Címlap Hírek Sokba fog kerülni a pénznyomtatás Amerikának!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Sokba fog kerülni a pénznyomtatás Amerikának!
2013. október 29. kedd, 08:17

 

Conclude Daily Gold

A mennyiségi lazításból való kilépés elodázása a hosszú távú kamatok leendő emelkedésén keresztül további adósságokba verheti az USA-t – figyelmeztet Richard Koo, a Nomura Research Institute tajvani-amerikai illetőségű vezető közgazdásza.

Richard Koo. Forrás: Fung Global Institute Conclude Zrt.
A FED sokkolta a piacokat szeptemberben azzal, hogy mégsem kezdte visszavágni a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját, noha azt Ben Bernanke FED-elnök júniusi sajtótájékoztatóján sugallta. Ezzel az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény kényes helyzetbe – ahogy Richard Koo egy ügyféltalálkozón találóan megjegyezte: QE-csapdába – lavírozta a gazdaságot. QE-csapdába akkor kerülhet egy ország, ha a jegybankja a mennyiségi lazítás keretében hosszú lejáratú állampapírokat vásárol, melynek hatására eleinte a hosszú lejáratú kamatok sokkal jobban esnek, mint az olyan országé, mely nem lazít.

A QE révén a gazdaság bár előbb kezd növekedni, mint  QE nélkül, a hosszú távú kamatok viszont élesebben emelkednek a mennyiségi lazítás kivezetésekor, mint egyébként emelkednének a gazdasági növekedés beindulásakor. Az élesen emelkedő kamatok hatására ördögi kör alakulhat ki: a kereslet esik az úgynevezett kamatérzékeny szektorokban, mint az autógyártás és a lakásépítés, ami a gazdaság lassulását idézi elő, ez pedig arra kényszeríti a jegybankot, hogy élénkítési céllal ismét lazítson.  Koo szerint az USA gazdasága ebbe a QE-csapdába esett. Elméletét eddig egyetlen kormányzati illetékes sem utasította vissza, illetve volt képes eloszlatni Koo aggodalmait.

A hosszú távú kamatok QE-vel és anélkül

A hosszú távú kamatok QE-vel és anélkül; Forrás: Nomura, Conclude Zrt.

 

„A FED minden figyelmét az köti le, vajon mikor csökkentse a hosszú lejáratú amerikai állampapírok vételét, de alig foglalkozik a hosszú távú költségekkel és forgatókönyvekkel” – osztotta meg ügyfeleivel Koo New York-i és bostoni tapasztalatait, ahol felvetésére azt a tipikus választ kapta a kormányzati illetékesektől, hogy nem gondolkodnak annyira előre, ez a holnap problémája. Pedig Koo szerint a FED talán még most is elkerülhetné a QE-csapdát, ha előállna azzal az érveléssel, miszerint a QE sohasem működött megfelelően. Ezzel csillapíthatná a QE megszüntetésével kapcsolatos aggodalmakat, igaz, bizonytalan, vajon ez hatásos lenne-e és nehéz lenne kivitelezni.  Meglehet, Bernanke még a mandátuma január végi lejárata előtt kezdene valamit a mennyiségi lazítással, ám a QE kivezetése még hosszú évekig nyomja majd a gazdaságot Koo szerint.

Forrás: Nomura, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442