Címlap Hírek Új ötlettel állt elő az IMF: fizessen minden európai egyszeri adót!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Új ötlettel állt elő az IMF: fizessen minden európai egyszeri adót!
2013. november 05. kedd, 08:09

 

Az IMF- is az európai betéteket akarja lenyúlni?

Ciprus óta nem tabutéma az, hogy a betétesek pénzét egyszeri adóval sújtsák. A német sajtót azonban megdöbbentette, hogy immár egy hivatalos IMF anyagban is -igaz elemzői ajánlásként-a teljes európai betétállomány "lekaszálását" javasolják.
A témát a portfolio.hu cikke alapján közöljük.

A német sajtó figyelt fel a Nemzetközi Valutaalap nemrégiben megjelent anyagának egy eldugott részére: felmerült az egyszeri vagyoni típusú adó bevezetése az európai állampolgárok esetében az államok költségvetésének rendbetételére. Az ottani portálok már kötelező "IMF-tizedként" nevezik az egyelőre csak ötlet szintjén megjelent sarcot, más kommentárok pedig már a bankbetétek egyszeri megadóztatását vizionálják. A történet érdekessége továbbá, hogy a Nemzetközi Valutaalap már másfél hete cáfolta, hogy egyszeri vagyonadót javasolna a megtakarításokra.

 

Egyszeri adó a megtakarításokra?

A Focus.de német hírportál írta meg hétfői cikkében a Welt am Sonntag vasárnapi "felfedezését". A hetilap írásában arra mutatott rá, hogy a Nemzetközi Valutaalap októberben megjelent Fiscal Monitor 2013 című anyagának 49. oldalán egy érdekes keretes írás található. Ebben az IMF szakértői lényegében felvetik egy egyszeri vagyoni típusú adó bevezetését a magánmegtakarítások esetében. Akár ez is segíthetne rendbe tenni az államok pénzügyeit és fenntarthatóvá tenni az adósságpályát. A valutaalap közgazdászai konkrétan úgy fogalmaznak: a válság előtti adósságszintek eléréséhez magas kulcsra lenne szükség a megtakarítások megadóztatásakor, a 2007 végi adósságráta eléréséhez (például a 15 euróövezeti országra vonatkozóan) 10%-os adót kellene kivetni azokra a háztartásokra, amelyek pozitív nettó vagyonnal rendelkeznek. 

 

Mi van az IMF anyagában?
 
A Nemzetközi Valutaalap idézett anyaga mindenki számára elérhető (ide kattintva letölthetik). A rendszeresen megjelenő, Fiscal Monitor címet viselő anyag októberi kiadásában a valutaalap szakértői hosszan foglalkoznak a válság kirobbanása óta eltelt időszakban tapasztalt adóváltozásokkal, szerte a világból. Ennek a szakasznak egy keretes írásában térnek ki az egyszeri, háztartások megtakarítására vonatkozó adóra. Megállapítják: a költségvetési egyenlegek látványos romlása miatt egyre több országban erősödik az érdeklődés a tőke megadóztatása iránt, akár egyszeri adó formájában a magánvagyonokra, mint a fenntartható adósságpálya visszaállításának egyik eszköze. Az elképzelés mögött az áll, hogy ha sikerül bevezetni adóelkerülés nélkül és ha az érintettek hisznek abban, hogy ez soha sem ismétlődik meg, akkor az várhatóan nem torzítja a szereplők viselkedését és néhányan fair lépésnek tartanák - fogalmaztak az IMF szakértői. Az elképzelésnek korábbról neves támogatói is voltak a közgazdászok között, így például Pigou, Ricardo, Schumpeter, és - amíg meg nem változtatta véleményét - Keynes is - idézik fel az IMF szakértői. Hozzáteszik: a múltból meglepően nagy számban lehet példákat felhozni. Széles körben alkalmazták Európában az első világháború után, valamint Németországban és Japánban a második világháborút követően.

Kiemelik ugyanakkor azt is, hogy a válság előtt tapasztalt adósságszintek elérése magas adókulcsot követelne meg: a pozitív nettó vagyon esetében (vagyis az adósságtól megtisztított összegre) 10%-os kulcsra lenne szükség.

 

Lecsapott rá a német sajtó

A Welt am Sonntag cikke után a Focus terjedelmes beszámolóban foglalkozott hétfőn a témával, azzal a céllal, hogy megkongassa a vészharangot a németek között. Többször is hangsúlyozza ugyanakkor, hogy egyelőre ez csak az IMF ötlete, ám érintheti a megtakarítással rendelkezőket. Az egyszeri, tíz százalékos adóval az állampolgárok közvetlenül is hozzájárulnának az adósság csökkentéséhez - írja a portál, mely konkrétan megemlíti Németországot.

Az EU legnagyobb gazdasága esetében ez annyit jelentene, hogy a 2007-es GDP-arányos államadósság visszaállításához 576 milliárd eurót kellene visszafizetni. A Bundesbank adatai szerint 2007 és 2012 között a német polgárok megtakarításai 551 milliárd euróval 5000 milliárd euró fölé emelkedtek. A gyakorlatban az adó ezt a növekedést vinné el nagyrészt - írja a portál.

Thorsten Polleit, a Degussa-Goldhandel vezető közgazdásza szerint egy ilyen lépés az euróövezeti pénzügyi vagyon nagy részét megsemmisítené. Úgy fogalmazott, hogy az euróövezeti 60%-os adósságráta eléréséhez az adósságot 3000 milliárd euróval kellene csökkenteni, ami a nemzeti jövedelmet 30%-kal csökkentené, nem számolva a bankok adósságát. A szakértő semmit sem tart egyébként elképzelhetetlennek.

A lap szerint az már kérdéses, hogy az európai állampolgárok igazságosnak tartanák-e az egyszeri adót.


Pedig az IMF már rég cáfolta

Azért is érdekes, hogy a német sajtóban most okozott ekkora visszhangot az IMF anyaga, mert a valutaalap részéről már másfél héttel ezelőtt cáfolták, hogy hivatalosan javasolják az egyszeri vagyonadó bevezetését. Bill Murray, az IMF szóvivője október 24-én hangsúlyozta, hogy nem javasolják vagyonadó kivetését a megtakarításokra, az egy elemző anyag volt.

A számos kritikára reagálva az IMF illetékese akkor igyekezett lecsillapítani a kedélyeket: ez az elemzőgárda álláspontja, nem pedig a Nemzetközi Valutaalap politikai ajánlása.

 

Forrás: Portfolio.hu