Címlap Hírek Cukor: olyan olcsó, hogy már érdemes venni?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Cukor: olyan olcsó, hogy már érdemes venni?
2013. augusztus 30. péntek, 07:01

 

Conclude Daily Gold

Három éve nem látott alacsony szintre, 16 dollárcent közelébe esett a cukor fontonkénti árfolyama. Nem kizárt azonban, hogy még ennél is olcsóbban hozzá lehet majd jutni a terményhez, mivel Brazília és India – gyenge devizáik miatt – fokozza termelését, hogy többet exportáljon, miközben a globális kínálat már így is több millió tonnával meghaladja a keresletet.
Cukortermelés Brazíliában. Forrás: grist.org, Conclude Zrt.

Az USA-dollárral szemben gyengülő devizáik a világ két legnagyobb cukortermelőjét, Brazíliát és Indiát arra ösztökélik, hogy egyre többet exportáljanak az édesítő terményből. E törekvéseiket támogatja, hogy az időjárás eddig kedvezett a cukor betakarításához, s ebben a meteorológiai előrejelzések szerint nem várható változás. A londoni Nemzetközi Cukorszervezet múlt heti előrejelzése szerint a világ cukorkínálata 4,5 millió tonnával haladhatja meg a keresletet az október 1-jével kezdődő 2013-14-es szezonban. Korábban e többletet még 1 millióval alacsonyabbra, 3,5 millióra taksálták.

 

Július végi kimutatások szerint a szeptember 30-án záruló egyéves periódusban a globális cukortermelés 178 millió tonnát érhet el. India 25 millió tonna cukrot termelt a 2012-13-as szezonban – tette közzé a New Delhiben székelő szakszövetség, az Indian Sugar Mills Association. Mivel ekkora mennyiséget még a világ legnagyobb cukorfogyasztójának számító India sem tud felszívni, ebből megpróbál 1,5 millió tonnát exportálni, amit segíthet, hogy a rúpia az idén 15 százEtanollal hajtott autó. Forrás: www.treehugger.com, Conclude Zrt.alékkal leértékelődött a dollárral szemben – közölte Manish Gupta, az indiai Olam International Ltd. cukorkereskedő társaság vezetője. A brazil cukorexportot a gyenge reálon kívül az is befolyásolja, hogy a cukornádból cukrot vagy pedig bioetanolt érdemes gyártani. A brazil vizes bioetanol (desztillációval előállított 4-7% víztartalmú bioetanol) – a fontban kifejezett cukoregyenérték alapján – a múlt héten 16,02 dollárcentet ért, míg a nyerscukor októberi szállításának árfolyama csütörtökön 16,43 dollárcentbe került a New York-i határidős árutőzsdén, így jelenleg a cukor formában történő export felé billen a mérleg, ami növeli a nemzetközi cukorkínálatot. 

A cukor az idén 16 százalékkal értékelődött le, ami azt jelenti, hogy már a harmadik egymást követő évben ér kevesebbet – ilyen hosszú árcsökkenési periódusra 1992 óta nem volt példa. Az olcsóbb cukor miatt Brazília egyre fokozza a cukor súlyát – a kukorica kárára – a bioetanol-termelésben, az ma már megközelíti az 50 százalékot. Kérdés, az etanol-igény mennyire tudja szűkíteni a globális kínálat és kereslet közötti rést.

Noha jelenleg igen nyomott a cukorpiac, de a brazil reál esetleges visszaerősödése jelentősen módosíthatja a képet, mint ahogy az is, hogy a világ cukorkereslete stabilan növekszik, ezért a türelmes befektetőknek már érdemes lehet pozíciót felvenni.

 

 

Három éve nem volt ilyen olcsó a cukor fontja

 

Három éve nem volt ilyen olcsó a cukor fontja; Forrás: Bloomberg, Nasdaq, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Bloomberg, Nasdaq, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük, hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442