Forrás: REUTERS BOBBY YIP, Conclude Zrt.
Érzékeny szintre esett az arany árfolyama, a nemesfém unciánkénti jegyzése 1200 dollár körül mozog. Az ár tegnap már 1250 dollár körül ingadozott, ám június végén 1200 dollár alatt is járt a jegyzés. Pedig tavaly október elején még közel 1800 dollárt kellett adni egy unciáért, s még idén márciusban is bőven 1600 dollár fölött járt a jegyzés.

Az árrekordért sem kell nagyon messzire visszanézni az időben: 2011 szeptemberében 1920 dolláron volt a csúcs. A mostani áresésre nincs teljesen hagyományos magyarázat.


Az arany ára akkor növekszik, ha egy-egy krízishelyzet idején a befektetők már nem bíznak a gazdaság növekedésében, de igazán látványos és gyors növekedést akkor láthatunk, ha a pénzügyi rendszer stabilitásába vetett hit inog meg. Miután a fellendülésben sokan bíznak, a pénzügyi rendszer pedig stabilnak tűnik (még a ciprusi bankok bedőlését, a nagybetétek lerablását is könnyedén megemésztették), a gyengülés magyarázható is lenne. Ám a globális gazdasági helyzetre mindennek ellenére nehéz lenne azt ráhúzni, hogy a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest mára minden rendbe jött volna. Vagyis: ez alapján megint a csúcsokat ostromolhatná a nemesfém ára. A fő mozgatórugó most az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi lazításának meglebegtetett kivezetése.

Ebből fakadnak az állampapír-piaci hozamemelkedések, miközben nincs inflációs veszély, és az arany piacát feszítő geopolitikai feszültségek sem borzolják a kedélyeket. Ezek mind az árcsökkenést erősítik – mondta Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője.

Ugyanakkor az 1100-1200 dolláros jegyzés egyértelműen érzékeny szint – jegyezte meg lapunknak Juhász Gergely, az aranytömb-forgalmazással foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. ügyvezetője. Az aranybányák kitermelési költsége ugyanis valahol itt húzódik, vagyis ha tovább esne a jegyzés, akkor a bányáknak már többe kerülne „előhozni” a nemesfémet, mint amennyiért értékesíteni lehetne. Hasonlóan nyilatkozott Móró Tamás is azzal a különbséggel, hogy az „egyensúlyi árat” valamivel alacsonyabban, 1100 dollár körüli szinten jelölte meg. Juhász Gergely hozzátette: azért nem lehet egyértelmű önköltséget meghatározni, mert szinte minden bányának más-más a „rezsiszámlája”, amit többi között az elhelyezkedés, a koncesszió ára és sok egyéb más díjak befolyásolnak.

Könnyen lehet, hogy mégis tovább csökken az ár, hiszen az említett körülmények ebbe az irányba tolják a piacot.

A technikai elemzések szerint még nem épült ki olyan támasz, amelyik komoly gátat állítana egy újabb áresés elé – fejtette ki Juhász Gergely. Ha ez valóban megtörténne, s tartósan ezeken a szinteken állomásozna az aranyár, az jó néhány aranybánya bezárását vonhatná maga után. Ráadásul ez nem elképzelhetetlen állapot, a 2000-es évek elején is kialakult már ilyen helyzet, akkor több hónapig az önköltségi ár alatt volt a tőzsdei jegyzés.

Ezzel ellentétes hatást válthat ki, hogy a korábban már megismert 1600-1700-as szintekhez képest a mostani helyzet már vonzó belépési lehetőségeket jelent. Juhász Gergely hozzá is tette: áprilisban, mikor idén először hirtelen olcsóbb lett az arany, meg is jelentek náluk a befektetési aranyat vásárlók. Most azonban ilyen élénkülést nem tapasztaltak. – Lehet egyeseknek áprilisban elfogyott az erre szánt pénze, ám vélhetően sokan még kivárnak. Többen alighanem a technikai elemzéseket olvasgatják, s ebből szőnek stratégiákat – jegyezte meg. A vásárlásokkal egyelőre kivárna Móró Tamás is. – Nagyon homályos a kép az aranypiacon – mondta. Egyelőre csak figyelik a piacot a nagy vevők, így a jegybankok is. Komoly esélye van további áresésnek és valóban ez sokakat elbizonytalanít. Akkor lehetne tanácsolni a vételt, ha kiderülne, hogy a Fed visszalépne attól a felvázolt tervtől, hogy idővel a mennyiségi lazítási programját csökkenti. Ez azonnal változtatna a helyzeten.

A szokásosnál nagyobb óvatosságot egyéb körülmények is magyarázzák. Az indiai esküvői szezon miatt ősszel rendszerint nő a fizikai kereslet, s így persze az ár is. Ugyanakkor az ázsiai ország szeretne gátat szabni az importtermékek előtt, ezért a közelmúltban a nemesfémbehozatal vámterheit két lépcsőben jócskán növelte. Ez pedig a világpiacon csökkentheti a fizikai keresletből származó felhajtóerőt. Ugyanakkor Jim Rogers, Soros György egykori befektetési partnere, akivel együtt hozták létre a mára legendássá vált Quantum befektetési alapot, a napokban úgy nyilatkozott, hogy továbbra is bízik az aranyban. A mostani nem több egy erős és mély korrekciónál, az emelkedő trend pedig nem tört meg, igaz, az lehet csak 2014–2015-ben folytatódik – mondta. Hozzátette ő is: bár még mindig eshet az arany ára, ám ő már vásárolt, igaz, ahogy megjegyezte, „nem olyan sokat”. Szavai azért is figyelemre érdemesek, mert 2011 őszén – vagyis a történelmi rekordok ostromlása közepén – úgy nyilatkozott, hogy a nemesfém jegyzése 1200 dollárig fog esni.

 

Forrás: nol.hu; Conclude Zrt.