Címlap Aranypiaci elemzések Eljött az aranybánya-papírok ideje?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Eljött az aranybánya-papírok ideje?
2012. december 05. szerda, 08:15

 

Conclude Daily Gold

Annyira lement az aranybánya-részvények árfolyama, hogy elemzők már érdemesnek tartják a vételüket. Kilátásai miatt a bányaóriás Barrick Gold papírja számít a legígéretesebbnek.

 Barrick Gold-bánya Ausztráliában; Conclude Zrt. Forrás: Wikipédia

Az aranybányák részvényeinek árfolyama az utóbbi hónapokban lemaradt az aranyártól, ami azonban egyáltalán nem meglepő, miután e cégek profitját az arany ára és a termelési költsége közötti különbség adja. 2008-ig az aranybánya-részvények árfolyama követte az aranyárat, azóta azonban a növekvő kitermelési költségek, néhány aranylelő-hely politikai kockázata, valamint a gazdasági félelmek hatására ez az összefüggés megszűnt. Emiatt teljesítenek alul most az aranybánya-részvények az aranyárral szemben, ami negatív befektetői szentimentet váltott ki e papírokkal szemben. Elemzők azonban épp mostani alulértékeltségük miatt látnak üzleti lehetőséget az aranybánya-részvényekben. A legígéretesebbnek a kanadai Barrick Gold Corp. papírjait tartják.


A világ legnagyobb aranybányászati cége 27 bányát működtet Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Afrikában. A Barrick Goldot a „Golden Bug”-ok („Arany Bogarak”) előszeretettel nevezik az aranypiac „Darth Vader”-ének. A cég akkor kezdett felívelni, amikor alapítója, a magyar származású Peter Munk (aki Demján Sándorral közösen a magyarországi székhelyű TriGránit-csoportnak is a tulajdonosa) az olaj- és gázüzleten elszenvedett jelentős veszteségei miatt az aranyra kezdett fókuszálni. 1986-ban a Goldstrike Mine akvirálásával hatalmas aranykészletre tettek szert Nevada államban. A bánya az un. Carlin érctelep képződési típusba tartozik, melyhez hasonló ércesedést Magyarországon is kimutattak a közelmúltban. A cég 1995-ben vette fel a Barrick Gold Corp. nevet. Történetében mérföldkő volt, amikor 2001-ben 2,3 milliárd dollárért megvásárolta a Homestake Mininig Company-t, az USA egyik legrégebbi, az 1870-es évek végén létrejött aranybánya-cégét, ezáltal ugyanis a Barrick egy csapásra a világ akkori második legnagyobb aranytermelőjévé vált. Öt évvel később pedig már övé lett az első hely, a Placer Dome 10,4 milliárd dollár értékű felvásárlásával. 2009-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bejelentette, fokozatosan lebontja elhíresült fedezeti eladási pozícióit (angolul: hedge book), amivel addigra már több mint 5 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a növekvő arany árfolyam miatt. Ehhez a cégnek tőkét kellett emelnie 3,5 milliárd dollárral.

 

Részvényének mostani árfolyama a szeptember közepi 43 dollárról novemberre 34 dollárra esett, ami csak hajszállal marad el az éves minimumtól. A Barrick 10,2-es P/E rátája a legalacsonyabb a szektortársaihoz képest, ezzel szemben az egy részvényére jutó nyereségének 29 százalékos növekedési rátája a legmagasabb.  Az a tény, hogy David Einhorn ismert hedge fund menedzser megduplázta Barrick-részesedését a harmadik negyedévben (1,9 millió Barrick-részvénye immár hosszú portfoliójának 1,3 százalékát teszi ki) és annak olcsóbbodása ellenére sem szállt ki, meghozhatja a befektetők Barrickkel szembeni bizalmát.

A Barrick Gold (ABX) árfolyama 1986-2012; Conclude Zrt. Forrás: YahooFinancial

 

 


A Barricknak ambíciózus tervei vannak költségei csökkentésére és réztermelése növelésére. Új vezérigazgatója, Jamie Sokalsky a cég bányászati egységköltségét a mostani 575 unciáról 500-525 közé akarja leszorítani a következő években. A költségcsökkentés alapvetően a Dominikai Köztársaságban és a chilei-argentin határnál elhelyezkedő két bányából eredhet, melyek viszonylag alacsony költséggel működnek. Bár a Barrick aranytermelési előrejelzését 7,3-7,5 millió unciára szállította le a korábbi 7,8 millióról, Sokalsky bízik abban, hogy a termelés a következő években fellendülhet. Ha az arany és a réz ára magas marad, akkor az alacsonyabb termelési költségek nagyobb működési cash-flowhoz vezethetnek. Ennek ellenére a Barrick-részvények árfolyama közel 30 százalékkal esett az idén. Október végére az árfolyam 33 dollárra, az 50 és 200 napos mozgóátlag alá zuhant, s azóta is e körül mozog. A másik nagy aranybánya-részvényhez,
a Gold Fields Ltd.-hez hasonlóan a Barrick Gold az idén több mint 10 százalékkal teljesítette alul a referenciának számító, 16 legnagyobb aranybánya-részvény mozgását követő Gold Bugs Indexet.

 

Barrick Gold vs. HUI (Amex GoldBugs Index); Conclude Zrt. Forrás: YahooFinancial

 

 


Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a nyersanyag-részvények az árupiaci árak volatilitása miatt önmagukban is kockázatosak. Az aranyár váratlan zuhanása az aranybánya-részvényeket is magával ránthatja. További kockázatot jelent, hogy számos aranybánya politikailag, gazdaságilag instabil környezetben helyezkedik el.  Ezért a 34-35 dollár közötti szintet ideális beszállási pontnak tartó elemzők azt javasolják, hogy 32 dollárnál érdemes stop loss megbízást adni széles sávban. Ha az aranyárak viszonylag magasak maradnak, akkor 24 hónapon belül a Barrick-részvények árfolyama akár 45-50 dollárig mehet fel.

 

Forrás: Conclude Zrt., Dave Goodboy, Yahoo!