Címlap Aranypiaci elemzések Hatásos lesz a Platina-csoportterápia?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hatásos lesz a Platina-csoportterápia?
2013. január 17. csütörtök, 09:53

 

Conclude Daily Gold


A dél-afrikai munkássztrájkok miatt csökkenő termelés, illetve az orosz állami palládium-készletek eladásának visszafogása miatt a Platina-csoportba tartozó féltucat nemesfém kínálata tavaly nem tudott lépést tartani a kereslettel, s ebben az idén sem várható változás. Viszonylagos olcsóságuk miatt viszont a platinát, a palládiumot és a ródiumot egyre többen vásárolják befektetési céllal.


A Platina-csoportba tartozó nemesfémek – a platina, a palládium, a ródium, az iridium, az ozmium és a ruténium – A Platina-csoport nemesfémei. Forrás: chematicgroup.com, Conclude Zrt.együttes kínálata tavaly összességében közel másfélmillió unciával maradt el a kereslettől. Ezen belül a palládiumé 900 ezerrel, a platináé 400 ezerrel, a ródiumé 43 ezerrel. Az, hogy a 6,57 millió unciás, az előző évitől 11 százalékkal elmaradt palládium-kínálat kilenc éve nem volt ilyen alacsony, az orosz államnak köszönhető, amely az utóbbi évekhez képest 2012-ben jóval kevesebb palládiumot értékesített készleteiből. Emellett csökkentően hatottak az alulfizetett dél-afrikai alkalmazottak illegális sztrájkjai, valamint a nem hatékony bányák bezárása miatt visszaeső kitermelés is, ami leginkább a platinakínálatot vetette vissza: az e nemesfém gyártásának közel háromnegyedét adó Dél-Afrika 600 ezer unciával kevesebb, 4,25 millió uncia platinát hozott a felszínre, ami 11 éve nem látott alacsony szint.


S az idei kilátások sem biztatóbbak. Egyrészt a dél-afrikai dolgozói elégedetlenségek okozta munkabeszüntetések, másrészt amiatt, hogy több termelőt is tevékenysége átszervezésére, üzembezárásokra késztethet, hogy a költségek emelkedésével nem tartanak lépést az értékesítési árak. Mindezek következtében a Platina-csoporttagok kínálata legjobb esetben is csak a tavalyi szint körül maradhat, ezen belül az orosz palládium-termelés mérséklődhet. A kínálat esetleges szűkülése azért okozhat problémát, mert a kereslet viszont magasabb lehet az előző évinél, elsősorban az autókatalizátor-gyártók és az ipari felhasználók jóvoltából.

 


E két terület a Platina-csoportba tartozó nemesfémek legnagyobb felvevőpiaca, de érzékelhető keresletet támasztanak még az ékszerészek, valamint a fizikai nemesfémekbe fektetők. Az autókatalizátor-gyártáshoz gazdaságossági okból már eddig is kétszer többet használtak fel palládiumból, mint a több mint duplájába kerülő platinából, tavaly pedig e Ródiumozott autókatalizátor. Forrás: northam.co.za, Conclude Zrt. tendencia folytatódott: palládiumból 7 százalékkal több, míg platinából 1 százalékkal kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor egyre komolyabb a platina másik helyettesítő eszközének, a ródiumnak a felhasználása, az tavaly az előző évhez képest még a palládiumnál is jobban, 9 százalékkal emelkedett. S a Johnson Matthey brit multinacionális vegyipari és nemesfém-gyártó cég prognózisa szerint a ródiumból 2013-ban is többet vehetnek az autókatalizátor-gyártók és az ipari felhasználók az előző évinél, míg a palládium- és platinavételük a múlt évi szint közelében lehet. A ródium azért lett felkapott az utóbbi időben, mert abból egyötöddel-egyhatoddal kevesebb is elegendő a benzines autókatalizátorokba, mint platinából. Mivel pedig az autóipar egy ideig még a belső égésű motorokra szavaz, az idén a ródium használata – ha a tavalyinál szerényebb mértékben is – tovább növekedhet. A 2011-es japán földrengés okozta katasztrófa utáni helyrerázódás eredményeként kiugró japán autóipari kereslet ugyanis az idén már visszatérhet a normális kerékvágásba, azaz kevesebb autóra lehet igény a távol-keleti szigetországban. Bár viszonylag magas áruk miatt egyre többen megpróbálják a Platina-csoporttagokat a jóval olcsóbb ezüsttel kiváltani – ezzel helyettesítené például a japán Mitsui Kinzoku a dízel részecskeszűrésben a platinát, nemrég pedig egy másik japán cég, a Mitsui Tenneco számolt be az ezüst-technológiára való áttérésről –, a platina csoportra alapozott katalizátor ipar még jó ideig fennmaradhat. Az idén ugyanakkor a ródiumot tartalmazó folyékony kristálykijelzők és üvegrostok gyártókapacitások bővülése is növelheti az igényt e nemesfém iránt.

A platinaékszerekből is egyre több fogy, elsősorban a kínai vételeknek köszönhetően, de például II. Erzsébet királynő is ilyet kapott ajándékba gyémántjubileumára tavaly decemberben. A befektetők szintén egyre nagyobb mennyiségű fizikai platinát vásárolnak, miután a növekvő árak vonzóvá tették a platinába fektető ETF-eket. Az idén is tovább nőhet a befektetés mind a fizikai platinába, palládiumba és ródiumba, mind az e nemesfémekbe invesztáló Australia Koala-platinaérme. Forrás: CMI Gold & Silver Inc., Conclude Zrt.Australia Koala-platinaérme. Forrás: CMI Gold & Silver Inc., Conclude Zrt.ETF-kbe – prognosztizálja a Johnson Matthey. A platinacsoport-tagok viszonylag alacsony – jelenleg még az aranyétól is elmaradó – árai ugyanis vonzóak a megtakarításaikat fialtatni szándékozók számára, már csak azért is, mert nemigen lehet számítani a fejlett országokban zéróhoz közeli kamatok emelésére. A befektetők kereslete még nőhet is, ha a nagyobb nemesfém-vásárló országok kormányai még gazdaságosabbá is teszik a tartásukat. Mint például Szingapúr, amely október 1-jétől az arany- és ezüstérmék mellett áfamentessé tette négy platinaérme-típus behozatalát és vásárlását. Ezek: az American Eagle, az Australia Platypus, a Canada Maple Leaf és az Australia Koala – utóbbi a Conclude-nál is elérhető. 

Attól azonban a platina még messze van, hogy – a gyémánttal együtt – akár csak részben is átvegye az arany menedékeszköz szerepét. Pedig dacára annak, hogy ritkasága miatt évente még tizedannyit sem termelnek ki belőle, mint az aranyból, unciája jelenleg mintegy 100 dollárral olcsóbb, mint a sárga nemesfémé. Nem volt ez mindig így, a platina a 2008-as válságig rendre többet ért. A legnagyobb árkülönbség 2008 márciusában volt kettejük között, amikor a platina – alapvetően a dél-afrikai bányák termelésével kapcsolatos aggodalmak hatására – 2252 dolláros történelmi csúcsáig rakétázott, több mint dupláját érve az akkori aranyárnak. Azt követően azonban szabadesésbe váltott, s a Lehman Brothers-válság kitörése után már egy szinten, 800 dollár körül jegyezték az arannyal. Majd 2011 augusztusáig a két nemesfém egy irányba mozgott, de a platina nagyobb mértékben drágult. Úgy tűnik, amikor a gazdasági növekedés stabilizálódni látszik, akkor a platina ára jobban emelkedik az aranyénál, ezzel szemben jegyzése a gazdasági bizonytalanságok közepette a dollár mellett fő menedéknek számító aranyé alá esik a csökkenő kereslet és a sárga nemesfém relatív drágulása miatt.

 

Forrás: InfoMine.com; Conclude Zrt.

 

A Platina-csoportból némileg meglepő módon nem a névadóé a pálma, a palládium kínálata ugyanis évről évre meghaladja a platináét. A palládium abban a tekintetben is kakukktojás, hogy az egyetlen a hat nemesfém közül, melyből az oroszok hoznak többet a felszínre, mint a dél-afrikaiak.

 

Forrás: Johnson Matthey

Forrás: Johnson Matthey

 

 

 

 

 

 

 

Vagyis a Platina-csoport piaci erőviszonyai a gyémántpiacéhoz hasonlatosak. További párhuzam, hogy a gyémántbiznisz egyik nagyágyúBushveld-i Bbánya; Conclude Zrt.jában, a szintén dél-afrikai De Beers-ben fő tulajdonos Anglo American 80 százalékos leánya – a többi részvény kisbefektetőké –, az Anglo American Platinum (Amplats) a világ legnagyobb platinatermelője, a tavalyi globális kínálat közel 40 százalékát adta. Az Amplat platinabányái abban az úgynevezett Bushveld Komplexumban találhatók, mely a Föld eddig ismert legnagyobb Platina-csoport lelőhelye, 2 milliárd éves ultrabázikus vulkanikus kőzetekből álló úgynevezett lopolit (földköpenyből feltoluló lencse alakúra megszilárdult, rétegessé vált magma, alján magmacsatornával).Méreténél fogva értelemszerűen az AmPlats van a legjobban kitéve a dolgozói elégedetlenségeknek, 28 ezer alkalmazottjának összességében 3 hetet kitevő Dél-afrikai rendőrök az általuk lelőtt tüntetők felett. Forrás: timeslive.co.za, Conclude Zrt. munkabeszüntetései 700 millió randdal (mintegy 82 millió dollárral) rövidítették meg. Az pedig a cég renoméjára üt vissza, hogy a rendfenntartók tavaly augusztusban 34 ellene tüntetőt öltek meg.  Ugyanabban a hónapban a harmadik legnagyobb dél-afrikai platinatermelő Lonmin Marikana nevű bányájában kitört sztrájkban 36 dolgozó vesztette életét. S az óév vége felé újabb tüntetés volt készülőben, miután a marikanai bánya vezetője visszatáncolt a 22 százalékos – a munka újraindulásának érdekében augusztusban tett – fizetésemelési ígéretétől. Olaj lehet a tűzre, hogy kedden az AmPlats bejelentette, tevékenysége átszervezésének eredményeként 14 ezer munkahelyet szüntet meg, többségét a kitermelése javát adó Rustenburgban, ahol a platinából az idén ötödével kevesebbet, 400 ezer unciát hozhat a felszínre, mint tavaly. Bár a cégvezetés kilátásba helyezte, hogy egyúttal új munkahelyeket is teremt, a munkások azzal fenyegetőznek, ha az átszervezés megkezdődik, valamennyi részleg működését ellehetetlenítik. A problémák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy míg az Amplats-részvények árfolyama a platinaár 2007-es rally-ja idején nemcsak utolérte, hanem meg is haladta a nemesfém árát, most még nagyobb mértékben alulértékelt, mint a 2007-es rally előtt.

 

Forrás: InfoMine.com; Conclude Zrt.

 

Ráadásul az önkényes és kiszámíthatatlan dél-afrikai szabályozó-változások még jobban elriaszthatják a befektetőket, aBánya Dél-Afrikában. Forrás: mg.co.za, Conclude Zrt.mi a platina világpiacán messze vezető állam nemzetközi versenyképességének elveszítéséhez vezethet – figyelmeztetett Cynthia Carroll, az Anglo American vezérigazgatója, aki helyét április 3-án átadja a johannesburgi székhelyű multinacionális aranybányász AngloGold Ashanti Ltd. vezérigazgatói székéből átigazoló Mark Cutifaninak. Bár nem államosítják a dél-afrikai platinabányákat – tett pontot az országot kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) az évek óta tartó, az ANC ifjúsági szárnyának törekvésein kifejlődött spekulációra karácsony előtt –, cserébe viszont a bányáknak egy új, úgynevezett erőforrás bérleti adót – ilyet Ausztráliában a nem megújuló energiahordozók kitermeléséből származó profit után kell leróni – vagy a jelenleginél magasabb royaltyt kell majd fizetniük (hogy melyiket, az még nem dőlt el). A platinatermelők befektetett tőkéjének évi 15 százalék körüli megtérülését látva ugyanis Jacob Zuma államfő kormánya mindenképpen több bőrt akar lenyúzni a dél-afrikai platinaiparról. Egy tavaly februári ANC-tanulmány 50 százalékos adót tartott megfelelőnek.Lopolit képződmény rajza. Forrás: WikipédiaA konkurensek mindenesetre ugrásra készen állnak. A szomszédos Zimbabwe például épp most próbálja megenyhíteni a működőtőke-befektetőket azzal, hogy megfelezné a Mugabe-kormány által tavaly februárban 200 dollárról 500 ezer dollárra emelt platinabányászati engedély díját, miután az ország legnagyobb, egyúttal a világ második számú – a globális kínálat egynegyedét biztosító – platinatermelője, a szintén dél-afrikai Impala Platinum (Implats) figyelmeztetett, a díjemelés okozta, összességében 1 milliárd dolláros extraköltség megnyomoríthatja az iparágat. Az Implats bányái a zimbabwei Great Dyke összletben találhatóak, amely szintén egy lopolit.

 

 

 

Forrás: Johnson Matthey, Afrikai Nemzeti Kongresszus, Wikipédia, Conclude Zrt.