Címlap Hírek Johnson Matthey: Platinaszűk esztendő lehet 2014

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Johnson Matthey: Platinaszűk esztendő lehet 2014
2013. október 28. hétfő, 08:36

 

Conclude Daily Gold

A platina és a palládium teljesíthet a legjobban a nemesfémek közül 2014-ben az előrejelzések szerint, miután kínálatuk immár harmadik éve nem tarthat lépést az alapvetően a rekordméretű autóeladások által fűtött kereslettel.

Forrás: nydailynews.com, Conclude Zrt.
Az autókatalizátorok gyártásához használt két nemesfém közül a platinából 2005, míg a palládiumból 2000 óta nem volt ilyen hosszú ideig gyenge a kínálati oldal – figyelmeztet a Barclays Plc és a Johnson Matthey Plc. A növekvő igénnyel szemben ugyanis csökkenő kitermelés áll. Az LMC Automotive Ltd. prognózisa szerint az autóeladások az idén 2,7 százalékkal emelkedhetnek a tavalyihoz képest, s ez az ütem 2014-ben 4,8 százalékra mehet fel, pont akkor, amikor a nemesfém-készletek apadnak, miután a bányászat nem tud lépést tartani a kereslettel. A Deutsche Bank 80 ezer unciára becsüli azt a mennyiséget, amennyi az elégedetlen munkások sztrájkjai és a szokásos üzemszünetek miatt nem került a felszínre. Ez ezer napi platina- és 880 napi palládiumfogyasztásnak felel meg – becsüli a Standard Bank Group Ltd. Az Anglo American Platinum Ltd. munkásainak szeptember 27-étől két hétig tartó sztrájkja például 44 ezer unciás kiesést okozott a platinatermelésben. A dél-afrikai kormány szerint a munkabeszüntetések 15 milliárd randdal, azaz 1,5 milliárd dollárral rövidítették meg a bányatársaságokat tavaly. A legnagyobb termelőként ismert Amplats 962,4 millió randos veszteséggel zárhat az idén – szól a Bloomberg elemzői konszenzusa.


Igaz, az Amplats tavaly még 6,7 milliárdos rekorddeficittel zárt. S a Barclays szerint a platinakínálat jövőre már csak 59 százalékkal kevesebbel, 239 ezer unciával, míg a pallá
diumé 16 százalékkal kevesebbel, 686 ezer unciával maradhat el a kereslettől, miután az elsődleges – az újrahasznosítás nélkül számított – kínálat a platinából 2,1, a palládiumból 0,4 százalékkal nőhet. Összességében az elsődleges platinakínálat 5,7 millió unciára emelkedhet jövőre, ami még így is elmaradna a 2011. évi 6,49 millió unciától, s a platinából jövőre várt 6,5 millió uncia is kevesebb lenne a két évvel ezelőtti 7,36 milliónál. A világ platinatermelésének 86, míg a palládiuménak a 80 százalékát Dél-Afrika és Oroszország adja.
Sztrájk az Amplatsnál. Forrás: blogs.blouinnews.com, Conclude Zrt.

A Johnson Matthey szerint a platinafogyasztás körülbelül 60, míg a palládium 91 százalékát az ipari alkalmazások teszik ki, miközben az aranynak alig a 10 százalékát. Az autókatalizátorok a Platina-csoport legnagyobb felvevői. Az ezekből készült, a káros anyagok kibocsátását mérséklő szűrőbetéteket az új személygépkocsik több mint 90 százalékába szerelik be – emlékeztet a Johnson Matthey. Az autók és kisteherautók eladása az idén 83,2 millió darabos rekordot érhet el, jövőre pedig még ennél is nagyobb, 87,2 milliós lehet – tette közzé az angliai Oxfordban székelő kutatócég, az LMC Automotive.

A kereslettől elmaradó kínálat a platina és a palládium drágulásához vezethet, miközben a palládium árfolyama már az idén is feljebb ment – a nemesfémek közül egyedüliként. A palládium unciája az év elejétől 6 százalékkal, 746,1 dollárig emelkedett, ezzel szemben a platináé 6,1 százalékkal, 1445,6 dollárra esett a londoni piacon, míg az arany 20, az ezüst 25 százalékkal ér kevesebbet, miután csökkent a menedékeszköz szerepükbe vetett hit. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a platina 1500, a palládium 750 dollárba kerülhet átlagban ebben a negyedévben, 2014 utolsó három hónapjában pedig a platina a jelenleginél átlagban 13 százalékkal többet, 1635 dollárt, míg a palládium 10 százalékkal többet, 823 dollárt érhet – utóbbi 2001 óta nem látott magasság (lásd grafikonunkat). Az U. S. Commodity Futures Trading Commission adatai szerint a fedezeti alapok (angolul: hedge fund-ok) és más spekulánsok palládium-drágulásra játszó kontraktusai 31 százalékkal, szeptember 24-ére több mint 22 ezer kontraktusra nőttek, míg az árfolyam-emelkedésre fogadók száma 69 százalékkal nőtt a júliusi, 10 havi mélypontot jelentő szintről (frissebb adatok az USA-adminisztráció októberi leállása miatt nincsenek).


A platina és a palládium árfolyama az utóbbi években stabilizálódott


A platina és a palládium árfolyama az utóbbi években stabilizálódott; Forrás: infomine.com; Conclude Zrt.

 

A 24 árupiaci terméket követő Standard & Poor’s GSCI index most 3,4 százalékkal áll alacsonyabban, mint 2013 elején, de az állampapír-piac is gyengült, a Bloomberg U.S. Treasury Bond Index 1,8 százalékot veszített, mindössze a részvények hoztak nyereséget, az MSCI All-Country World részvényindex 17 százalékkal emelkedett. A platinába fektető etf-k állománya 73,3 tonnás rekordértékre ugrott, ami október 18-án 3,4 milliárd dollárral ért fel, míg a palládium eft-k 16 százalékos gyarapodás után immár 67,7 tonnát tartanak, 1,63 milliárd dollár értékben. Az alapokba történő befektetés az év elejétől 61 százalékkal nőtt, ezzel szemben az aranyé 28 százalékkal csökkent.

A platina és a palládium drágulását legfeljebb a vártnál kisebb világgazdasági növekedés lassíthatja. A Nemzetközi Valutaalap október elején 3,8-ról 3,6 százalékra csökkentette a világgazdaság jövő évi növekedésére korábban adott prognózisát, elsősorban amiatt, hogy a 17 tagú eurózóna a 2013 közepéig tartó egymást követő hat negyedévben csökkent, s valószínűleg e trend július-szeptember között sem tört meg. Márpedig e régió adja a platinakereslet 25, míg a palládium 21 százalékát.

 

 

Forrás: Bloomberg, Johnson Matthey, Barclays, Deutsche Bank, U. S. Commodity Futures Trading Commission, Standard Bank Group Ltd., LMC Automotive Ltd., InfoMine, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442