Címlap Hírek Fél év alatt több mint a duplájára drágult a lítium

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Fél év alatt több mint a duplájára drágult a lítium
2016. június 06. hétfő, 11:58

 

Conclude Daily Gold

Őrült rallyba kezdett a lítium világpiaci ára, mely a kereslet növekedésének hatására fél év alatt több mint a duplájára emelkedett. Kutatók szerint azonban ettől még a lítium-ion akkumulátorok ára nem fog az egekbe szökni, így az azokat használó elektromos autók – például a Tesláé – sem lesznek még ennél is drágábbak.

 

Az elektromos autókban használt lítium-ion elemcellák. Forrás: evannex.com, Conclude Zrt.

 


Több mint dupla annyiba kerül a lítium a világpiacon, mint fél évvel ezelőtt. A jelentős drágulás azzal magyarázható, hogy egyre többen fedezik fel a lítiumban rejlő lehetőségeket. Mindenekelőtt azt, hogy az elektromos autók terjedése és a megújuló energiafajták tárolása miatt a jövőben jóval több lítiumra lesz szükség, s emiatt már most szárnyal az ár.

 

E drágulás különösen az elektromos autók számára lítium-ion akkumulátorokat gyártókat aggaszthatja. Ám a Carnegie Mellon University College of Engineering legfrissebb tanulmánya szerint nincs ok a félelemre.  A lítium-ion elemek és az akkumulátorok kémiai jellemzőinek vizsgálata alapján arra jutottak, hogy ha például a lítium kilogrammonkénti ára 25 dollárra felmenne, ami több mint négyszerese lenne a történelmi átlagnak, még ez sem növelné jelentősen a lítiumot használó járműgyártók költségeit. Igaz – ismerték el –, számos termelő profitmarginja azért szűkülhet.

 

Ez azt jelentheti, hogy a Nevadában gigantikus elektromosautó-gyárat építő Tesla tervei sem kerülhetnek veszélybe.

 

„A lítium-ion elemek költsége még a magas energiaintenzitású akkumulátorok esetén sem emelkedtek soha több mint 10 százaléknál nagyobb mértékben, még akkor sem, ha azokat extrém fogyasztási célra használták” – mutatott rá a tanulmányt készítő csapat egyik tagja, Rebecca Ciez.

 

Az a félelem sem megalapozott, hogy a lítiumból hiány alakulhat ki, noha emiatt számos befektető arra ösztökéli a kutatókat, hogy olyan anyagokat fejlesszenek ki, amelyek képesek lehetnek helyettesíteni a lítiumot. „A lítium bőségesen rendelkezésre áll a világon, ha annak ára megnégyszereződne, akkor még mindig gazdaságos lehet azt a tengervízből kivonni” – véli Jay Whitacre, a tanulmányt készítő csapat másik tagja.

 

A Global X Lithium alap teljesítménye az elmúlt egy évben

 

A Conclude Zrt. 2015 májusban írt lítium cikkében említettek közül, a Global X Lithium nevű tőzsdén jegyzett befektetési alap jegyeinek az év eleji 18 dollárról már 25 dollár közelébe emelkedett, ez több mint egy éve nem látott magas szint, a Western Lithium pedig idén már túl van egy duplázódáson, és  tavalyi árhoz képest is közel 40%-kal van magasabban. Ebben nagy segítségére volt a Lithium Americas-sal való egyesülés.

 

A Lithium Americas - korábban Western Lithium - részvényeinek teljesítménye

 

 

Forrás: Carnegie Mellon University, Conclude Zrt.