Címlap Hírek És folytatódik: Ausztria is hazahozhatja aranyait Londonból

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
És folytatódik: Ausztria is hazahozhatja aranyait Londonból
2014. december 18. csütörtök, 14:48

 

Conclude Daily Gold

Ahogy azt korábbi cikkünkben jeleztük, Németország, Hollandia és Belgium után az eurózóna többi tagja is megfontolhatja külföldön tartott aranyai hazahozatalát. Most Ausztrián a sor.

 

Forrás: www.coinnews.net, Conclude Zrt.

 

 Az Oesterreichische Nationalbank (OeNB) vezetőinek fülébe könyvvizsgálói tették be a bogarat, felhívva a figyelmüket, milyen kockázatot jelent, hogy az osztrák aranytartalékok a Bank of Englandnél koncentrálódnak, emiatt javasolták annak egyéb tárolók közötti szétterítését.

A bécsi jegybank fogékonynak tűnik ezen indítványra, a jelenlegi aranykoncepció felülvizsgálatára, ami az Egyesült Királyságban lévő sárga nemesfémeik egy részének Ausztriába szállítását jelentheti – jelentették ki az OeNB szakértői, hozzátéve: a döntés kizárólag biztonsági és gazdaságossági kritériumok alapján születhet meg.


Ausztria hivatalos aranytartaléka a World Gold Council adatai szerint 280 tonna, melynek csak kis része, 17 százaléka (48,7 tonna) található Bécsben, 80 százaléka (224,4 tonna) Londonban, 3 százaléka Svájcban. Ausztria először 2012 novemberében vallott színt aranytartalékáról, amikor Wolfgang Duchatczek, az OeNB alkormányzója azt állította, a tartalék fenti mennyisége és földrajzi eloszlása 2007 óta változatlan, s aranyai kikölcsönzésén az osztrák központi bank 10 év alatt 300 millió eurót keresett.

Aztán idén májusban az osztrákok – vélhetően a németek példáján felbuzdulva – közzétették, auditorokat szándékoznak küldeni Londonba, hogy megbizonyosodjanak arról, hiánytalanul megvannak-e a Bank of Englandre bízott aranyaik. Az osztrák Trend magazin pedig a minap már kész tényként kezelte, hogy a közvélemény nyomására az osztrák számvevőszék auditorai az angol fővárosba mennek.

Az eurózóna-tagországok összesített aranytartaléka 2014. január-október között, tonnában

Forrás: BullionStar, Conclude Zrt.

 

Az eurózóna-tagok aranyrudakban, illetve aranyszámlákon lévő tartalékai az ECB-nél és országonkénti bontásban, 2014 októberében

Forrás: BullionStar, Conclude Zrt.

 

Ez az ábra arra utal, hogy az osztrákok a repatriálást már végre is hajtott hollandokhoz hasonló taktikát követik: aranytartalékuk egyre nagyobb részét tartják aranyrudakban

Forrás: BullionStar, Conclude Zrt.


 

Forrás: BullionStar, Conclude Zrt.