Címlap Hírek Itt őrzik a világ aranyát: a New York-i FED aranytárolási kulisszái II.

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Itt őrzik a világ aranyát: a New York-i FED aranytárolási kulisszái II.
2012. november 14. szerda, 12:32

 

Conclude Daily GoldAranytömbök a FED trezorjában, Forrás: FED

A New York-i FED téglákra hasonlító rudakban tárolja az aranyat, amelyek ráadásul pont olyan fából készült raklapokon helyezkednek el, mint a téglák egy építőanyag-raktárakban. A munkások magnéziumból készült cipőt hordanak, hogy el ne törje a lábukat a lezuhanó aranyrudak súlya.

Az aranyrudakkal megtöltött raklapok a bank liftjein jutnak le az utcaszint alatt öt emelettel elhelyezkedő páncélterembe. A liftet távirányítással mozgatja egy operátor egy távoli helyiségből, aki egyúttal adóvevőn kommunikál az aranyszállítmányt kísérő fegyveres őrökkel. A páncélterembe való érkezésüktől az aranyrudak a bank három – az auditori, a páncélterem szolgáltató és az őrző – részlegének együttes felügyelete alá tartoznak. Mindhárom részleg egy-egy tagjának jelen kell lennie, amikor az aranyat mozgatják, illetve ha valaki belép a páncélterembe.

A páncélterembe bevitt aranyrudakat megvizsgálják és megmérik. Ennek azért van jelentősége, mert egy aranyrúd súlya és tisztasága meghatározza az értékét és azt, hogy elfogadható-e a nemzetközi tranzakciókban. A modern elektronikus mérlegek maximum egy ezrelék unciányi eltéréssel állapítják meg az aranyrúd súlyát. A páncélterem felügyelői minden egyes aranyrúdnál ellenőrzik az arra pecsételt súlyt, szériaszámot és a tisztaság mértékét.

Ha az ellenőrök mindent rendben lévőnek találnak, akkor az aranyrúd a száz ország és nemzetközi szervezetek aranytartalékát rejtő 122 fülke egyikébe-hidraulikus lift a Good Delivery tömbök mozgatásához a FED-ben, Conclude Zrt.másikába kerül vagy a több ország által közösen használt, úgynevezett könyvtár-rekeszek polcaira. A rudakat pont olyan formában halmozzák fel egymásra, mint ahogy egy téglarakást szoktak stabilizálni. Mindegyik rekesz két számkombinációs lakattal van lezárva és az auditor által lepecsételve.

Bár a dollármilliárdokat érő arannyal való foglalatoskodás a kívülállók számára vonzónak tűnik, az aranyrudak mozgatása meglehetősen fárasztó. A hidraulikus liftek és a szállítószalagok csak részben enyhítik a személyzet fizikai megterhelését, a 27 fontos (durván 12,2 kilós) rudak emelgetése és elhelyezése igencsak nehézkes. Ezért az „aranytargoncások” bőséges pihenőt kapnak. Azért pedig, hogy az esetleg lezuhanó rudak ne sértsék meg lábaikat, erős, de mégis könnyűsúlyú, magnéziumból készült cipőt viselnek.

A FED a rudak be- és kitárolása, valamint a páncéltermen belüli mozgatása után kezelési díjat számít fel. Az aranyrudakat tartalmazó rekeszeket szám alapján azonosítják, s nem a tulajdonosaik szerint, ez garantálja az egyes országok magántulajdonának védelmét. Mindössze néhány alkalmazott van tisztában az aranytulajdonosok kilétével.

 

 

Itt őrzik a világ aranyát: a New York-i FED aranytárolási kulisszái I.