Címlap Hírek Marc Faber: Még 2008-nál is rosszabb a helyzet!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Marc Faber: Még 2008-nál is rosszabb a helyzet!
2013. november 11. hétfő, 09:28

 

Conclude Daily Gold

A hitelboom az olyan országokban, mint Kína vagy Szingapúr, azt sugallja, a világ ma rosszabb helyzetben van, mint 2008-ban, amikor a globális pénzügyi válság recesszióba ment át – közölte a CNBC-vel a svájci Marc Faber, a The Gloom, Boom és Doom Report szerkesztő-kiadója.

Marc Faber. Forrás: Adam Jeffrey/CNBC, Conclude Zrt.
Ha azért volt hitelválság 2008-ban, mert akkor túl sok hitel volt a gazdaságban, akkor most nagy a gond, hiszen jelenleg még annál is sokkal magasabb a hitelállomány – hivatkozott Faber a bázeli székhelyű BIS vezető közgazdásza, William White minapi jelentésére. Eszerint a fejlett országokban jelenleg 30 százalékkal magasabb a teljes hitelállomány aránya a GDP-hez viszonyítva, mint 2007-ben. Kínában például a hitelezés 50 százalékkal gyarapodott az utóbbi 4 és fél évben, ez a leggyorsabb növekedés Ázsiában. A közgazdászok aggódnak is, mert e hitelboom az egyik legnagyobb pénzügyi kockázatot jelenti a világ második legnagyobb gazdasága számára. Nem véletlen, hogy az utóbbi hónapokban már voltak jelek arra, hogy a kínai hatóságok lépéseket tettek a hitelnövekedés megfékezése érdekében, szűkítve azt az összeget, amelyet a bankok a pénzpiac rendelkezésére bocsátanak.

A szingapúri pénzügyi központ. Forrás: www.worldatlas.com, Conclude Zrt.
A különvéleményeiről elhíresült Faber elsősorban az ázsiai háztartások növekvő adósságát tartja veszélyesnek, mivel az sokkal jobban nőtt, mint a kormányé. A Barclays szerint a legnagyobb bajban Szingapúr van, melynek 75 százalékos GDP-arányos lakossági adósságrátája az egyik legmagasabb Ázsiában. Ez a ráta 2010-ben még 63 százalék volt, azt követően azonban az alacsony kamatok megugrasztották a hitelfelvételt. „Ennek rossz vége lesz, csak az a kérdés, vajon emiatt egy kisebbfajta gazdasági válság következik be és aztán egy óriási pénznyomtatásra kerül sor, vagy először egy inflációs spirál alakul-e ki?” – morfondírozott Faber, felvetve: vajon miért is drágább annyi termék Szingapúrban és Hongkongban, mint az USA-ban? A válasza: amikor eszközinfláció alakul ki és az ingatlanárak a magasba szöknek, akkor az üzleteknek magasabb bérleti díjat kell fizetniük, aminek terhét a vásárlókra hárítják át, így az eszközinfláció a fogyasztóiár-index emelkedését vonja maga után. Márpedig az ingatlanárak Szingapúrban és Hongkongban is kilőttek az elmúlt években, ami miatt mindkét ázsiai pénzügyi központnak számos intézkedést kellett hoznia az árak megfékezésére.

 

A Faber-interjú az alábbi linken tekinthető meg:

http://www.cnbc.com/id/101181553/

 

Forrás: CNBC, Barclays, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442