Címlap Hírek Aranybányán ül Szerbia

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Aranybányán ül Szerbia
2013. augusztus 13. kedd, 06:58

 

Conclude Daily Gold

Szerbia gazdagabb aranyércben, mint azt eddig valaha feltételezték – erősítette meg az ország keleti részében lévő Timok völgyéről készült geológiai jelentés a közel egy évvel ezelőtt napvilágra került információt, miszerint az országban Európa egyik legnagyobb, több millió unciás aranyérckészlete található, melynek kitermelése most már Belgrádot is foglalkoztatja.Az aranyat rejtő Timok-völgy. Forrás: voiceofserbia.org, Conclude Zrt.


Az arany iránti óriási világpiaci kereslet, a külföldi szakértők, új technológiák és befektetések megjelenése fordulatot hozhat a szerbiai bányászatban – nyilatkozta dr. Milan Bacevic bányaügyi miniszter. Bár jó ideje köztudott, hogy Szerbia mekkora aranykészleteken ül, az állam eddig nem fektetett nemesfém kutatásba. Megtették ezt helyette a külföldi cégek. A kilenc helyen arany után kutató kanadai Avala Resources például tavaly több mint 20 millió dollárt ölt mélyfúrásokba.

A jelenleg arany és más nemesfém után a dél-európai országban kutató 13 bányatársaságból nyolc külföldi tulajdonú. Amelyek szerint száz évenként egyszer lehet ekkora felfedezésre bukkanni, mint tavaly, amikor a geológiai vizsgálatok Folyami arany minta vétel. Forrás: www.blic.rs, Conclude Zrt.kimutatták – amit az immár részletesebb felmérések is megerősítettek –, miszerint több millió uncia arany rejtőzhet Szerbia mélyén. Bacevic szerint a Timok nevű komplexumnak Zagubicához közel lévő „Potaj Cuka-Tisnica” nevű területe kecsegtet a legjobb eredménnyel, ahol az eddigi kutatások alapján több millió uncia arany rejlik. Ez azért tekinthető szenzációsnak, mert e mennyiség a Szerbia észak-keleti részén Bor településen létesített bányák százéves kitermelésének felel meg. Ugyanakkor felmerült a Majdanpek és Kucsevo között lévő, a számítások szerint mintegy 35 tonna aranyat rejtő, Blagojev kamen nevet viselő aranybánya újranyitása. E mesés vagyonok kiaknázása érdekében a szerb állam új bányászati törvényen dolgozik.


A Pek folyóban és mellékágain már az ókori görögök és rómaiak is mostak aranyat.  Egy 2010-es hivatalos állami jelentés a Timok komplexumban lévő aranymennyiséget 153 tonnásra tette, az ország keleti részében lévőt mintegy 27,3 tonnásra, az ezüstkészleteket pedig 1120 tonnásra. A most zajló kutatások nyomán a kimutatott készletek jelentős felfelé korrigálása várható.


 

Forrás: Conclude Zrt.