Címlap Hírek Hatalmas biznisz aranyat csempészni Indiába!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hatalmas biznisz aranyat csempészni Indiába!
2013. július 12. péntek, 07:50

 

Conclude Daily Gold

Nepálon keresztül csempészik be az aranyat tömegével az indiaiak Kínából és a többi délkelet-ázsiai országból, kihasználva, hogy ott olcsóbban juthatnak hozzá, mint az utóbb időben egyre feljebb srófolt importvám miatt odahaza, ráadásul a hivatalosnál kedvezőbb átváltási árfolyamon is nyerészkednek.Forrás: Bullion Street, Conclude Zrt.


Visszafelé sült el az indiai kormány azon erőfeszítése, hogy az egyre jobban elharapódzó, az ország folyó fizetési mérlegét súlyosan rontó aranyimportot a behozatali vám jelentős –
2-ről 8 százalékra való – növelésével fékezze.

E pluszteher ugyanis életre keltette az elmúlt közel 15 évben a liberális indiai aranybehozatali szabályok miatt már-már kiveszett csempészetet, ami elemzők szerint alig néhány hónap alatt igen jövedelmező üzletággá fejlődött ki a világ legnagyobb aranyfogyasztó országában. Elemzők becslései szerint az idén eddig mintegy 5 milliárd dollár értékű arany érkezett Indiába úgy, hogy azok után nem fizették meg a vámot. Ez a péntek reggel 1280 dollár körüli aranyár mellett közel 4 millió unciával egyenlő. Tavaly egész évben érkezett nagyjából ennyi, 102 tonna sárga nemesfém illegálisan a világ második legnépesebb államába, ami a teljes 2012-es indiai aranybehozatal 10 százalékát tette ki. Korábbi becslések szerint az aranycsempészet az idén 40 százalékkal ugorhat meg az elmúlt évhez képest. Elsősorban Nepálból, ahol a sárga nemesfémet olcsóbban tudják megvenni, mint Indiában, miután a nepáli határhoz közeli indiai városokban az 1,6 indiai rúpia/nepáli rúpiás hivatalos árfolyamnál magasabb, 1,68-as szinten történik az átváltás.

 

Forrás: Bullion Street, Conclude Zrt.