Címlap Hírek Demográfiai bomba: az öregedő népesség fékezi a GDP-növekedést

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Demográfiai bomba: az öregedő népesség fékezi a GDP-növekedést
2013. augusztus 14. szerda, 08:39

 

Conclude Daily Gold

A demográfia a GDP csendes gyilkosa? – erre a következtetésre jutottak kutatók az alapján, hogy az öregedő népesség az elmúlt évtized közepétől egyre kevésbé járult hozzá a GDP növekedéséhez, sőt ma már inkább fékezi azt, s ennek mértéke a következő évtizedekben csak fokozódhat.

Idős japánok. Forrás: foreignpolicy.com, Conclude Zrt.
David Kotok, a Cumberland Advisors tanácsadója, valamint Rob Arnott és Denis Chaves, a CFA Institute kutatói által kifejlesztett modell szerint az emberek 30-as évek közepéig munkájukkal egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá az egy főre jutó reál GDP növekedéséhez, ez az ütem attól kezdve mérséklődik, majd 55 és 60 év között negatívvá válik. Ez nem egyszerűen azt jelenti, hogy 55 éves koruk után az emberek többet fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek, hanem azt, hogy csökken a termelékenységük.

Az öregedő népesség hatása a GDP-re a legjobban Japánban tetten érhető: míg az 1960-as évek elején a demográfiai folyamatok még 3 százalék körüli mértékben járultak hozzá a gazdaság növekedéséhez, addig az 1980-as években már csak 1,5 százalékig, ma pedig már ugyanilyen mértékben csökkentően hatnak (lásd grafikonunkat). A világ többi részén is fokozatosan mérséklődik a GDP-hez való hozzájárulás, Kína, Olaszország és Németország egyaránt a negatív tartományba került. Mindebből az következik, hogy míg a demográfiai folyamatok az elmúlt évszázad közepéig jelentős lökést adtak a vezető gazdaságoknak, akkor ez a trend megtört, s mára eljutottunk odáig, hogy már egyre inkább fékezőleg hatnak. A gazdaságpolitikáknak ehhez kell alkalmazkodniuk – állítják a kutatók, hozzátéve: nem is a lassabb gazdasági növekedés az igazi veszély, hanem a várakozások alakulása. Ha senki nem számít gazdasági növekedésre, akkor a magánszemélyek, a vállalatok és az állam is előrehozhatják fogyasztásukat, azok nagy részét hitelből finanszírozva, amivel a már így is súlyosan eladósodott országok terhei csak még tovább növekednek.

 

Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.