Címlap Hírek Lítium: mélypont után irány a csúcs?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Lítium: mélypont után irány a csúcs?
2013. szeptember 11. szerda, 10:57

 

Conclude Daily Gold

Elrugaszkodott június végi történelmi mélypontjáról a lítiumba fektető ETF árfolyama, amibe azért tűnik érdemesnek most beszállni, mert jegyzése az elsősorban mobilok és elektromos autók akkumulátoraihoz használt ritka fém iránt 2020-ig megduplázódó igény miatt tovább emelkedhet.

Lítiumbánya a chilei Atacamaz sivatagban. Forrás: Robin Hammond, Conclude Zrt.
A világon legjobb áramtároló képessége miatt a lítium stratégiai fontosságú nyersanyag. Mivel azonban ritkán fordul elő a Földön, bányászata, használata nagyon drága. A világ ismert tartalékainak 85 százaléka Dél-Amerikában található, nem véletlen, hogy onnan három ország – Chile, Argentína és Bolívia – is a lítium kitermelésére szakosodott. Néhány éve viszont amerikai geológusok hatalmas mennyiségű lítium készletekre bukkantak Afganisztánban, ami elemzők szerint az országot annyira gazdaggá teheti, mint például annak idején az olaj Szaúd-Arábiát.

A világ lítium készleteinek negyedét birtokló Chile tavaly 100 ezer tonna lítiumtartalmú ásvány feltárására és Lítium-akkumulátoros hibrid autó. Forrás: www.reuters.com, Conclude Zrt.kitermelésére szóló 20 éves koncesszióval kínált meg helyi és külföldi vállalatokat, melyből mintegy 350 millió dollár bevételre tehet szert. A lítium globális volumenét szakértők 1 milliárd dollárra becsülik.  E fémet az akkumulátorokon kívül, alumínium és egyéb fémek ötvözésénél használják. A lítium igényeket alapvetően a mobiltelefonok, majd a táblagépek, valamint a hibrid és elektromos meghajtású járművek megjelenése ugrasztotta meg, mivel jelenleg a lítium a leghatékonyabb akkumulátor alapanyag.  Emiatt szakértők arra számítanak, hogy a lítium kereslete a jelenlegihez képest 2020-ig megduplázik. Ennek áremelő hatását lovagolhatják meg a befektetők a Global X Funds által 2010 augusztusában elindított, a világ első lítiumra koncentráló tőzsdén kereskedett alapján keresztül. A Global X Lithium ETF a legnagyobb lítium-kitermelő és -feldolgozó, valamint akkumulátorgyártó vállalatainak teljesítményét tükröző Solactive Global Lithium Index alakulását követi, nettó eszközértéke megközelíti a 49 millió dollárt.

Június végi történelmi mélypontja után a lítium ETF árfolyama elindult felfelé

 

Június végi történelmi mélypontja után a lítium ETF árfolyama elindult felfelé; Forrás: Yahoo, Reuters, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Yahoo, Reuters, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük, hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442