Címlap Hírek A VW-botrány hatása: a platina le-, a palládium felértékelődik

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A VW-botrány hatása: a platina le-, a palládium felértékelődik
2015. október 05. hétfő, 09:40


Conclude Daily Gold

A palládium ára 13 éve nem volt ilyen közel a platináéhoz, miután a piac attól tart, a Volkswagen AG emisszió-hamisítási botrány miatt az autókereslet a dízelmeghajtású négykerekűektől a benzinüzeműekre tevődik át.


Platinát tartalmazó autókatalizátorok. Forrás: Bloomberg

A platinaárak 8 százalékkal csökkentek azóta, hogy szeptember közepén a német Volkswagen autógyár elismerte, meghamisította a dízellel működő modelljeinek emissziós értékeit, a jegyzések a napokban 2008 óta nem látott alacsony szintre, unciánként 900 dollár körüli értékre estek. Ugyanezen idő alatt a palládium 11 százalékkal drágult, ára a mostani 680,85 dollároshoz hasonlóan magas utoljára július elején volt. „A pénzpiacok reakciója egyértelműen annak tudható be, hogy a dízellel meghajtott autók iránti kereslet a jövőben csökkenni, ezzel szemben a benzinüzeműeké növekedni fog” – mutatott rá
Georgette Boele, az amszterdami ABN Amro Bank NV stratégája.

 

 


Folyamatosan csökken a platina árelőnye a palládiummal szemben

Forrás: Bloomberg, InfoMine, Conclude Zrt.


A platina hosszú éveken át a levegőszennyeződést csökkenteni képes autókatalizátorok elsődleges fém-alapanyaga volt, azt csak a palládiummal lehetett helyettesíteni. Erre az sarkalhatta az autógyártókat, hogy a palládium olcsóbb a platinánál, ugyanakkor az szólt a helyettesítés ellen, hogy a platina a dízelmotorokban magasabb hőmérsékletnél jobban működik, mint a palládium.

A platina jegyzése már tavaly is 30 százalékkal csökkent amiatt, hogy a lassuló világgazdasági növekedés mérsékelte a keresletet, melynek kielégítésére ráadásul nagyobb kínálat állt rendelkezésre, annak hatására, hogy a fő platinatermelő dél-afrikai bányacégek munkavállalói tavaly beszüntették több hónapon át tartó sztrájkjaikat.


A világ legnagyobb platinatermelőinek részvényei ugyanakkor szárnyalnak. A piacvezető Anglo American Platinum Ltd. papírjai több mint 9 százalékkal mentek feljebb a johannesburgi tőzsdén, a második legnagyobb Impala Platinum Holdings Ltd.-éi 4,6 százalékkal, míg a Lonmin Plc-éi 20 százalékkal Londonban.


Forrás: Bloomberg, InfoMine, Conclude Zrt.