Címlap Arany Arany befektetési alapok és a fizikai aranypiac. Az SPDR Gold ETF

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Arany befektetési alapok és a fizikai aranypiac. Az SPDR Gold ETF

Az SPDR Gold Trust jelenleg a legnagyobb tőzsdén kereskedett aranyalapú befektetési alap. 1117 tonna arany (35,9 millió uncia), több mint 40,9 milliárd dollár értékben található az aranyalapban. Ez a legismertebb papírarany termék. ("papírarany"-nak hívják a fizikai aranykereskedők az elektronikus jel vagy papír formát öltő "aranyat"). Kisbefektetők százezrei (ha nem milliói) kereskednek a NYSE Arca New York-i tőzsdére bevezetett aranyalap részvényeivel úgy, hogy sohasem olvassák el a kibocsátási tájékoztatót. Mi elolvastuk Önök helyett, és megpróbáljuk összehasonlítani a fizikai aranyba történő direkt befektetés lehetőségével.

Az SPDR Gold ETF (Spider Gold) azért is nagyon izgalmas, mert az un. "Golden Bug" oldalakon misztikus pletykákat és összeesküvés elméleteket olvashatunk az alappal kapcsolatban. Az egyik fő kritika volt mostanában, hogy az aranyrúd lista ,amely normálisan 1600 oldal körül van (most a november 20-i állapot 1601 oldalt mutat)  ez év októberében "összement" pár száz oldalra. A legismertebb "Golden Bug" az Amerikában élő Fekete Antal Professzor, akinek blogjait, előadásait számtalan helyen idézik a világhálón írt erről bővebben. Egyik fő ellenlábasa a ft.com/alphaville oldalon publikáló Izabella Kaminska is elismeri, hogy bár próbált információt szerezni az esetről, de sajnos semmit sem sikerült kiderítenie. Ha megnézzük, hogy kik ezen tőzsdén jegyzett aranyalapú befektetési alap legnagyobb tulajdonosai, akkor is érdekes eredményre jutunk:

A Bloomberg október 27-i kimutatása szerint a GLD fő tulajdonosai


A legnagyobb tulajdonos az a Paulson,aki épp a napokban jelentette be, hogy önálló arany alapot indít...

A második legnagyobb tulajdonos a JP Morgan Chase  bank, aki a GLD kosárképzésének felhatalmazott résztvevője, a jegybanki arany kölcsön piac egyik legnagyobb szereplője, és nem mellesleg jelenleg az egyetlen letétkezelő a CME-n akinél aranyban is meg lehet képezi a határidős marginokat.

A harmadik legnagyobb tulajdonos, pedig a Blackrock Advisors, aki többek közt a FED-nek ad tanácsokat éppen arany és más commodity ügyekben.

Mi arra gyanakodtunk, hogy az SPDR Gold mögött lévő aranykészletet bankközi aranykölcsön tranzakciókba vitték be a szóban forgó 2009 október eleji időszakban, ezért elkezdtük végigolvasni az arany alapú befektetési alap kibocsátási tájékoztatóját, hogy vajon engedélyezett-e az ilyen tevékenység az alap részére, de sajnos erre sem tiltást sem megerősítést nem találtunk a prospektusban. Mindenesetre az SPDR GLD a közeljövő aranypiaci eseményeinek továbbra is központi figurája lesz, ezért   érdemes rá folyamatosan figyelmet fordítani.

Hogy mennyire nagy hatása van a SPDR GLD-nek az aranypiac áraira érdemes megfigyelni az alábbi ábrát:

A kék vonal az aranyár alakulása, a zöld oszlopok pedig az alapba való aranybefolyást és aranykivételt mutatják havonta tonnában kifejezve. A sárgával kiemelt időszakok közűl az első kettő azt mutatja, hogy amikor áramlik be a pénz az aranyalapba, akkor az aranyár is emelkedik. Persze nehéz megmondani, hogy azért emelkedik-e az aranyár, mert áramlik be a pénz az alapba, vagy épp fordítva, azért áramlik be a pénz, mert emelkedik az aranyár. Mindenesetre az szinte biztosan megállapítható, hogy ekkora havi készletmozgások hatással vannak a piaci árfolyamra.

 Vegyük tehát sorra a kibocsátási tájékoztató tényeit (Prospectus SPDR Gold Trust)

Az alap alapítója a World Gold Trust Services LLC. , amely az Arany Világtanács ( World Gold Council ) 100%-os leányvállalata. Az Arany Világtanács a nemzetközi aranypiac egyik legfajsúlyosabb érdekvédelmi szervezete, amely egyesíti az arany kitermelő vállalatok kb. 60%-át. Az alap alapkezelője a The Bank of New York Mellon alapkezelő részlege. A letétkezelő a HSBC Bank USA. Az SPDR (Spider) védjegy tulajdonosa a McGrow Hill Company.

Az alap egységeit un. kosárban képzik meg, és váltják vissza. Egy kosár (basket) 100.000 db részvénynek felel meg. A kosár vételi és visszaváltási folyamatban csak a felhatalmazott szereplők vehetnek részt, akik aranyért cserébe hozzájuthatnak az alap részvényeihez, ill. visszaváltás esetén a visszaváltott kosár egység szerinti aranyat+készpénzt fognak kapni. A felhatalmazott résztvevők jellemzően befektetési bankok, bankok, hedge fundok, akik az így megszerzett részvényeket  jellemzően ügyfeleik részére adják el, ill.  a tőzsdén keresztül. A részvénykosár vétel és visszaváltás a NAV (napi nettó eszközérték) szerint történik.

Az arannyal fedezett befektetési alapot 2004. November 12-én alapították, a NYSE tőzsdére való bevezetés dátuma pedig 2007. November 26. volt.

Megnéztük az alap árfolyamának és az alap nettó eszközének prémium/diszkont faktorát, amely +-0,5% határon belül van. A tavaly októberi időszakban voltak csak kisebb kilengések, de akkor is +-1,5%-on belül maradt a prémium/diszkont a Nettó Eszközértékhez képest. (némelyik zárt végű nemesfém alap esetében +10%-os prémium is előfordul manapság)

Az alapba befektetők számára a rizikó faktorok felsorolása és a felelősség kizárási klauzulák tanulságosak lehetnek.

  •  a World Gold Trust mint alapító minden esetleges veszteséggel szemben kizárja a felelősségét
  • az alap élete során az alap arany és pénzeszközei csak magánál az alapnál tarthatóak, ill. a részvénykosarak vételével és eladásával kapcsolatban mozgathatóak.
  • a részvényeseknek nincs szavazati joguk (legfeljebb nagyon kivételes esetben)
  • amennyiben az arany ára egy helyben maradna, az alap folyamatosan veszítene értékéből, mivel az alap fenntartási költségei ráterhelődnek az alapra.
  • az alap nem kereskedhet Commodity Futuresekkel, azaz nem nyithat határidős tőzsdei arany pozíciót sem
  • az Alapító utasítása esetén az Alapkezelő felfüggesztheti a jegyek visszaváltását vagy elodázhatja a visszaváltás teljesítési dátumát
  • az Alap nem köt biztosítást a birtokában lévő aranyra. A Letétkezelő és az Alletétkezelők sem kötnek biztosítást
  • A Letétkezelő és az általa alkalmazott Alletétkezelők nem felelősek csak a saját hanyagságuk erejéig.
  • az Alap fedezetét képező aranyrudak nem feltétlenül felelnek meg a London Good Delivery standardnak. Ebből az Alapnak potenciálisan vesztesége származhat.
  • az Alap aranyeszközei a Letétkezelő egyéb arany eszközeitől nincsenek szegregálva, ezért a Letétkezelő esetleges csődje esetén az Alap eszközei is a csődeljárás alá vonhatóak. (N.B. a Letétkezelő a HSBC Bank)
Az alapkezelő az aranyalap fenntartásával kapcsolatos működési költségek fedezését a megfelelő mennyiségű arany eladásából biztosítja. Ennélfogva egy részvényre esően az arany folyamatosan "kopik". A teljes költségek fedezésére évi 0,4-0,7% mehet el maximálisan. Ez tíz év alatt 4-7%. Ha a megvásárláskor kifizetendő brókeri díjakat nézzük (brókercégtől függően, de kb. 1% vételkor és 1% eladáskor) megintcsak elég jelentős költségnek tűnik, arról nem is beszélve, hogyha kisebb összegben veszünk ilyen részvényt a felszámított költség extrém magas, akár az aranybefektetés 5-10%-a is lehet!!!

Több év viszonylatában tehát egy egyéni befektetőnek ebből a szempontból mindenképp olcsóbb, ha direkt megveszi az aranyrudakat egy nemesfém kereskedőtől és a saját széfjében tárolja.

Adózási szempontból USA állampolgároknak, vagy az USA-ban több mint fél évet tartózkodó befektetőknek maximum 28%-kal adózik, mivel az arany a "collectibles" eszközcsoportba tartozik adó szempontjából, annak ellenére, hogy ebben az esetben részvény formában jelenik meg. Nem amerikai állampolgárok számára nem vonnak le adót, de itthon be kell vallani és adózni kell utána. Az USA adóhatóság gyűjti az adatokat főképp a nagyobb befektetésekről.

 Ha a befektetésünk során az arany értékőrző funkciójára is szükségünk van, akkor nem is marad más lehetőségünk, mint a fizikai arany, hiszen a különféle papírarany konstrukciók épp akkor fognak cserben hagyni minket, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rájuk.

Forrás: Conclude Arany Elemzések

Befektetési aranyrúd és aranyérme adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.

Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési aranyrudat, érmét, kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni.

Válogasson több száz féle arany és ezüst modern numizmatikai és ajándék érméink közül a Conclude érmeboltjából! Az érmék többsége készletről, akár bankkártyás fizetéssel a helyszínen is megvehető.