Címlap Hírek „Rézmozsarat” vegyenek!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

Ezüst/Usa dollár árfolyam

Arany/Usa dollár árfolyam

RSS

Conclude
„Rézmozsarat” vegyenek!
2013. október 14. hétfő, 14:58

 

Conclude Daily Gold

A jelentősen megcsappant kínai állami, valamint londoni tőzsdei rézkészletek feltöltési kényszere felszívhatja a vörös fém vártnál nagyobb idei chilei kitermelése miatt keletkező globális többletkínálatot. Emiatt folytatódhat a réz június óta tartó drágulása, így érdemes lehet befektetni abba, közvetlenül vagy ETF-ken keresztül.

A chilei Escondida rézbánya. Forrás: mining.com, Conclude Zrt.
Chile mintegy 5,7 millió tonna rezet termelhet az idén, ez 5 százalékkal meghaladná a tavalyi történelmi rekordot – tette közzé kedden a dél-amerikai állam Cochilco (Chilean Copper Comission) nevű társasága. Legutóbbi, júliusi előrejelzésében még 5,53 millió tonnás kitermelést becsült. A többlet alapvetően az Escondida bánya eredetileg prognosztizáltnál magasabb termelékenységének köszönhető. Már eddig is Chile adta a több mint 15 millió tonnás éves globális réztermelés javát, ettől messze lemaradva, 8 százalékos részesedéssel követi a XX. század fordulóján még világelső Egyesült Államok, valamint Peru (7 százalék), Ausztrália és Indonézia (6-6 százalék), illetve Kína (5 százalék).

Forrás: blog.project2049.net, Conclude Zrt.Felfelé korrigálta a Cochilco az idén várható világpiaci rézárat is, fontonként 3,32 dollárra a négy hónappal korábban adott 3,27 dolláros előrejelzéséről, köszönhetően a vártnál kedvezőbb harmadik negyedéves világpiaci folyamatoknak. Ugyanakkor a szervezet nemcsak Chile, hanem Kína, az USA, Zambia és Indonézia szintén a vártnál magasabb kitermelésének köszönhetően 2013-ra 294 ezer tonnás kínálati többletet jósol (85 ezerrel többet, mint júliusban), amivel szemben a hagyományosan nagy rézvásárló India, Tajvan és Dél-Korea csökkenő kereslete áll. Ráadásul e globális többlet 2014-ben tovább, 327 ezer tonnára nőhet, alapvetően az új rézbánya-projektek működésbe állásával. A chilei rézbányászatba például a következő nyolc évben 112 milliárd dollárnyi befektetés érkezhet.

 

A réz árfolyama fokozatosan távolodik a júniusi lokális mélyponttól

A réz árfolyama fokozatosan távolodik a júniusi lokális mélyponttól; Forrás: Reuters, InfoMine, Nasdaq, Conclude Zrt.

 

Mégsem kell aggódni a globális többletkínálat miatt. A világ legnagyobb, közel 40 százalékos rézfogyasztója, Kína sanghaji raktárkészletei ugyanis annyira kiürültek, hogy azok a hagyományosan szeptemberre eső fesztiválidőszak és az október elejei (az idén 7-éig tartott) nemzeti ünnepeket követően elkezdődött feltöltés miatt jelentős rézkeresletet támaszthatnak. Ráadásul a szintén meghatározó piaci tényezőnek számító londoni fémtőzsde, a London Metal Exchange készletei is alacsony szinten állnak. Kína és London kereslete miatt a Goldman Sachs, és a  JP Morgan is– a rézárfolyam júniusi lokális mélypontja óta tartó emelkedésének folytatódására számítanak, ezért a vörös fém vételét, illetve felülsúlyozását javasolják, akár közvetlenül, akár a réz ETF-eken keresztül.

A rézbánya ETF-k most kedvezőnek tűnő beszállási árfolyamszinteken állnak

 

A rézbánya ETF-k most kedvezőnek tűnő beszállási árfolyamszinteken állnak; Forrás: Reuters, InfoMine, Nasdaq, Conclude Zrt.

 

 

A világ rézfogyasztása 1995 óta évente átlagban 3,3 százalékkal nőtt. E tendencia folytatódása elsősorban annak függvénye, hogy a világgazdaság talpra állásával mennyi rezet használ fel az építőipar, mint a fém kínálatának legnagyobb, mintegy felének a felvevője. A világ rézkínálatának mintegy egyötöde kerül elektronikai eszközökbe, míg a maradék 30 százalék egyéb fogyasztói eszközökbe valamint gépekbe kerül.

A réz árfolyam emelkedésére számos ETF-en keresztül van lehetőség befektetni, melyek egy része a német Xetran, más része a londoni tőzsdén jegyzett.

 

Forrás: Reuters, InfoMine, Nasdaq, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442