Címlap Hírek A Gold Fields még elbírja az aranyár-esést

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A Gold Fields még elbírja az aranyár-esést
2014. november 21. péntek, 11:57

 

Conclude Daily Gold

Az aranybányász-cégek költségei többségében már magasabbak a mostani, unciánként 1200 dollár alatti aranyárnál, ami növeli a valószínűségét annak, hogy jövőre leírásokra kényszerülhetnek – közölte az egyik érintett, a dél-afrikai Gold Fields Ltd. vezérigazgatója, Nick Holland, hozzátéve: ők még 1050-1090 dollárig állják a sarat.

A Gold Fields ghánai aranybányája. Forrás: buzztrick.com, Conclude Zrt.

Néhány kivételtől eltekintve az aranybánya-cégek költségei – az adósságterheket is figyelembe véve – unciánként 1300 dollár körüliek. Az utóbbi hetek zuhanása következtében a sárga nemesfém már közel 30 százalékkal ér kevesebbet, mint 2013 elején.

 


Mindez Holland szerint egy sor cégnél a termelés visszafogását idézheti elő, ami viszont eltarthat egy ideig. Az aranytermelők kétségbeesetten próbálnak alkalmazkodni az alacsonyabb aranyárhoz, egy olyan évtizedet követően, amikor a sárga nemesfém folyamatos drágulása miatt hitelekből agyba-főbe terjeszkedtek, akviráltak. Ez fordult meg 2011 szeptemberétől, amikor az akkor 1921,17 unciás aranyár elkezdett lefelé menni, előbb kisebb mértékben, majd az utóbbi másfél évben már meredekebben, miután a befektetők elkezdtek arra spekulálni, hogy az amerikai gazdaság beindulóban lévő növekedése miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatot emel, ami mérsékli a menedékeszköznek számító nemesfém keresletét.

A Gold Fields fenntartható módon számított  önköltsége (all-in-sustaining cost AISC) 1050 dollárnál – illetve adósságait beszámítva, 1090 dollárnál – van, vagyis ahol a marginja 0, miközben például 1300 dollárnál még 15 százalék volt. Ez az arány nyilvánvalóan nem tér vissza egy ideig – ismerte el Holland, hozzátéve: ők ennek ellenére még ugyanolyan szinten folytatják a tevékenységüket, mint korábban. 


A johannesburgi székhelyű cég két dél-afrikai bányáját – a Kloof-Driefontein Complex-et (KDC) és a Beatrix-ot – már korábban kiszervezte egy újonnan alapított cégbe, a Sibanye Gold Ltd.-be, azzal a céllal, hogy agresszíven csökkentse a következő három évben esedékes adósságszolgálatát. Ez részben sikerült is neki, nettó adóssága az előző negyedévben 137 millió dollárral, 1,5 milliárdra csökkent. 


Bár a Gold Fields aranytermelése július-szeptember között 2 százalékkal, 559 ezer unciára nőtt az április-június közöttiről, mégis olcsón kitermelhető, kisebb projekteket megvásárolnának az igencsak bajbajutott junior minerek-től, azaz a vezérigazgató meglehetősen optimista az aranyár kilátásait illetően.

 

A Gold Fields részvényei eddig még dacoltak az aranyár-zuhanással

 

A Gold Fields részvényei eddig még dacoltak az aranyár-zuhanással; Forrás: Bloomberg, Yahoo, Conclude Zrt.


 

Forrás: Bloomberg, Yahoo, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442