Címlap Hírek Milyen devizába fektessük készpénzünket?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Milyen devizába fektessük készpénzünket?
2010. február 07. vasárnap, 17:33

A jelenlegi helyzetben, amikor a közeljövőben egyszerre több jelentős deviza helyzete is meginoghat, felmerül a kérdés, hogy portfóliónk készpénz jellegű részét milyen devizákba érdemes fektetni. Jelentősebb készpénz tartás azért is indokolt, mivel várható, hogy az elkövetkező piaci turbulenciákban némely eszközt a jelenlegi áránál jóval olcsóbban meg tudjuk majd venni.

Az alábbiakban az Axel Merk által kezelt Merk Hard Currency Fund-ot mutatjuk be, melynek jele: MERKX. Az alap elsősorban a dollárban nem bízó befektetőknek nyújt befektetési alternatívát. A fő befektetési célpont olyan országok devizáiba való befektetés, melyek "egészséges" monetáris politikát folytatnak. Az alap jelenleg mintegy 400 millió dollárt kezel. Az alapkezelési díj és az alap egyéb költsége összesen évi 1,32%-ot tesz ki. Az alapot személyesen Axel Merk kezeli, aki Svájcból költözött az Egyesült Államokba, Kaliforniába.

Az alap jellemzően tőkeáttétel nélküli összesített pozícióval rendelkezik, ezért volatilitása nem túl nagy pl. összevetve egy kötvény vagy egy részvényalappal. A portfólió durációja- hátralévő átlagos futamideje- igen rövid, mindössze 0,39 év, azaz olyan mintha 3 hónapos betétekben tartanánk a pénzünket.   Az alap teljesítményét a kereskedelmi forgalommal súlyozott dollár indexhez érdemes viszonyítani. Ha a dollár index (DXY) inverzét vesszük és ehhez hasonlítjuk az alap elmúlt időszakbeli teljesítményét azt találjuk, hogy az alap ezt a benchmarkot jócskán túlteljesítette, úgy hogy közben folyamatosan jól diverzifikált deviza portfólióval rendelkezett. Az alapban az arany 9%-os aránnyal szerepel.

A MERKX (kék vonal) teljesítménye az inverz dollár indexhez viszonyítva (fekete vonal) 

 

 
Az alábbiakban a MERKX 2009. december 31-én érvényes portfólióját mutatjuk be a bal oldali oszlopban, míg a jobb oldali oszlop a kereskedelmi forgalommal súlyozott dollár index összetételét mutatja.
2010 január elején Merk kivette a japán jent a MERKX deviza kosarából, miután az új japán pénzügyi vezetés nyilatkozatai alapján már nem tekinti a jent "kemény" valutának.
 

 forrás: Conclude Arany Hírek