Címlap Hírek Ezüst: annyira olcsó, hogy már érdemes venni

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

Ezüst/Usa dollár árfolyam

Arany/Usa dollár árfolyam

RSS

Conclude
Ezüst: annyira olcsó, hogy már érdemes venni
2013. augusztus 15. csütörtök, 13:22

 

Conclude Daily Gold

Az ezüst mostani, 20 dollár körüli árfolyama már vonzó beszállási pont a befektetőknek, miután a technikai elemzések alapján innen már nagy eséllyel drágulás következhet – vélik az ETF Securities Ltd. elemzői.

Forrás: www.bullionstreet.com, Conclude Zrt.
Azt követően, hogy az ezüst unciánkénti árfolyama a múlt héten megütötte a 19,1 dolláros mélypontot, az amerikai határidős jegyzések 21,41 dollárra másztak vissza szerdán. Az ezüst rallyt segítette egyrészt a kínai ipari fémek importjának júliusi emelkedése – tekintve, hogy az ezüstkereslet felét az ipar adja –, másrészt az aranyárak magához térése, miután a két nemesfém általában együtt szokott mozogni. Igaz, némi eltéréssel. Az utóbbi egy évben például az ezüst még az aranynál is rosszabbul teljesített, mi több, valamennyi nemesfém közül a legjobban értékelődött le: augusztus elején 35 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál.

Ha a szürke nemesfém a jelenlegi szinteken zárna, akkor 2013 lenne a legrosszabb éve 1981 óta, amikor – a két évvel korábbi 434 százalékos rally korrekciójaként – 47 százalékkal került lejjebb. Az ETF Securities Ltd. szerint most vonzó árfolyamon lehet beszállni az ezüstbe, aminek felértékelődését megalapozhatja az ezüstöt elsősorban hasznosító elektronikai ipar növekvő kereslete. Különösen a napenergia, valamint az egészségügy – azon belül is a belgyógyászat és a fogászat – ezüstfelhasználása növekszik. Ugyanakkor a befektetők, illetve numizmatikusok is élnek azzal a lehetőséggel, hogy most olcsóbban juthatnak az ezüsthöz: az amerikai pénzverde, az US Mint ezüstérmékből az idei év első hét hónapjában többet, 29 millió unciát értékesített, mint tavaly ilyenkor, ami alapján minden esély megvan a többéves csúcsot jelentő 50 millió unciás forgalom elérésére.

Forrás: arlingtontexasdentistoffice.com, Conclude Zrt.

A technikai mutatókból is árfolyam-emelkedésre lehet következtetni, azok szerint ugyanis a nemesfémeket követő pesszimizmus már eltúlzott. Technikai szempontból az ezüst esetében a 20 dolláros szint szokott lenni a fordulópont – így volt ez 2008-ban is –, ez olyan erős támaszpont, ami általában megfogja a gyengülést. Ha az ezüst hosszabb távon meg tud maradni 20 dollár felett, abból lehet következtetni a kitörésére. Potenciális drágulás olvasható ki két másik indikátorból is: egyrészt abból, hogy az általában együtt mozgó arany és ezüst közötti arány 3 éve nem látott magasságba került, másrészt, hogy az ezüst eladási és vételi hányadosa 10 hónapja volt ilyen alacsony szinten. Ráadásul az amerikaiak költési szokásait tükröző ISM-index júliusban 55,4 pontra ugrott, aminek részben ugyancsak a nemesfémek, köztük az ezüst iránti keresletben kell lecsapódnia. „Ha a világgazdaság élénkülése tartós marad, az a fizikai ezüst iránti keresletet növelheti” – vélik az ETFS-nél.

 

Közel 3 éve nem volt ilyen olcsó az ezüst

 

Közel 3 éve nem volt ilyen olcsó az ezüst; Forrás: , InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: The London Bullion Market Association, InfoMine.com, Conclude Zrt.