Címlap Hírek Itt az új őrület: palarészvények!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Itt az új őrület: palarészvények!
2013. november 06. szerda, 13:28

 

Conclude Daily Gold

25 százalékot drágultak az Antero Resources Corp. olaj- és gáztermelő cég részvényei az október közepi tőzsdei kibocsátásuk óta, s elemzők további árfolyam-emelkedésre számítanak, miután jelentős haszonszerzési lehetőséget látnak a virágzó amerikai palabizniszben.

Forrás: whiteoaks.net, Conclude Zrt.
A denveri székhelyű Antero részvényei 55,19 dolláron zártak kedden, ami közel 14,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációnak felel meg. A cég alapítói az októberi nyilvános részvénykibocsátás során 38-42 dollár közé várt kibocsátási árfolyamnál magasabban, 44 dolláron tudtak értékesíteni 36 millió részvényt, mintegy 1,57 milliárd dollárt összegyűjtve ezzel. A világ egyik legnagyobb kockázatitőke-társasága, a Warburg Pincus más befektetőkkel – jelesül az energiafókuszú Yorktown Energy Partners magántőke-társasággal, valamint a Lehman Brothers Merchant Banking Group-pal – közösen 260 millió dollárt invesztált az Anteroba 2003-ban.

Négy évvel később a konzorcium további 1 milliárd dollárt tett a cégbe. A tulajdonosok a tőzsderally és az alacsony kamatok, valamint az utóbbi időben elharapódzó nyilvános részvénykibocsátások miatt látták pont október közepén elérkezettnek az időt a tőzsdei bevezetéshez. A befektetők körében egyre jobban elharapódzó palaőrületet mutatja a szintén ebben utazó Athlon Energy Inc.  316 millió dolláros augusztusi részvénykibocsátásának fogadtatása: az árfolyam az első napon 34 százalékot emelkedett, s azóta a papír további 10 százalékkal ment feljebb.

Az Antero Resources részvényei a részvénykibocsátást követően is jelentősen emelkedtek

Az Antero Resources részvényei a részvénykibocsátást követően is jelentősen emelkedtek, Forrás: Nasdaq;Conclude Zrt.

 

Az óriási mennyiségű palakészletei kiaknázásának köszönheti az USA, hogy az idén már a világ legnagyobb olaj- és gáztermelője lesz, megelőzve Szaúd-Arábiát – állítja a Az Antero kutatási területe Ohióban. Forrás: farmanddairy.com, Conclude Zrt.U.S. Energy Information Administration. A 2002-ben alapított Antero kilátásait is azért értékelik kiválónak elemzők, mert az USA északkeleti részén, az Appalache medencében lévő palamezőkön fúr, amelyek földgázban és ahhoz kapcsolódó folyékony anyagokban gazdag. Az Antero által művelésbe vont Marcellust és Utica-t a legtermelékenyebb palamezők között tartják számon. Elemzők szerint az Antero az Egyesült Államok egyik leggyorsabban növekvő olajcége lehet. Napi termelése 16,8 millió köbméterre nőtt augusztusban a második negyedévi közel 13 millióról, s Neal Dingmann, a Suntrust Robinson Humphrey elemzője arra számít, hogy a cég idei termelése jövőre megduplázódhat, 2015-ben pedig további 50 százalékkal nőhet. Az Antero már eddig is szépen teljesített, 735,7 millió dolláros 2012. évi bevétele 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Figyelemre méltó, hogy az ugyancsak az Antero tevékenységi területén működő többi olaj- és gázcég részvénye közül a Gulfport Energy Corp.-é 63, a Cabot Oil & Gas Corp.-é 43 százalékot drágult az idén. Még most is érdemes beszállni – különösen az utóbbi napok negatív korrekciója miatt valamivel alacsonyabb árfolyamokon –, hiszen az elemzők mindkét részvénytől közel 30 százalékos további árfolyam-emelkedést várnak a következő egy évben. Az Antero egyéves célárfolyama 18, míg az Athloné 12 százalékkal magasabb a mostaninál.

 

A Gulfport Energy Corp. részvényei az idén eddig 63 százalékot hoztak

A Gulfport Energy Corp. részvényei az idén eddig 63 százalékot hoztak; Forrás: Nasdaq; Conclude Zrt.

„Az Antero akciójának sikere más energetikai cégeket is arra ösztönözhet, hogy a néhány éves távlatban tervezett részvénykibocsátásukat előrehozzák, akár már az idei év hátralévő részére” – véli Dingman, aki vételi ajánlással kezdte követni az Antero-részvényeket. Dingmann a legnagyobb esélyt az American Energy Partners Ltd. részvénykibocsátásának adja.

 

Az USÁ-ban kitermelt földgázba való közvetlen befektetés lehetőségét kínálja a legnagyobb földgáz ETF a United States Natural Gas Fund, mely idei mélypontja közelében tartózkodik. Ha a gáz ára is elindulna felfelé az a gázkitermelő cégek árfolyamaira többszörösen is kedvezően hatna.

Az amerikai földgáz ETF idei lokális mélypontján tartózkodik

 

Az amerikai földgáz ETF idei lokális mélypontján tartózkodik;Forrás: Reuters, Yahoo!, MTI, Conclude Zrt.

 

Az új energetikai trendet, a palamezőkben világszerte rejlő óriási lehetőségeket próbálja meglovagolni az egyik vezető globális energiacég, az amerikai Chevron, amely a hét elején írt alá termelésmegosztási szerződést Ukrajnával a kelet-európai ország nyugati részén, Lviv, illetve Ivano-Frankivszk megyében elhelyezkedő, óriási méretű, 2,98 trillió köbméternyi földgázt rejtő Olesszka palagáz-mező kiaknázására. Ebből a becslések szerint évente 8-10 milliárd köbméter palagáz termelhető ki – ez Magyarország teljes évi földgázfogyasztásának felel meg.  A Chevron kezdetben 350 millió dollárt fektetne az összességében mintegy 10 milliárd dolláros projektbe, egyúttal vállalta, hogy megtéríti a kitermelés során általa okozott környezeti károkat.

 

Forrás: Reuters, Yahoo!, MTI, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442