Címlap Hírek Faber: 30 százalékkal drágulhat az arany!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Faber: 30 százalékkal drágulhat az arany!
2015. január 16. péntek, 15:55

 

Conclude Daily Gold

Az arany is meglódult annak hatására, hogy a svájci jegybank eltörölte az euróval szembeni 1,2 frankos árfolyamgátat.  Marc Faber – még a svájci döntés előtt – 30 százalékos drágulást is elképzelhetőnek tartott. A december elején még 50 százalékos aranyáresést vizionáló másik nemesfémipari guru, Jim Rogers most az árupiaci termékek – köztük az arany – vételét ajánlja, ezzel szemben szabadulna a részvényektől és kötvényektől.

Marc Faber (balra) és Jim Rogers. Forrás: www.mining.com, doctors.com.sg, Conclude Zrt.

 

Véleményét Faber arra alapozza, hogy szerinte a nemesfémeken kívül valamennyi eszköz túlárazott – közölte a The Gloom, Boom and Doom Report szerkesztő-kiadója a Société Générale keddi, londoni konferenciáján. Faber meggyőződése, hogy a központi bankokba helyezett befektetői bizalom megrendül – mintha előre látta volna a svájci jegybank két nappal későbbi ámokfutását. S mivel a központi bankokat Faber közvetlenül nem tudja shortolni (noha – mint szarkasztikusan megjegyezte – szeretné), kizárólag azon a módon húzhat hasznot a megroggyanásukból, ha aranyat, ezüstöt és platinát vásárol. 


Vele szemben Jim Rogers blogjában tavaly december elején még úgy vélte, hogy a történelmi hasonlatosságok alapján az arany az 1996-99 közötti medvepiaci üzemmódba kerülhet, március környékén elérve mélypontját, ami 50 százalékkal lehet lejjebb (véleménye megfogalmazása előtti napon az arany 1192 dolláron zárt). Ha pedig ugyanezen idő alatt az ezüst árfolyama is egyre lejjebb kerül, akkor ez lehet a leghosszabb és legtúladottabb trend a történelemben (nem számítva az 1980-82-es lufi kipukkanását). Ám a szélsőséges különvéleményéről híres Rogers tegnap, a CNBC-n már úgy nyilatkozott, hogy az árupiaci termékeket kell venni (valamint az eurót!), a részvényeket és a kötvényeket pedig eladni.


Forrás: Mining.com, Jim Rogers Blog, CNBC, Conclude Zrt.