Címlap Hírek 8 százalékos aranyfelár Indiában!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
8 százalékos aranyfelár Indiában!
2013. október 17. csütörtök, 14:36

 

Conclude Daily Gold


A hivatalos londoni piaci jegyzésnél 100 dollárral, közel 8 százalékkal magasabbra szökött az arany unciánkénti ára Indiában, miután kínálat szűkét idézett elő, hogy Mumbai az ország folyó fizetési mérlege elszaladt hiánya miatt korlátozta az aranyimportot, illetve annak felhasználását.

8 százalékos aranyfelár Indiában!;Forrás: Business Standard, Conclude Zrt.
Rosszabbul nem is időzíthette volna az indiai kormány az úgynevezett 80/20-as előírását, miszerint az országba behozott sárga nemesfém 20 százalékát exportálni kell, mindenekelőtt ékszer formájában. A szeptemberben elindult és egészen decemberig tartó esküvői és fesztiválszezon alatt ugyanis hagyományosan temérdek aranyékszer fogy.  A World Gold Council szerint az év utolsó negyedében India aranykereslete 15 százalékkal, 300 tonnára nőhet, emiatt az éves szint elérheti az 1000 tonnát. Az aranyrudak elsődleges kereskedői, a bankok viszont most az ékszerexportálókat előnyben részesítik a hazai piacra gyártókkal szemben.


„Ha az ékszer-iparág nem kap alapanyagot, a november 1-jei Dhanteras fesztivál idején kicsúcsosodó kereslet kielégítése megoldhatatlan problémákat okozhat” – közölte Haresh Soni, az All India Gems and Jewellery Trade Federation elnöke. Márpedig az országba ezekben a hetekben bevitt aranyból alig jut a piacra, az szinte teljes egészében az aranyékszert exportálókhoz kerül. Az ilyen-olyan módon – például csempészet révén – mégis szabaddá váló készletek ára pedig a hatalmas kereslet miatt annyira felment, hogy azt sokan nem tudják vagy akarják megfizetni. Míg a múlt héten a hivatalos, londoni piaci jegyzésnél még 40 dollárral többet kellett leszurkolni az arany unciájáért Mumbaiban, addig e prémium ezen a héten már 100 dollárra ugrott, azaz az eladási ár már meghaladta az 1400 dollárt (Londonban csütörtökön 1308 dolláron állt a sárga nemesfém). „Ilyen magas prémium mellett képtelenek vagyunk vásárolni” – közölte Harshad Ajmera, a kolkatai JJ Gold House nagykereskedő cég tulajdonosa. Ekkora különbség akár az arbitrázsra játszó befektetők fantáziáját is megmozgathatná, csak az a bökkenő, hogy Indiában ők sem igazán juthatnak aranyhoz.


Forrás: Business Standard, Conclude Zrt.