Címlap Hírek Kik lehetnek a csökkenő cukorfogyasztás nyertesei és vesztesei?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kik lehetnek a csökkenő cukorfogyasztás nyertesei és vesztesei?
2013. szeptember 24. kedd, 12:25

 

Conclude Daily Gold

A jóléti társadalmakban, különösen az USÁ-ban egyre kórosabb elhízás elleni küzdelem a cukorfogyasztás csökkenéséhez vezethet, ami nemcsak az édesítőszer árának eséséhez, hanem egy sor élelmiszer- és italgyártó cég részvényének leértékelődéséhez vezethet.

Forrás: www.huffingtonpost.com, Conclude Zrt.
Vészesen megugrott a kalóriafogyasztás az USÁ-ban. Míg az amerikaiak 1981-ben fejenként naponta 3200 kalóriát vettek magukhoz, addig 2012-ben 3900-at. Mindez az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA „Agriculture Fact Book” című kimutatása szerint összefüggésben van azzal, hogy az emberek egyre többször étkeznek otthonukon kívül. Amiből az következik, hogy nem otthon étkezve mindenki hajlamos többet és/vagy magasabb kalóriájú ételeket fogyasztani, és e tendencia csak nő. Ha nem történik semmi, 2606-ban az amerikaiak tápláléka száz százalékban cukorból áll majd (lásd grafikonunkat).


Az amerikaiak cukorfogyasztása vészesen nő

Az amerikaiak cukorfogyasztása vészesen nő; Forrás: USDA; Conclude Zrt.

Az utóbbi fél évszázad amerikai cukorfogyasztási szokásainak változásáért számos tényező felelős, mindenekelőtt a jólét növekedése, amit a reáljövedelmek emelkedése idézett elő, vagy például az, hogy a szegények is egyre több élelmiszersegélyhez jutnak. Újabb és újabb termékek megjelenése, az élelmiszerimport növekedése, a házon kívüli étkezés gyakoribbá válása, a tápanyagban – főként cukorban – gazdag készítmények fogyasztására buzdító hirdetések is mind-mind ebbe az irányba hatnak. Éppúgy, mint a demográfiai változások, melynek során az addigi egykeresős modellt a feleség munkába állásával felváltja a kétkeresős, miközben a népesség is növekszik, a társadalom pedig öregszik,Forrás: coca-cola-art.com, Conclude Zrt. s etnikailag pedig egyre sokszínűbbé válik.

 


A globális elhízásban elsősorban a cukorfogyasztás a ludas. Ennek csökkentéséről már régóta tart a vita világszerte, ami a cukorfogyasztás szerkezeti csökkenéséhez vezethet. Ez a kereslet visszaesésén keresztül nemcsak a cukor árának mérséklődését idézheti elő, hanem egyúttal a cukros készítményeket gyártók forgalmát is apaszthatja, ami tőzsdei részvényeik leértékelődéséhez vezethet – állapítja meg a Credit Suisse legfrissebb tanulmányában. Kérdés, e tendenciát mennyire tudja lassítani, hogy a fejlett országokkal ellentétben a fejlődő országokban még jó ideig magasan maradhat a cukorfogyasztás. Ha nem eléggé, akkor elsősorban az olyan italgyártók és palackozók, mint a Coca-Cola, a Dr Pepper és és a Femsa, továbbá az élelmiszergyártók – a Tate, a Mondelez, a Bimbo Suedzucker, a Cosan, az AB Foods, a Wilmar – érezhetik meg a visszaeső cukorigényt. Ha pedig emiatt kevesebb lesz a cukorbeteg, akkor a kezelésére szolgáló gyógyszereket készítő cégek, mint a Novo és az Eli Lilly is kevesebb készítményét tudná majd értékesíteni. Ezzel szemben a cukormentes termékek vagy édesítőszerek széles kínálatát nyújtó cégek – mint a PureCircle, a Senomyx, a Danone vagy a Nestlé – részvényei lehetnek a relatív nyertesei a cukorkereslet csökkenésének. Igaz, az édesítőszerek használata is kockázatos, egyre több tanulmány szól azok esetleges káros mellékhatásáról, túlzott fogyasztásuk a rák kialakulásához vezethet.

 

Megugrott a napi kalóriabevitel az USÁ-ban

 

Megugrott a napi kalóriabevitel az USÁ-ban; Forrás: USDA, Credit Suisse, Conclude Zrt.

 

Forrás: USDA, Credit Suisse, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442