Címlap Hírek Kanadai üstökös okozhatta a 12 900 évvel ezelőtti Nagy Fagyot!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kanadai üstökös okozhatta a 12 900 évvel ezelőtti Nagy Fagyot!
2013. szeptember 05. csütörtök, 07:00

 

Az észak-amerikai megafauna óriásemlőseinek kipusztulását és a Föld évezredekig tartó lehűlését okozta durván 12 900 évvel ezelőtt, hogy egy üstökös zuhant Kanadára – állítja a massachusettsi Darmouth University professzora.

Forrás: www.mininig.com, Conclude Zrt.
Mukul Sharma tanulmánya új magyarázatot ad az angolul Younger Dryas vagy Big Freeze (magyarul Nagy Fagyként fordítható) éghajlati szakasz kialakulására, ami szélsőségesen lehűtötte a Földet körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt. A kutató és csapata olyan kristálykőzet-koncentrációkra bukkant, amelyek 2 ezer Celsius-fokos hőmérsékleten jöttek létre.

Kardfogú macska. Forrás: www.joevenusartist.com, Conclude Zrt.E kőzetek csak vulkánok vagy egyéb természeti hatások által alakulhatnak ki, mivel erdőtüzek vagy izzó szén nem képes ilyen hőséget okozni. Sharmáék arra a következtetésre jutottak, hogy egy bolygón kívüli test, üstökös idézte elő a légkör hirtelen felforrósodását, amely a kanadai Quebecben, a St. Lawrence folyó északi ágához közel landolt. Ez a rendkívüli hőhatás volt a kiváltója a Nagy Fagynak, miután a felforrósodás és a lehűlés a fényviszonyok megváltozását követően – a számottevő légköri változás miatt – nagyon gyorsan végbemegy. Ekkor pusztulhattak ki az olyan észak-amerikai nagyemlősök, mint a kardfogú macskák és az óriástevék.

 

 

Forrás: The Register, Conclude Zrt.