Címlap Hírek Citi: vége a válságnak, 2014-ben felpöröghet a világgazdaság?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Citi: vége a válságnak, 2014-ben felpöröghet a világgazdaság?
2013. december 03. kedd, 10:53

 

Conclude Daily Gold

2013 végéhez közeledve, a világgazdaság lezárni látszik az elmúlt 3 év lassulási periódusát és mérsékelt növekedés kezdődhet – állapította meg a Citigroup vezető közgazdásza, Willem Buiter a minap publikált 80 oldalas kiadványában.

Willem Buiter. Forrás: Reuters, Conclude Zrt.
Buiter optimizmusa azért is meglepő, mert korábban ő volt az, aki az euróválság tovaterjedésére figyelmeztetett, nem kizárva, hogy az akár Görögország eurózónából való kilépéséhez vezethet. „Azok a tényezők, amelyek megbéníthatják a világgazdaságot, 2014-ben jelentősen csökkenhetnek, még ha teljesen el nem is tűnhetnek el” – indokolta mostani derűsebb véleményét. Bár maradtak bizonytalansági tényezők – az eurózóna működése vagy a kínai gazdaság alakulása, miközben az USA kongresszusi purparlé porszemet hinthet a szövetségi fiskális gépezetbe, s a geopolitikai feszültségek is mindig okozhatnak meglepetést –, ezek kevésbé tűnnek fenyegetőnek, mint egy évvel ezelőtt.

Egy osakai szupermarketben. Forrás: ajw.asahi.com, Conclude Zrt.
Mindezek következtében a Citi  várakozásai szerint a világgazdaság reál GDP-je (folyó áron) az idei 2,4 százalékkal szemben 2014-ben 3,1 százalékkal bővülhet – ekkora növekedésre 2010 óta nem volt példa. A növekedés mozgatórugója mindenekelőtt a fejlett országok ütemváltása lehet, amelyek az ez évre várható 1,1 százalékkal szemben 2 százalékkal gyarapodhatnak. Ezen belül az USA és az Egyesült Királyság 3 százalék körül (ezt az ütemet 2015-ben is képesek lehetnek tartani). Ezzel szemben a japán gazdaság – a fogyasztásra kivetett adó emelése miatt – valószínűleg lassulni fog jövőre.  A feltörekvő országok jövőre is jobban teljesíthetnek a fejletteknél, folytatva az immár 1999 óta tartó tendenciát. Ám a két országcsoport növekedési üteme közötti különbség 2002 óta a legalacsonyabb lehet, miután a Citi szerint romlottak a feltörekvők kilátásai.

Buiter makrogazdasági kilátásai három részben foglalhatók össze:

 

1. 2014 számos dimenzióban a 2013-as évnél enyhén jobb lehet, a globális növekedés valamivel biztosabb lábakon állhat. A Citi nem várja a monetáris politikák drámai megváltozását a fejlett országokban, és a fiskális politika képes lehet szűkíteni a növekedést fenyegető pontokat, már csak azért is, mert eget rengető strukturális reformokra nem lehet számítani 2014-ben. A jövő év tehát fokozatos visszatérést hozhat a normális viszonyokhoz.Forrás: businessincanada.com, Conclude Zrt.


2. Persze e normális viszonyok meglepetéseket és kockázatokat rejthetnek. Például a geopolitikában, bár 2014 e téren az utóbbi éveknél kevésbé izgalmas lehet. Még akkor is, ha több feltörekvő országban is parlamenti, míg az USA-ban időközi képviselőházi és szenátusi választásokra kerül sor, ám ezek ritkán hoznak olyan fordulatot, amelyek érdemben befolyásolják a világgazdaság teljesítményét. Az európai országok államadósság-problémái, az amerikai költségvetési gondok és egy lufi kialakulása Kínában ugyancsak veszélyforrást jelentenek, de egyiktől sem várható olyan hatás, mint az idén, azok kevésbé fenyegetőek a világgazdaságra. Annak ellenére, hogy a Fed mennyiségi lazításának enyhítése a legsebezhetőbb feltörekvő országok fejlődését megakaszthatja.

3. Mérsékelt kockázatok, mérsékelt növekedés – ez jellemezheti a 2014-es esztendőt. De manapság már a marginális javulás is forradalminak tekinthető.


Conclude vélemény: a fősodrú elemzők hirtelen véleményváltása egyáltalán nem tűnik megnyugtatónak. Ezért érdemes másokat is meghallgatni. Zsiday Viktor például a napokban megjelent blogjában túl szépnek találja a képet, amely akár hirtelen megváltozhat, amennyiben inflációs nyomás jelenik meg a rendszerben.


Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442