Címlap Hírek India lazít az aranyimport-korlátokon

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

Ezüst/Usa dollár árfolyam

Arany/Usa dollár árfolyam

RSS

Conclude
India lazít az aranyimport-korlátokon
2014. május 23. péntek, 08:55

 

Conclude Daily Gold

Az új indiai kormányfő hajlandó megvalósítani az ország jegybankjának és pénzügyminisztériumának a javaslatát, miszerint az aranyimport-szabályok enyhítésével állítsák meg az illegális behozatal növekedését.

Forrás: businesstoday.intoday.in, Conclude Zrt.

 


A világ második legnépesebb állama tavaly szigorította az aranyimportot, miután emiatt folyó fizetési mérlegének hiánya jelentősen megugrott. A sárga nemesfémnél csak az olajnak nagyobb a behozatala. Ám a korlátozás egy másik problémát okozott: fellendítette az aranycsempészetet, melynek során a vétel ellenértéke az úgynevezett „hawala” csatornákon keresztül jutott el az eladókhoz. Arabul „hawala”-nak mondják azt az „átutalást”, amikor a pénz egy-egy barát, családtag, vagy üzleti partner révén jut célba; a hawalát sokan biztonságosabbnak, gyorsabbnak vagy éppen kevésbé költségesnek tartják, mint a szabályos banki átutalást. „Minél tovább várunk, annál több, a hawalához hasonló csatorna jön létre” – érvelt az egyik, magát megnevezni nem kívánó illetékes a korlátozás mellett.


India következő miniszterelnöke, Narendra Modi, aki a tavaszi választásokon az ellenzéki Bharatiya Janata Pártot vezette győzelemre, hétfői beiktatásán jelezte, hajlandó eltörölni az aranyimport-korlátozásokat, amire a hírek szerint több szakaszban kerülne sor. Ennél többet azonban nem lehet tudni, a jegybank hallgat, a pénzügyminisztérium szóvivője pedig azzal hárított, hogy e kérdés csak a tárca új vezetőjének hivatalba lépését követően lesz aktuális.

Narendra Modi. Forrás: Forbes, Conclude Ztrt.India tavaly emelte 4-ről 10 százalékra az aranyimport vámját, egyúttal megalkotta az úgynevezett 80:20-as szabályt, melynek értelmében a behozott arany egyötödét exportálni kell. Ezzel akarta megakadályozni az ország folyó fizetési mérleg hiányának további növekedését, ami a 2013 márciusában lezárult pénzügyi évben rekordméretet ért el, a GDP 4,8 százalékára, 88 milliárd dollárra rúgott, aminek hatására a rúpia a dollárral szemben soha nem látott szintre gyengült: augusztusban a zöldhasú egysége 68,85 indiai pénzt ért. Az aranyimport megszigorítása bevált, annak hatására a deficit megfeleződött, az idén lezárult pénzügyi évben 45 milliárd dollárra rúgott, a rúpia pedig a dollárral szemben 58,81-ig erősödött. Csakhogy fellendült az aranycsempészet, aminek Mumbai új vezetése a korlátozások enyhítésével kíván gátat vetni. A korlátozások enyhítésének hírére szerdán az aranynak a londoni 1293 dolláros unciánkénti fixinggel szembeni indiai piaci felára 88 dollárra esett, miközben tavaly decemberi csúcsán még 160 dolláron volt.


A The Reserve Bank of India hétfőn tájékoztatta a várható intézkedésekről a legnagyobb Forrás: www.gg2.net, Conclude Zrt.aranyimportőr bankok – jelesül az Axis Bank, a Bank of Nova Scotia és a State Bank of India – képviselőit. Iparági becslések szerint 2013-ban durván 200 tonna arany érkezett illegálisan Indiába, miközben a legális import a 2012. évi 860 tonnáról 825 tonnára csökkent, 2014 első negyedében pedig 190,3 tonnát ért el, ami időarányosan további mérséklődést vetít előre. Legfrissebb jelentésében a World Gold Council is megállapította, hogy az idei év első három hónapjának az előző év azonos időszakához képest 9 százalékos alacsonyabb indiai aranykereslete mögött az áll, hogy az ország latens igényei jóval nagyobbak, mint az aranyfelhasználása. Vagyis, ha enyhítenek az aranyimport-korlátokon, az egészen biztosan az aranyfelhasználás és –befektetés növekedését vonja maga után, ami az aranyárak emelkedését is kiválthatja. Forrás: Reuters, Bloomberg, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Reuters, Bloomberg, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442