Címlap Hírek Botrány: Sanghajban évekig manipulálták az arany árát!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Botrány: Sanghajban évekig manipulálták az arany árát!
2013. augusztus 16. péntek, 09:31

 

Conclude Daily Gold

Összesen 1,63 millió dollárt, tavalyi árbevételük 1 százalékának megfelelő összeget köteles bírságként fizetni a kínai államnak öt sanghaji aranykereskedő, valamint a metropolisz arany- és nemesfém-kereskedelmi szövetsége, mivel éveken keresztül manipulálták az arany- és a platinatermékek árát.

Az aranyárfolyam manipulálásért megbüntetett egyik sanghaji kereskedő üzlete. Forrás: fashionbi.com, Conclude Zrt.
A pénzbüntetéssel sújtott The Shanghai Gold & Jewelry Trade Association tettének súlyát jelzi, hogy e szövetség állapítja meg az arany napi árfolyamát, amit a shanghaji aranypiac több mint 90 százalékát lefedő 226 tagja irányadónak tekint. E referencia-árfolyamtól az aranybizniszben utazók 3-3 százalékkal térhetnek el le-, illetve felfelé. Sanghaji aranykereskedők – köztük a világ legnagyobb értékű ékszereit árusító Chow Tai Fook üzlethálózat – júliusban ismerték el, hogy részt vettek az aranyárfolyam-manipulációban, megkárosítva ezzel a vásárlókat.

A Chow Tai Fook forgalma például 50 százalékkal ugrott meg a május 1-jei ünnepek alatt. Bár Sanghaj önkormányzata 2011-ben megtiltotta a szövetségnek, hogy referenciaértéket állapítson meg, a város aranykereskedői továbbra is ezt követték, sőt még 1200-60000 jüan (195-9750 USA-dollár) közötti díjat is fizettek a szövetségnek, hogy az – ahogyan egy sanghaji fióknyitásra készülő ékszerész a Global Times Sunday-nek fogalmazott – védje az érdekeiket. A sanghaji aranypiaci módi kilóg a Kína más részein lévőkétől. Pekingben például az összes aranyüzlet a nemzetközi jegyzések alapján állapítja meg az árait. „Az árrés grammonként akár 20 jüan (3,25 dollár) is lehet az arany minősége és származása alapján” – közölte Jiao Guangyi, a pekingi All Love All Life cég helyettes vezetője.

 

Forrás: Global Times Sunday, Conclude Zrt.