Címlap Hírek Négyéves mélyponton az aranykereslet

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Négyéves mélyponton az aranykereslet
2013. november 15. péntek, 16:06

 

Conclude Daily Gold


Négy éve nem volt ilyen alacsony az arany iránti kereslet világszerte, mint a harmadik negyedévben, ugyanakkor az arany kínálata is csökkent.

Forrás: World Gold Council, InfoMine.com, Conclude Zrt.
A 868,5 tonnás július és szeptember közötti aranykereslet 21 százalékkal marad el az előző év azonos időszakáétól – tette közzé csütörtökön az Arany Világtanács. A negatív rekord egyrészt annak a következménye, hogy az aranyat tartó tőzsdén kereskedett alapokból, az ETF-kből immár harmadik egymást követő negyedévben áramlik ki a tőke, aranyportfoliójuk a harmadik negyedévben 119 tonnával csökkent, éves szinten pedig már közel 700 tonnával. Másrészt annak, hogy a világ legnagyobb aranyfogyasztója, India az elszaladt folyó fizetési mérleg hiánya miatt megszorító intézkedéseket vezetett be: másfél év alatt 2-ről 10 százalékra növelte a sárga nemesfém importvámját,  miközben előírta, hogy amíg nem fogynak el az arany – elsősorban a mumbai repülőtéren veszteglő – raktárkészletei, addig a sárga nemesfém 20 százalékát exportálni kell, mindenekelőtt ékszer formájában. Ezek miatt az indiai aranykereslet 32 százalékkal lett kevesebb, 148 tonna a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban, ez 2009 eleje óta a legalacsonyabb szint.


Négy éve nem látott alacsony globális aranykereslet jellemezte a harmadik negyedévet

Négy éve nem látott alacsony globális aranykereslet jellemezte a harmadik negyedévet; Forrás: World Gold Council, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 
„Technikailag vége az aranyrallinak, hiszen most már biztos, hogy tizenkét év után az idén először lesz alacsonyabb a sárga nemesfém éves átlagára” – jelentette ki Marcus Grubb, a World Gold Council (WGC) ügyvezető igazgatója. Az arany 2001 óta minden évben egyre többet ért, de a jelenlegi 1287 dolláros unciánkénti ára 24 százalékkal marad el az év elejeitől.

 


Az arany átlagára 12 éve először csökken éves szinten

Az arany átlagára 12 éve először csökken éves szinten;Forrás: World Gold Council, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 
A kedvezőtlen idei fejlemények ellenére a WGC arra számít, hogy tovább enyhül a tőkekiáramlás az ETF-ekből – erre utal, hogy aranyportfoliójuk az éves mélypontot jelentő második negyedévben még 402 tonnával csökkent. Ugyanakkor a sárga nemesfém két legnagyobb fogyasztója, India és Kína kereslete összességében már a második éve esik. E negatív trendet legfeljebb az fordíthatná meg, ha Mumbai a jövő évi választásokra tekintettel enyhít az aranybehozatali korlátozásokon, aminek nyomán fellendülhet a sárga nemesfém kereslete – véli Grubbs.

 


Az arany ETF-k portfoliója az aranyárfolyammal együtt csökken

 

Az arany ETF-k portfoliója az aranyárfolyammal együtt csökken; Forrás: World Gold Council, InfoMine.com, Conclude Zrt.

A harmadik negyedévi visszaesés ellenére a globális aranykereslet 26 százalékkal volt magasabb, 2896,5 tonna az előző év azonos időszakáénál. A 605 tonnás növekmény 90 százaléka a Közel-Keleten és Ázsiában talált gazdára, megerősítvén azt az évek óta tartó tendenciát, hogy a sárga nemesfém iránti kereslet nyugatról keletre tevődik át. Szembetűnő, hogy míg a közel-keleti és az ázsiai országok 2167 tonna aranyat értékesítettek, addig az USA-ban és Európában együttesen alig 402 tonnát.

 


Az aranykereslet alakulása tonnában és milliárd dollárban

 

Az aranykereslet alakulása tonnában és milliárd dollárban; Forrás: World Gold Council, InfoMine.com, Conclude Zrt.

Az arany olcsóbbodását kihasználva a központi bankok folytatták aranykészleteik – immár tizenegy egymást követő negyedéve tartó – feltöltését: az idén csaknem 300 tonnával többet vettek a sárga nemesfémből, mint amennyit eladtak belőle. A legbuzgóbb Oroszország volt, melynek aranytartaléka szeptember végére 1000 tonna fölé ment. A technológiai szektor aranyigénye – elsősorban az okostelefonok és tabletek gyártói részéről – nagyjából a tavalyi szint közelében maradt.

 


A jegybankok már immár közel három éve nettó aranyvásárlók

A jegybankok már immár közel három éve nettó aranyvásárlók; Forrás: World Gold Council, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 
Az arany globális kínálata összességében 4 százalékkal volt kevesebb, 3196 tonna 2013 első háromnegyed évében, mint a tavalyiban. A csökkenés alapvetően annak tudható be, hogy a sárga nemesfém újrahasznosítása 2008 óta nem látott szintre esett, s ezt nem tudta ellensúlyozni, hogy az aranybányák idei termelése az előző évinél 4 százalékkal nagyobb lett. Annak ellenére, hogy számos aranybánya – különösen Afrikában – kénytelen volt beszüntetni vagy felfüggeszteni tevékenységét, egyrészt a viszonylag alacsony béreikkel elégedetlenkedő bányászok sorozatos sztrájkjai miatt, másrészt azért, mert az 1200 dollár alá csökkent aranyár mellett a kitermelés már nem volt gazdaságos a számukra.  

 


A globális aranykínálat is összességében csökkent az idén

 

A globális aranykínálat is összességében csökkent az idén; Forrás: World Gold Council, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 
Forrás: World Gold Council, InfoMine.com, Conclude Zrt.