Címlap Hírek Kiugrás előtt a gyémántárak

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kiugrás előtt a gyémántárak
2013. december 11. szerda, 07:21

 

Conclude Daily Gold

A gyémánt világpiaci keresletétől a következő években elmaradó kínálat a drágakő árának emelkedéséhez vezethet, amit a korán ébredők elsősorban a gyémánttermelő cégek részvényeinek megvételével aknázhatnak ki, de akár már ETF-n keresztül is.

 Paradigmaváltás zajlott le a gyémántpiacon az elmúlt 25 évben; Forrás: Bain and Co., Conclude Zrt.

Paradigmaváltás zajlott le a gyémántpiacon az elmúlt 25 évben, a piac kínálatvezéreltből keresletvezéreltté vált.  Korábban a dél-afrikai De Beers kiváltsága volt az árképzés, miután piaci részesedése a 80-as évek végén megközelítette a 90 százalékot. A bányászattól a csiszoláson át az értékesítési csatornákig csaknem az iparág minden szelete az ellenőrzése alatt állt, így könnyedén tudta a keresleten és kínálaton keresztül alakítani az árakat.  Akkor töltötte fel készleteit, amikor alacsony volt a gazdaságban az általános árszínvonal, és akkor adott el, amikor feljebb mentek az árak. Ez a helyzet csak akkor változott meg, amikor egyre nagyobb gyémántbányákra bukkantak, Ausztráliában, Kanadában és Oroszországban, aminek következtében fokozatosan szűkült a De Beers piaci monopóliuma. A legnagyobb hatása annak volt, hogy a Szovjetunió a ’90-es évek elején felbomlott.A De Beers piaci részesedése 25 év alatt 90-ről 37 százalékra esett


 

A De Beers piaci részesedése 25 év alatt 90-ről 37 százalékra esett; Forrás: Bain and Co., Conclude Zrt.

A növekvő verseny miatt megszűnt az a helyzet, hogy a gyémántárakat egyetlen cég mozgatja.

A gyémántárak a De Beers monopóliumának tovatűnésével a 2000-es évek elején volatilissé váltak

 
A gyémántárak a De Beers monopóliumának tovatűnésével a 2000-es évek elején volatilissé váltak; Forrás: Bain and Co., Conclude Zrt.

 


Azzal párhuzamosan, hogy egyre tehetősebbé váltak a fejlődő és feltörekvő országok – jelesül Kína és India –, s a gyémánt iránti keresletük ugrásszerűen megnőtt, a drágakő eladásai is kilőttek. Ma már az USA után Kína a gyémánt-ékszerek második legnagyobb fogyasztója, és India gyémántjereslete is dinamikusan bővül. Kínában az eljegyzések, esküvők és születésnapok mozgatják a keresletet, aminek eredményeként sorra nyílnak az ékszer outletek. Egyre többen tekintenek a gyémántra befektetésként, ami szintén hozzájárult a drágakövek iránti kereslet megnövekedéséhez. S amint az olyan fejlett országokban – mint az USA, Európa és Japán – stabilizálódik a gazdaság és helyreáll a fogyasztói bizalom, a gyémántkereslet még nagyobb mértékű lehet.

Brain and Co.; Forrás: Bain and Co., Conclude Zrt.
A Bain and Co. legfrissebb jelentésében (The Global Diamond Report 2013: Journey through the Value Chain) úgy becsüli, a gyémántkereslet 2023-ig évente 5,1 százalékkal emelkedhet. Ezzel szemben a kínálat csak 2 százalékkal, amiatt, hogy a meglévő bányák kitermelése egyre kevésbé lesz gazdaságos, új projektek beindításának pedig kicsi az esélye. Már az 1990-es évek egyre csökkent az új bányák feltárása, miután ennek költsége projektenként meghaladta az 1 milliárd dollárt. A kutatás visszaesése közel egy évtizedes késéssel jelentkezik a termelés csökkenésében. A Bain-jelentés szerint a gyémántpiaci kínálat és kereslet 2017-ig még egyensúlyban maradhat, azt követően azonban a bányászat évente 1,9 százalékkal eshet. Ezzel áll szemben a Kína, India és USA által vezérelt kereslet, ami a gyémánt karátonkénti jegyzésének gyors növekedését vonhatja maga után, s a korán ébredő befektetőknek egyre nagyobb nyereséget hozhat.


Forrás: Bain and Co., Conclude Zrt. E trendet mindenekelőtt a tőzsdén forgó gyémánttermelők részvényeinek megvásárlásával lehet meglovagolni. Ilyen a Dominion Diamond Corp. – korábban Harry Winston Diamond Corp. –, mely két gyémántbányában rendelkezik részesedéssel, a Diavikban (40 százalékos kitermelési részesedés, mivel a bánya bérbe van adva a Rio Tinto leánycégének) és az Ekatiban (80 százalék). Mindkettő politikailag stabil területen helyezkedik el, a Kanada északnyugati részén található Lac de Gras-n.  A Dominion – a bányászat minőségének javításával – 2012-ben 8 százalékkal több, 7,2 millió karát gyémánt termelt, mint az előző évben, ez durván a globális termelés 2 százaléka. A cég piaci kapitalizációja 1,2 milliárd dollár, éves eladásai pedig 566 millió dollárra rúgnak. A legjelentősebb gyémánttermelő a – világpiac még mindig 37 százalékát kontrolláló – De Beers 81 százalékos tulajdonában lévő Anglo American plc., melynek piaci kapitalizációja 32,8 milliárd dollár, értékesítései pedig az elmúlt egy évben 29,5 milliárd dollárt értek el. Részvényei vonzerejét azonban csökkentheti, hogy azok az OTC-piacon forognak, ezért kevésbé likvidek. Viszont az Anglo American diverzifikáltabb, mint a Dominion Diamond, emiatt elemzők azt várják, hogy megtartja jelentős gyémántpiaci részesedését.


Ígéretesnek számít a 4, illetve 5 százalékos gyémántpiaci részesedésű BHP Billiton és Rio Tinto. Bár e társaságok nem kínálnak tisztán gyémántpiaci kitettséget, ezért inkább a diverzifikált bányaipari befektetésre vágyóknak kínálnak jó terepet. Ékszerkereskedő cégeken keresztül is lehet profitálni a gyémántpiaci mozgásokból, például a Tiffany & Co. és a Blue Nile Inc. részvényeinek megvásárlásával, miután e cégek képesek a magasabb költségeket áthárítani vevőikre és stabilan magas marzzsal dolgoznak. Viszonylag új befektetési lehetőség a PureFunds ISE Diamond/Gemstone ETF, mely védelmet nyújthat a nyers és csiszolt gyémántkövek piacának kilengései ellen.  A tőzsdén kereskedett alap tavaly november végén indult, eddig mindössze 1 millió dollárt gyűjtött össze, ezért a forgalma és a likviditása még nem kielégítő.


Forrás: Bain and Co., Conclude Zrt. 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442