Címlap Hírek Öt éve kezdődött a pénzügyi válság! – íme a legfontosabb állomásai

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Öt éve kezdődött a pénzügyi válság! – íme a legfontosabb állomásai
2013. szeptember 13. péntek, 11:57

 

Conclude Daily Gold

Forrás: treehugger.com; Conclude Zrt.
Öt éve már, hogy az amerikai gazdaságot megrengette a pénzügyi válság.  Néhány hét alatt az USA legnagyobb pénzintézetei közül kénytelen volt lehúzni a rolót vagy összeolvadni egymással, hogy elkerüljék a fizetésképtelenséget.  A tőkepiacok lefagytak, drámain visszaesett a hitelkínálat. Az amerikai pénzügyminisztérium az ötödik évfordulóra készített tanulmányban foglalta össze a főbb történéseket, amelyek talán legérdekesebbike az a grafikon, amely az egyes események hatását mutatja az S&P 500-as részvényindexre és a fogyasztói bizalomra.

 

 
A grafikonon szereplő főbb állomások:

 


2007. december 12: a FED a többi központi bankkal közösen létrehozza az első likviditásnövelő, valamint devizacsere-eszközt.

2008. március: a Bear Stearns befektetési bank becsődöl, azt a JP Morgan Chase vásárolja fel az amerikai adófizetők pénzéből. Ugyanekkor a FED az elsődleges állampapír-kereskedők számára hitelkeretet nyit.

2008. július: az amerikai szövetségi betétbiztosítási testület, az FDIC mentőövet dob az egyik nagy jelzáloghitelezőnek, az Indy Mac-nek, de ezzel sem tudja megakadályozni a csődjét. Elfogadják a jelzálogkötvényeken bukottak megsegítését lehetővé tevő Housing and Economic Recovery Act-t (HERA), hogy helyreállítsák a bizalmat a két legnagyobb másodlagos (suprime) jelzálogkötvény-hitelező Fannie Mae és a Freddie Mac iránt.

2008. szeptember: az amerikai kormány átveszi a Fannie Mae és a Freddie Mac irányítását. A Lehman Brothers csődöt jelent. Az amerikai pénzügyminisztérium állami garanciát nyújt a pénzpiaci befektetési alapoknak. Igazi pánik és vérengzés a piacokon.

2008. szeptember 29: a Dow Jones 778 pontot esik.

2008. október 3: elfogadják az amerikai bankmentő programot, a TARP-ot.

2009. január 20: beiktatják Barack Obama elnököt.

2009. február: bejelentik a pénzügyi stabilitási tervet, egyúttal Obama aláírja a HERÁ-t.

2009. március 3: elindul a hitelezési aktivitás élénkítését célzó TALF program, melynek keretében a FED néhány régebbi jelzálog fedezetes eszközt (commercial mortgage-backed securities-t) is elfogad fedezetként.

2009. március 23:
elindul a PIPP program, ami a bankok mérlegében lévő toxikus eszközök felvásárlásán keresztül próbálja újraéleszteni a jelzálogpiacot.

2009. április 2:
a G-20 pénzügyminiszterei bejelentik, hogy összehangolt választ adnak a globális pénzügyi válságra.

2009. május 7: nyilvánosságra hozzák a legnagyobb bankok stressz-tesztjének eredményét.

2009. június: a legnagyobb bankok elkezdik visszafizetni a TARP-pénzeket. A GM-t és a Chryslert teljesen átalakítják.

2010. július 21: Obama aláírja az amerikai pénzügyi rendszer harmincas évek óta nem látott reformjáról szóló 2300 oldalas törvénycsomagot, a Dodd-Frank Act-et. Egyúttal csökkentik a TARP-ot.

2010. szeptember 27: elfogadják a kisvállalkozásokat élénkítő Small Business Jobs Act-t, ami két programot is létrehozott, a Small Business Lending Fund-ot és a State Small Business Credit Initiative-t.

2010. október 3: lezárul a TARP.

2010. december 17: beiktatják a szövetségi polgári alkalmazottak bérének 2 évre való befagyasztását és a 2001-es, 2003-as és 2009-es adócsökkentések átmeneti meghosszabbítását.


Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.