Címlap Hírek Forrongó afrikai aranybánya-piac

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Forrongó afrikai aranybánya-piac
2013. január 11. péntek, 08:10

 

Conclude Daily Gold

Nehezen indult az év több nagy afrikai aranybánya-társaság számára is. A mind vonzóbbá váló árfolyamokból végül a felvásárlási célpontok után kutató kínaiak profitálhatnak.


Az African Barrick Gold bányája Tanzániában. Forrás: Trevor Snapp/Bloomberg/Getty, Conclude Zrt.Tanzánia legnagyobb aranytermelője, az African Barrick Gold (ABG) részvényeinek árfolyama több mint ötödével zuhant kedden amiatt, hogy a kínai állami tulajdonú China National Gold Corp. (CNG) vezetői felálltak a tárgyalóasztaltól. A világ legnagyobb aranybánya cégének, a kanadai Barrick Gold-nak a tulajdonában lévő 74 százalékos ABG-pakett felvásárlása továbbra is izgathatja a kínai befektetők fantáziáját, hiszen Tanzániában nemigen akad hasonló nagyságrendű aranybefektetési lehetőség. A Barrick főnöke, Jamie Sokalsky szerint nincs miért kapkodniuk a leánycég eladásával.  Az African Barrick Gold vezérének sem ment el az önbizalma: „Bár a CNG és a Barrick közti tárgyalások nem vezettek eredményre, a tárgyalási folyamat rávilágított az African Barrick Gold értékeire és arra, hogy mennyire kevés a nagyvolumenű aranybefektetési lehetőség Afrikában” – közölte az ABG vezérigazgatója, Greg Hawkins.

 

Az African Barrick Gold részvényei csak 3 százalékot dolgoztak le a 21 százalékos esésükből

Forrás: Financial Times; Conclude Zrt.


A vételtől elállt CNG Kína legnagyobb aranytermelője, emellett ezüstöt, rezet bányászik és finomít, állít elő kereskedelmi forgalomban eladható arany- és ezüstrudakat, aranyport és –szemcséket, nyersrezet. Leánycégei több mint 40 országban vannak jelen.
Dél-afrika harmadik legnagyobb aranytermelőjének, a Sztrájkoló munkások a Harmony Gold Mining Kusasalethu nevű bányájánál. Forrás: sabc.co.za, Conclude Zrt.Harmony Gold Mining (HGM) részvényeinek sem indult jól az év. Közel 5 százalékos eséssel reagáltak arra, hogy a befektetők számára referenciát jelentő Gold Bugs Index (HUI) negyedik legnagyobb komponense bejelentette, elhalasztja a Johannesburgtól 65 kilométerre nyugatra elhelyezkedő Kusasalethu nevű bányájának karácsonyi ünnepek utáni szokásos újraindítását a dolgozók fenyegető sztrájkja miatt, mely során a menedzsment is halálos fenyegetést kapott, valamint többen tüzet nyitottak a bányát védő rendőrökre. Az idén összességében már több mint 12 százalékkal értékelődtek le a HGM-részvények a New York-i értéktőzsdén. A cég szeretne megállapodni az elégedetlen dolgozókkal, ám addig is felülvizsgálja bányája pénzügyi és működési helyzetét. Ez ahhoz vezethet, hogy a termelés befejeződik és a csökkentett létszámú állomány csak az infrastruktúrát tartja majd karban.  „Pedig a Kusasalethu növekvő termeléssel és erős cash-flow-val zárta a 2012 decemberét megelőző negyedévét” – állította Graham Briggs, a HGM vezérigazgatója. A nemesfémet és ásványokat bányászó cégekre is fókuszáló – többek között a FED-nek is arany és commodity ügyekben tanácsokat adó – Black Rock egyébként két cégén keresztül a HGM-ben is érdekelt, több mint 5 százalékos pakett erejéig.

 

A Harmony Gold aranybányarészvény teljesítménye 2013 januárjában

Forrás: Yahoo; Conclude Zrt.

A CNG-n keresztül terjeszkedő kínaiak a politikai kockázatok ellenére sem mondhatnak le az afrikai irányvonalról, hiszen Amerikában, Ausztráliában még ennél is nehezebb terep várna rájuk, ahol az amerikai-kanadai-ausztrál irányítású nagy bányatársaságok „foggal-körömmel” ragaszkodnak pozícióikhoz. Márpedig a kínai államnak sok-sok aranyra van szüksége. A napokban rendezett shanghaji nagyszabású pénzügyi konferencián hitet tettek a renminbi (jüan) világ tartalékdevizává válása mellett, melynek fedezetéül a jelenleginél sokkal több aranyat szeretnének Kínában tárolni. A konferencián elhangzott egy éles, ugyanakkor találó kijelentés: „Az amerikaiak mindig azt mondják, hogy az arany elvesztette a jelentőségét, ugyanakkor nem hajlandók eladni a több mint 8000 tonnás aranykészletüket.”

A kínai Pénzügyi Fejlesztési Fórum résztvevői. Forrás CNG.; Conclude Zrt.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Forrás: cégek közleményei, Bloomberg, Reuters, Conclude Zrt.