Címlap Hírek Most már biztos: csökken az indiai aranyimport-vám

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Most már biztos: csökken az indiai aranyimport-vám
2014. június 05. csütörtök, 08:14

 

Conclude Daily Gold

India új kormánya a korábbi feltételezéseknek megfelelően csökkenti az arany behozatalára kivetett 10 százalékos vámot, ám az ennél nagyobb fajsúlyú, úgynevezett 80:20 százalékos szabály megváltoztatásáról egyelőre nincs hír. A csökkentés pozitív az arany árfolyamára nézve.

Forrás: Bullion Street, Conclude Zrt.
India tavaly egyrészt 4-ről 10 százalékra az aranyimport vámját, másrészt előírta az úgynevezett 80:20-as szabályt, miszerint a behozott arany egyötödét exportálni kell, hogy megakadályozza az ország folyó fizetési mérleg hiányának további növekedését, ami a 2013 márciusában lezárult pénzügyi évben rekordméretet ért el, a GDP 4,8 százalékára, 88 milliárd dollárra rúgott, a rúpia pedig emiatt a dollárral szemben soha nem látott szintre gyengült. Az intézkedések hatására ugyan a deficit megfeleződött, a rúpia pedig erősödött, egyúttal azonban az aranycsempészet is fellendült, a
World Gold Council becslése szerint 250 tonna sárga nemesfém érkezett illegálisan a világ második legnépesebb, egyszersmind második legnagyobb aranyfogyasztó államába.


A csempészetet és a „hawala” – vagyis amikor a pénz egy-egy barát, családtag, vagy üzleti partner révén jut célba – visszaszorítását a választási kampányban kulcskérdésnek tartott későbbi győztes Bharatiya Janata Párt miniszterelnöke, Narendra Modi most beváltani látszik az ígéretet. „Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy akár 2-4 százalékponttal is visszavágjuk az importvámot” – nyilatkozta az Arun Jaitley pénzügyminiszter környezetébe tartozó egyik, magát megnevezni nem kívánó illetékes. „Jó esélyt látok arra, hogy az importvám-csökkentés a következő 15-20 napban megtörténjen, még mielőtt az új kormány benyújtja költségvetését” – reagált Mohit Kamboj, az Indian Bullion and Jewellers Association elnöke.


A vámcsökkentés egyértelműen pozitív az arany árfolyamára nézve, viszont lassú lépésekben nem fejt ki drámai emelő hatást inkább stabilan növekvő indiai keresletet.


Forrás: Goldnews, Conclude Zrt.

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442