Címlap Hírek A világ 10 legnagyobb aranytermelő cége 2014-ben

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A világ 10 legnagyobb aranytermelő cége 2014-ben
2015. március 02. hétfő, 09:45

 

Conclude Daily Gold

Továbbra is a kanadai székhelyű Barrick Gold a világ legnagyobb aranybányászati társasága, annak ellenére, hogy termelése tavaly – a nevadai Cortez bánya egyharmados teljesítményromlása miatt – csökkent. A legnagyobbat a szintén kanadai Agnico Eagle fejlődött, miután 30 százalékkal több unciányi sárga nemesfémet hozott felszínre 2014-ben az előző évhez képest.

Az Agnico Eagle külszíni aranybányája a kanadai Nunavutban. Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

A világ 10 legnagyobb, tőzsdén jegyzett aranybánya-cégének kitermelése az első becslések szerint 2014-ben a tavalyival azonos mértékű, 30 millió uncia volt. Míg négyük termelése csökkent, hatuké nőtt. A visszaesők egyike a kanadai Barrick Gold Corp. (TSE:ABX) mely 2014-ben – elsősorban a nevadai Cortez bánya termelésének 33 százalékos csökkenése, valamint amiatt, hogy számos ausztráliai és amerikai bányájától megvált – 13 százalékkal kevesebb, 6,25 millió uncia sárga nemesfémet bányászott, mint egy évvel korábban, ám még így is bőven megőrizte első helyét.


Mérséklődött a második legnagyobb, amerikai székhelyű Newmont Mining Corporation (NYSE:NEM) termelése is 2013-hoz képest, 4 százalékkal, 4,85 millió unciára, annak következtében, hogy bányászata Észak-Amerikában 16, Ausztráliában és Új-Zélandon együttesen 6 százalékkal esett vissza.

Velük szemben a harmadik legnagyobb, dél-afrikai AngloGold Ashanti Limited (NYSE:AU) termelése immár második éve bővül, 4,44 millió unciás tavalyi termelése 8 százalékkal haladta meg a 2013-ast. 

Még sikeresebben zárta az elmúlt évet a negyedik, ugyancsak kanadai Goldcorp Inc. (TSE:G), 2,87 millió unciás termelése ugyanis 7,5 százalékkal körözte le a 2013-ast, köszönhetően a mexikói Penasquito bánya 41 és a dominikai Pueblo Viejo 36 százalékos bővülésének, valamint az argentin Cerro Negro és a kanadai Eleonore bányák beüzemelésének. 

Egy másik kanadai, a Kinross Gold Corporation (TSE:K) az ötödik, 2,71 millió uncia értékű 2014. évi aranytermeléssel, ami valamivel magasabb a cég 2,5-2,7 milliós előirányzatánál, és 3 százalékkal haladja meg 2013-as teljesítményét.

Ezzel szemben a hatodik Australian Newcrest Mining Ltd. (ASX:NCM) megközelítőleg 2,33 millió unciás múlt évi termelése 1 százalékkal alacsonyabb lett a 2013-asnál.

Abban, hogy a hetedik legnagyobb dél-afrikai Gold Fields Ltd. (NYSE:GFI) 2,22 millió unciás 2014. évi aranybányászata 10 százalékkal lett nagyobb a tavalyelőttinél, elsősorban a Yilgarn South-eszközök átvétele játszott közre. (A Yilgarn South portfólió 3 ausztrál aranybányát tartalmazott, amit a Goldfield a Barricktól vett át 2013 októberében, éves 425 ezer uncia kitermeléssel és 1145 dollár/uncia AISC-vel)

A nyolcadik helyen az orosz Polyus Gold International (LON: PGIL)  végzett, az egy évvel korábbinál 3 százalékkal magasabb, 1,7 millió unciás tavalyi aranytermelésével.


A dél-afrikai Sibanye (JSE: SGL & NYSE: SBGL) aranybánya társaság, amelynek tavaly volt az első teljes üzemi éve miután leválasztották a Goldfields-ről 2013 februárjában, nagyon szépen teljesített és 1.59 millió unciára növelte kitermelését a négy Witwatersrand környéki bányájából, 11% bővülést produkálva ezzel.

A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal, 1,1 millió unciáról 1,43 millióra a kanadai Agnico Eagle Mines Ltd. (TSE:AEM) sárganemesfém-bányászata nőtt 2013-ról 2014-re, köszönhetően új bányák – a kanadai Goldex és a mexikói La India  -- létesítésének, valamint a kanadai Malartic projekt 50 százalékos részesedése megszerzésének. Mindezek hatására léphetett előre a 2013-ban még tizenkettedik Agnico Eagle a tizedik helyre, letaszítva ezzel a 10-es toplistáról a tavaly még tizedik amerikai Freeport-McMoRan-t (NYSE:FCX). – aki az indonéziai Grasberg bánya tulajdonosa. A Freeport-McMoRan, aki elsősorban rézkitermelő profilú- múlt évi arany kitermelése 3 százalékkal lett kisebb, 1,21 millió uncia a 2013-asnál. Szorosan a nyomában van azonban az aranybányászatát egy év alatt 18 százalékkal 1,18 millió unciára növelt kanadai Yamana Gold (TSX:YRI), akinek az Agnico-val közös menetelése az Osisko-ért tavaly tavasszal felpaprikázta az amúgy sem egykedvű aranybányapiacot.


A világ 10 legnagyobb aranybányászati társaságának elmúlt két évi termelése, millió unciában

 

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

Érdemes egy pillantást vetni a toplistás aranybánya cégek teljesítményére is, 2014 január elejétől napjainkig. Első pillantásra szembetűnő, hogy a Goldfields, Sibanye szétválasztást mennyire kedvezően fogadta a piac. A new yorki tőzsdén forgó ADR-jeik (American Depositary Receipt) 45%, ill. 119%-ot hoztak! A Newmont (+12%) szépen magához tért és kissé felülteljesítette a GDX (-1,3%) aranybányaindexet. A Barrick (-27%) tovább vergődik a gigaprojektjei, az adósság és az alacsony rézár fogságában, valamint az üzemanyag szükségletének felét az immár túl magasnak tűnő 80 dolláros áron lefedezte, a Freeport-MacMoRan (-44%) pedig nagyon szenved az továbbra is alacsony rézáraktól.


A GDX aranybánya index teljesítménye 2014.01.01.-től 2015.02.28.-ig összehasonlítva a Barrick (ABX), Newmont (NEM), Goldfields (GFI), Sibanye (SBGL) és a Freeport-MacMoRan (FCX) teljesítményével a NYSE-n.

 

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.