Címlap Aranypiaci elemzések Kakaópiac V. – A felvásárlás-feldolgozás cégei

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kakaópiac V. – A felvásárlás-feldolgozás cégei
2014. augusztus 27. szerda, 07:00


Conclude Daily Gold

A legnagyobb kakaó feldolgozó, a Barry Callebout számai szerint az európai csokoládékészítmények piaca 2013. október és 2014. március között 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül Nyugat-Európában 1,3 százalékkal, Kelet-Európában 3,6 százalékkal, mindenekelőtt Oroszország, Törökország és a Közel-Kelet erős keresletének köszönhetően.

Forrás: www.saidaonline.com, Conclude Zrt.

A Gourmet-termékek eladásai is robosztusan emelkedtek, különösen Oroszországban. Az alapanyag-árak emelkedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a feltörekvő régió eladásaiból 10,2 százalékkal több, 1307 millió svájci frank jött össze. A csokoládé-édességek piaca Amerikában 3,5 százalékkal bővült, azon belül Dél-Amerika 9,2, míg Észak-Amerika 2,7 százalékkal, az összesített nettó árbevétel 7,3 százalékkal, 608,8 millió svájci frankra ugrott. Az Ázsiai és Csendes-óceáni térségben 9,8 százalékkal több csokoládéra akadt vevő.

 

Az alábbiakban a csokoládé fő alapanyagának számító kakaót felvásárló és feldolgozó cégeket mutatjuk be.


ADM

A világ egyik legnagyobb feldolgozó, kakaó- és csokoládé-értékesítő cége, ügyfelei ipari termelők, globális kereskedők, kézműves csokigyártók és konyhafőnökök. Jól működő partneri viszonyban vannak a fő termesztő régiókban működő legnagyobb mezőgazdasági szövetkezetekkel.


Agro Traders

A nigériai Ondo állam Akure nevű településén 1991-ben alapított cég évente 20 ezer tonna nigériai termesztésű kakaóbabot exportál. Az afrikai ország kakaótermésének közel 40 százaléka ered e térségből. Az Agro Traders – mely 2012-ben elnyerte az UTZ minősítését – 2011-ben létesített gyárának feldolgozó kapacitása mintegy 18 ezer tonna, csokimasszát, kakaóvajat, és kakaóport állít elő.


Barry Callebaut

A 2012/13-as 5,2 milliárd dolláros éves eladásával a zürichi székhelyű társaság a világ egyik legnagyobb csokoládé- és kakaókészítmény gyártója, valamennyi kontinensen jelen van: több mint 50 telephelye van 30 országban, és több mint 9 ezer embernek ad munkát. Részvényei a svájci értéktőzsdén forognak. Az élelmiszeripar valamennyi szegmensét ellátja, az ipari ételgyártóktól, a kézműveseken és a csokoládék professzionális felhasználóin át a kereskedelmi egységekig, pékekig, hotelekig, éttermekig és rendezvényekig. Gourmet-vevői speciális igényeit két globális élelmiszer-szállító márkáján, a Callebaut-on és a Cacao Barry-n keresztül szolgálja ki. Három különböző divíziót tart fenn: egyet a kakaókészítményekre, egyet az élelmiszeripari gyártók kiszolgálására, egyet a gourmet és speciális termékekre. Futó pénzügyi éve első felében (tavaly októbertől idén márciusig) értékesítései 17,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét (a 2013. negyedik negyedévben felvásárolt Petra Foods-feldolgozó részleg nélkül 3,1 százalékkal, 768 352 tonnára), s a feltörekvő piacokon, valamint a Gourmet-termékek eladásában is kétszámjegyű növekedést ért el. Az adózás és kamatfizetés előtti üzleti nyeresége (EBIT) 15,3 százalékkal emelkedett (a Petra Foods nélkül 8,8 százalékkal). Az ázsiai és csendes-óceáni térségben 11 százalékkal több csokoládét értékesített, míg az élelmiszeripari csokitermék szegmensben kétszámjegyű növekedést ért el, különösen Kínának, Japánnak, Malajziának és Indonéziának köszönhetően, ahonnan származó 131,3 millió svájci frankos nettó árbevétele 11,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.


A Barry Callebaut részvényei ledolgozták az S&P 500-as indexszel szembeni másfél éves lemaradásukat, a fejlődő piacokon erős Petra Foods felvásárlás sokat segített a részvény árfolyam emelkedésben.

A Barry Callebaut részvényei ledolgozták az S&P 500-as indexszel szembeni másfél éves lemaradásukat, a fejlődő piacokon erős Petra Foods felvásárlás sokat segített a részvény árfolyam emelkedésben.; Forrás: Hardman & Co., Conclude Zrt.

 

Blommer Chocolate Company


Észak-Amerika legnagyobb kakaófeldolgozójaként és kakaó-, illetve iparicsokoládé-gyártójaként az 1939-ben alapított családi vállalkozás a hazai és külföldi édességipart, a sütőipart és a tejipari tejtermék-előállítókat szolgálja ki kakaó és csokoládé termékekkel.

BT Cocoa


Az évi 150 ezer tonnás őrlő kapacitású indonéziai cég kakaóport, -vajat és -masszát értékesít több mint 50 országban. Ügyel arra, hogy a minőségi sztenderdeknek megfelelő eljárásokat alkalmazzon, miközben erősen összpontosít a kutatás-fejlesztésre, annak érdekében, hogy a vásárlók ízzel, színnel és minőséggel kapcsolatos igényeit kielégíthesse. Kakaóbab szállítóként a termelőig való nyomonkövethetőséget biztosítja.

CasaLuker Group


Az 1906-ban alapított, nemzetközi sztenderdeknek megfelelő minőségű csokoládé-összetevőket készítő és szállító, egyedi és speciális készítmények előállítására is képes családi vállalkozás Kolumbiában, Oroszországban, Panamában és Ecuadorban tart fenn irodát. Egyedi és különleges minőségű kakaó fajtákat is kínál.


Cargill Cocoa & Chocolate

Mind a feldolgozásban, mind a kínálati láncban az egyik legnagyobb szereplő. A Hollandiából, Elefántcsontpartról, Ghánából, Franciaországból, Németországból és az Egyesült Királyságból származó  kakaóalapú alapanyagokat kínálja az élelmiszeriparnak, a csokoládékészítőknek. A Gerkens márkájú kakaótermékekkel szolgálja ki az élelmiszeripart. Emellett ét-, tej- és fehér csokoládét is előállít, ipari célokra és kézműveseknek, valamint a tejiparnak féltucat európai – belga, francia és német – gyárból.


CEMOI

A vertikálisan integrált, francia családi vállalkozás a „kakaóbabtól a csokoládérúdig” üzleti modellt követi. Az Elefántcsontpartról, Ecuadorból, Sao Toméból és Vanuatuból származó kakaóbabokból kialakított csokoládétermék-palettája széles, az a kisméretű, olcsóbb daraboktól a top minőségűekig terjed. Elefántcsontparton tagja a Pacts-Cocoa nevű ipari csoportnak, mely 11 500 farmerből álló 22 szövetkezettel alkot prémiumkakaó-hálózatot, míg Sao Toméban 1100, egyenként 2-5 hektáron tevékenykedő családi gazdaság alkotta 27 szövetkezettel működik együtt. Ecuadorban a híres Nacional fajta újra elterjesztésén/fenntartásán dolgozik.


Continaf B.V.

A holland Amtrada Holding B.V.  leánycégeként felvásárol, termel és kereskedik kakaóval és más áruféleségekkel. A 400 fős cég elsősorban Elefántcsontpartról, Ghánából, Nigériából, Kamerunból és Indonéziából beszerzett kakaóbabot dolgoz fel úgy, hogy a teljes kínálati láncon önmaga menedzseli a kockázatokat.


Ecom Agroindustrial Corp

A globális árukereskedő és –feldolgozó társaság a kávéra, a gyapotra, és a kakaóra fókuszál a fő termelő és fogyasztó országokban, egyike a világ három legnagyobb kávékereskedőjének, egyúttal a vezető kávéőrlők közé is tartozik, a gyapot- és a kakaókereskedelemben pedig a top 5-ben benne van. Forgalma 2011-ben meghaladta a 4 milliárd dollárt, abban az évben megközelítőleg 11 millió zsák kávét, 2 millió bála gyapotot és 250 ezer tonna kávét kezelt. A kakaóbiznisz minden szegmensében részt vesz, még a helyi kistermelőket is finanszírozza. Már az 1980-as években megvetette a lábát az Egyesült Államokban és Brazíliában, ma pedig már Mexikóban, Svájcban, Szingapúrban, Indonéziában, Pápua Új-Guineában, Kínában, Elefántcsontparton, Nigériában, Kamerunban és Ghánában is jelen van, s kakaófeldolgozó telephelyeket működtet Hollandiában, Malajziában és Mexikóban. Hollandiában 70 ezer, Mexikóban 40 ezer tonna őrlőkapacitással rendelkezik, ahol nemcsak alkalizált porokat, hanem gyakran a vevők speciális igényeire szabott termékeket állít elő. Kakaót folyékonyan, szilárdan vagy őrölve szállít, valamint finomított, színtelenített, szagtalanított kakaóvajat. Termelésének majdnem fele fenntartható, egy sor – köztük UTZ, Rainforest Alliance, Organic és Fair Trade – minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik. Kakaótermékei a közös JB Cocoa-nál készülnek, mely jelenleg a 150 ezer tonnás malajziai őrlő kapacitásának alig egyharmadát használja ki.


 

Guan Chong Bhd

 

A malajziai cég kakaó-eredetű élelmiszer-összetevőket – köztük kakaó masszát, -vajat, és -port – állít elő és exportál számos országba.

 

Indcresa

 

A spanyol családi vállalkozás 1914 óta gyárt kakaótermékeket, modern kakaópor-gyártó üzemmel rendelkezik Barcelonában, az USA-ban és Hollandiában. Folyamatosan fejleszti technológiáját, hogy a kakaóporokat a vevői speciális igényeinek megfelelő színben és ízben állíthassa elő. Termelőkapacitása 50 ezer tonna, Spanyolország legnagyobb kakaópor-exportőre.

 

JB Cocoa (JB Foods Ltd)

 

Az 1980-as években alapított kakaó-alapanyagokat – vaj, por, massza – gyártó maláj cég részvényei 2012 júliusa óta a szingapúri értéktőzsdén forognak. Bevételeinek több mint 90 százalékát a kakaópor és -vaj eladásai teszik ki. A Malajziában termelt kakaóbabok 13-14 százalékát a JB dolgozza fel.

 

Natra SA

 

A spanyol cég a termelésre, a kakaószármazékok – massza, vaj, por – és csokoládé-készítmények értékesítésre specializálódott. Elsősorban Európában – azon belül is Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban –működik, miközben Észak-Amerikába és Kínába is exportál.

 

NOBLE Group

 

Az 1987-ben alapított, hongkongi székhelyű, a szingapúri tőzsdén jegyzett társaság világszerte agrár- és energetikai termékeket, fémeket és ásványi anyagokat kínál, honlapja szerint a Fortune magazin 2013. évi 500-as listájának 76. helyezettje. A kínálati lánc legfontosabb részeire fókuszál, ahol az értéknövelés, a kockázatkezelés és a termékek biztonságos hosszú távú áramlása a jellemző. Első agráripari terméke 1998-ban a kakaó volt, ma már Elefántcsontparton és Indonéziában rendelkezik exportcégekkel, miközben Ghánában, Togóban, Kamerunban, Nigériában, Sierra Leonéban és Ecuadorban vásárol alapanyagokat. Vevői csokoládégyárak és kakaófeldolgozók. A céget Svájcból irányítják.

 

Novel Commodities

 

Az 1999-es alapítású nemzetközi árupiaci termékekkel kereskedő cégnek Genfben van a székhelye. Kakaóval és kávéval 2007 óta kereskedik, a termelőktől beszerzett kakaóbabot Európában, az Egyesült Államokban és Kínában adja el. A logisztikai lánc minden részén jelen van, nemcsak a belföldi szállításban és a tengeri fuvarozásban, hanem a termékkiválasztásban és a csomagolásban is. Az afrikai kakaószektor specialistájának számít, miközben az ázsiai és dél-amerikai piacokat is jól ismeri.

 

Olam

 

A csokoládé- és kakaóitalokban világszerte megtalálható kakaó 12 százaléka tőle származik. Kakaókínálati üzletága a termelő és az elosztó szektor ismeretére, valamint a kockázatkezelésen alapul. Az Afrikából származó kakaóbab vezető exportőre, Elefántcsontpartról, Ghánából, Nigériából, Kamerunból, Togóból, valamint Tanzániából és Ugandából vásárol. Ezen felül több mint 100 ezer tonnát Ázsiából szerez be, alapvetően Indonéziából és Pápua Új-Guineából, valamint a dél-amerikai Andok térségéből. Vietnamban a fermentált kakaókínálat növelésén fáradozik. Ugyanakkor a kakaóvaj, -por és –massza egyik legnagyobb forgalmazója Európában és az USA-ban, Nigériában, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban lévő gyártóbázisa jóvoltából.

 

PT Hope Indonesia

 

A Sulawesi (indonéz) termesztésű kakaóbabok felvásárlása révén Indonézia első számú, ipari kakaó masszára specializálódott cége.

 

Roig Agro-Cacao S.A.

 

A kakaótermeléssel és –értékesítéssel foglalkozó családi vállalkozás a Dominikai Köztársaság egyik vezető kakaóbab-exportőre, és jelenleg a világ egyik legnagyobb organikus kakaó-exportőre. Kliense a Mars, a Nestlé, a Blommer Chocolate, a General Cocoa, a Continaf és a Mitsubishi Corporation. 3000 hektárnyi, minősített organikus kakaóültetvénnyel rendelkezik, melyek megfelelnek az EU és az USA előírásainak.

 

The Cocoa Merchants (GH) Ltd.

 

A ghánai kakaópiac liberalizálását – mely megengedte magáncégek piacra lépését – követően, 1998-ban létrejött cég kakaót, kávét, kesudiót és shea vajat vásárol. A társaság fő tevékenysége agrártermékek kezelése, csomagolása, tárolása és értékesítése, ugyanakkor a kakaóvásárlásra is összpontosít, az UTZ és a Rainforest Alliance minősítésének megszerzésén fáradozik.

 

The Romero Group

 

A sokrétű perui cég 22 707 hektáros pálmaolaj-ültetvényen gazdálkodik, emellett 700 hektárnyi kakaóültetvény fejlesztésén tevékenykedik, melyek a várakozások szerint csúcsuk idején (a telepítéstől számított nyolcadik évtől) hektáronként 2,5 tonna babot adhatnak.

 

Theobroma

 

Az amszterdami székhelyű cég 1922 óta működik és egyike a legnagyobb független kakaókereskedőknek. A Tulip Cocoa brand alatt tevékenykedve, a szilárd és folyékony kakaótermékek szállítására specializálódik, éppúgy, mint a keverési követelményekre, a minőségi specifikációra és a termékprezentációra. 2006 óta saját márkaneves termeléssel is rendelkezik Hollandiában és Nigériában.

 

Touton

 

A 19. században alapított, kakaó, zöldkávé, gabona, vanília és fűszerek kereskedelmével magának nevet szerzett francia társaság iparicsokoládé-gyártóknak, őrlőknek, nagykereskedőknek és csokoládé-kézműveseknek kínálja az Elefántcsontpartról, Ghánából, Nigériából, Madagaszkárból, Indonéziából, Java-szigetről, Ecuadorból és Venezuelából beszerzett kakaó széles választékát.

 

Transmar

 

A Peter G. Johnson korábbi kakaókereskedő által 1980-ban alapított, ma is családi vállalkozás jelentős nemzetközi jelenléttel büszkélkedhet, a legfontosabb kakaótermelő régiókban komoly partnerhálózatot tart fenn, Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában vásárol.

 

Ulker Biskuvi Sanayi AS (Yildiz Holdings)

 

A török élelmiszer-gyártó kekszeket, süteményeket, ostyákat, csokoládé-táblákat és csokibevonatú kekszeket állít elő és értékesít belföldön, valamint Észak-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten. Számos élelmiszermárka tulajdonosa.

 

 

Forrás: Hardman & Co., Conclude Zrt.

 

 

 

Kakaópiac I. – Ingatag alapok

Kakaópiac II. – Befektetési lehetőségek

Kakaópiac III. – A kakaótermelők helyzete

Kakaópiac IV. – A kakaó értéklánc cégei: a felvásárlóktól a csokigyártókig

Kakaópiac V. – A felvásárlás-feldolgozás cégei

Kakaópiac VI. – A kakaókereskedelem rendszere

Kakaópiac VII. – Fenntartható kakaótermesztés

Kakaópiac VIII. – A kakaóbab feldolgozása

Kakaópiac IX. – Kakaófajták és betegségek