Címlap Hírek A maják nem hisznek a világvégében

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A maják nem hisznek a világvégében
2012. december 12. szerda, 10:20

 

Conclude Daily Gold

Tánccal, tömjénfüsttel és szertartásokkal köszöntötték isteneiket a maják egy mexikóvárosi parkban a minap megrendezett „Új tűz” nevű ünnepségen, miután a hatóságok megtiltották nekik, hogy rituáléikat a maja területen lévő ősi templomokban tartsák meg.
Maja lányok Guetamalában. Conclude Zrt. Forrás: intercontinentalcry.org

A maja időszámítás szerint 394 évből álló baktunokból a tizenharmadik végződik december 21-én, márpedig a 13-as szám szent a majáknak. A Mexikóban élő 800 ezer maja túlélő reményei szerint a következő baktun jobb lesz a mostaninál. Az ugyanis 1618-ban kezdődött és a spanyol hódítás fájdalmas utóhatásainak idejére esett, melyben a maják és más bennszülött csoportok kénytelenek voltak végignézni templomaik és szentírásaik elpusztítását, ráadásul még az európai betegségek és a kényszermunka is megtizedelték őket. A maják büszkék arra, hogy a megannyi probléma ellenére még mindig léteznek, megőrizték kultúrájukat, nyelvüket, ételeiket és történelmüket.

 
A maja papok – a régészekhez és a csillagászokhoz hasonlóan – nem hisznek abban, hogy őseik azt jósolták, a mostani baktun végével a világnak is befellegzik, ahogy azt világszerte számos blogger és asztrológus sugallja. Az ünnepségeket övező általános örömbe csak az hozott ürömöt, hogy a kormány nem engedte meg a maja papoknak és gyógyítóknak, hogy ünnepségeiket a régészek által feltárt ősi helyeken – mint Chichen Itza, Coban és Tulum – tartsák meg. Így akarja az állami tulajdonú National Institue of Anthropology and History megóvni az ősi területek épségét a december 21-e környékén valószínűsíthető tömegtől, egyúttal megelőzni, hogy a látogatók a szűk helyeken, mécsesek gyújtásával egymásban is kárt okozzanak. A 2011-es tavaszi napéjegyenlőség idején például egy nap alatt mintegy 35 ezren keresték fel Chichen Itzát. Ugyancsak
a várható tömegpusztításra hivatkozva tiltotta be a helyi hiedelem szerint a világvége ellen menedéket nyújtó délnyugat-franciaországi Bugarach hegycsúcsra való feljutást december 18-24 között a Bugarachot magában foglaló megye prefektusa.

Alternatívaként a helyi hatóságok a mintegy 250 maja által a Mexikó délkeleti részén található Yukatán-félsziget Valladolid nevű városában tartott, a maják ősi momentumait bemutató előadást ajánlják. S hogy mennyire nem hisznek az illetékesek a világvégében, azt jól mutatja, hogy már javában szervezik a jövő évi fesztiválokat, amelynek szervezője így nyilatkozott: szeretnénk megünnepelni a bekövetkező új korszakot, a szebb újrakezdés lehetőségét.

Forrás: AP, Conclude