Címlap Hírek Szárnyal a palládium és a platina

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Szárnyal a palládium és a platina
2014. április 07. hétfő, 07:09

 

Conclude Daily Gold

Sokáig nem igazolta az elemzők várakozásait, hogy a dél-afrikai bányák tízhetes sztrájkja miatti termeléskiesés okán megugorhatnak a platina- és palládium-árak, az utóbbi napokban aztán mégis meglódultak. S e tendencia folytatódhat, mivel az árfolyam-emelkedést kiváltó tényezők fennmaradni látszanak.

Forrás: www.trbimg.com; Conclude Zrt.

Elemzők és szakértők már az év elejétől folyamatosan hangoztatták, hogy a palládium és a platina jobban drágulhat az aranynál, egészen március végéig azonban csak a palládium igazolta e várakozásokat, melynek oka elsősorban az ukrán orosz feszültségben keresendő, hiszen az oroszoké a legnagyobb palládium készlet és egy esetleges komoly szankció esetén a gépjármű gyártók kereslete felhajtaná e nemesfém árát. Míg a palládium árfolyama mintegy 8,5 százalékkal nőtt az utóbbi három hónapban, addig a platináé kevesebb, mint 3 százalékkal, aminél még a közel 5 százalékkal többet érő arany is jobban teljesített. Az ukrán válság ugyanis a befektetőket elsősorban az arany, mint hagyományos menedékeszköz felé terelte. Pedig a dél-afrikai platina- és palládium bányák – az Amplats, az Impala Platinum és a Lonmin – tíz hete tartó sztrájkja miatti termeléskiesés elegendő alapnak tűnt az árfolyam-emelkedéshez. Csak a napokban fordult a trend az előre jelzett, emelkedő irányba és a brit HSBC szerint rövidtávon már nem is várható negatív korrekció, miután a dél-afrikai feszültségek mellett a krími válság elhúzódása is szűkítheti a Platina-csoportba tartozó fél tucat fém kínálatát.


Bár az elmúlt hetekben pillanatokra felsejlett, hogy a meglehetősen agresszív bányászszakszervezet (AMCU) a dél-afrikai kormány nyomására hajlandó megegyezni a bányatársaságokkal, ám a múlt hét közepén Mark Cutifani a legnagyobb platina bányákkal rendelkező Anglo American csoport vezetője megszellőztette, hogy hajlandóak lennének eladni a platina üzletágukat, ha nem sikerül normális mederbe terelni  a szakszervezetek hozzáállását. Az Anglo American cége az Amplats már mintegy 26% béremelést lenyelt volna (két év alatt 670 dollárra emelve a bányászok átlagbérét), de az AMCU  1180 dolláros-3 év alatt megvalósítandó-követelésétől ez még mindig nagyon távol van.


 A jelenlegi szituáció mindenkinek rossz: a bányászok 3 hónapja nem kapnak fizetést, a platinabányák érckészletei vészesen fogynak és eljön az a pont, hogy máshonnan kell vegyenek platinát, ha nem tudják teljesíteni szerződéseiket, a dél-afrikai állam renoméja pedig hatványozottan kopik.


Csak remélni  lehet , hogy az indulatokon végre felülkerekedik a józan ész és talán akkor a platina és a palládium ára is kissé lejjebb ereszkedhet.

 

A palládium az idén eddig lekörözte a platinát és az aranyat is 

 

 

A palládium az idén eddig lekörözte a platinát és az aranyat is  ;Forrás: BullionStreet, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: BullionStreet, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442