Címlap Hírek Vegyünk ródiumot?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Vegyünk ródiumot?
2013. január 28. hétfő, 09:22

 

Conclude Daily Gold

Annyira lement a ródium ára, hogy azon már érdemes lehet venni belőle, különösen, hogy piaci szakértők szerint az autókatalizátor-gyártók kereslete az idén megugorhat a Platina-csoportba tartozó nemesfém iránt.

Ródiumból készült autókatalizátorok. Forrás: jm-gem.com, Conclude Zrt.

Csaknem 90 százalékkal olcsóbban, unciánként 1450 dollárért lehet most hozzájutni a ródiumhoz, mint a válság 2008. szeptemberi kitörése előtt, amikor 10 ezer dollárt kellett leszurkolni érte! Ez 20 éves mélypont. A ródium ilyen jelentős leértékelődése az autóipari eladások jelentős visszaesésének tudható be. Az autókatalizátorok gyártásához ugyanis a platina és a palládium mellett ródiumot használnak, ez ennek a nemesfémnek a leggyakoribb alkalmazási területe.

Az autóipar ugyan még nem tért magához, a tavalyi év is csak azért lett valamivel jobb az utóbbi éveknél, mert a 2011-es földrengés által sújtott japánok pótolták tönkrement készleteiket. Ennek során a ródium-fogyasztás 2012-ben nagyobb mértékben, éves szinten 9 százalékkal nőtt, mint a palládiumé, s a Johnson Matthey brit multinacionális vegyipari és nemesfém-gyártó cég prognózisa szerint ez a lendület az idén sem törhet meg. A ródium azért lett felkapott az utóbbi időben, mert abból egyötöddel-egyhatoddal kevesebb is elegendő a benzines autókatalizátorokba, mint platinából.Paul McCartney ródiumlemezével 1979-ben. Forrás:  maccafan.net, Conclude Zrt.

Márpedig az autóipar egy ideig még a belső égésű motorokra szavaz a dízelesekkel szemben. A ródium igazából akkor kezdhet érzékelhetően drágulni, ha beindul a világgazdaság és az autók iránti kereslet kezdi majd megközelíteni a válság előtti szintet. Addig is azonban elsősorban a dél-kelet-ázsiai és kínai autóipar növekvő katalizátor-igénye, valamint a kínai vegyipar emelkedő oxo-alkohol- és ecetsav-gyártása, továbbá a 2011-ben 25 százalékkal szárnyaló üvegipar kereslete hevítheti az aranynál mintegy 4,5-szer ritkábban előforduló ródium árát.

Az angol vegyész, William Hyde Wollaston által 1803-ban felfedezett ródium mindig is kurrens terméknek számított. Csak néhány példa: Paul McCartney-t a Guinness Rekordok Könyve egy különleges ródiumlemezzel jutalmazta meg munkásságáért 1979-ben, míg 2008-ban a Drudge Report jobboldali hírportál is e nemesfémet próbálta felhasználni Obama lejáratására, azt állítva, hogy 30 ezer dollár értékű ródiumgyűrűvel ajándékozta meg feleségét, Michelle-t, amit az elnök később megcáfolt.

Három formában lehet részesülni a ródium esetleges árnövekedéséből: fizikai ródiumérmék és -rudak, vagy a Ródium por. Forrás: rhodiumcoin.com, Conclude Zrt.Deutsche Bank 2011 májusában elindított ródium ETF-je, illetve ródiumot bányászó cégek részvényeinek megvásárlásával. Egyesek azonban arra figyelmeztetnek, a ródium nem megfelelő befektetési eszköz, mivel igen törékeny, csak nagyon nehezen formálható, ezért nem könnyű belőle érmét verni, vagy öntvényt készíteni. A ródiumérméket gyártó Cohen Mint szerint e nemesfém tulajdonságai inkább az üvegéhez hasonlatosak, mint az aranyéhoz, azt állítva, ezért veszik a befektetők ródium por formában.  Nem mindenki van oda azért, hogy egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező nemesfém-fedezetű ETF-et vásároljon. Henk Groenewald, a Coronation Fund Managers portfólió menedzsere ugyanakkor az arannyal szemben a Platina-csoportba tartozó nemesfémekre, köztük a ródiumra szavaz, az általa kezelt alapok palládium és ródium ETF-eket egyaránt tartalmaznak.

A Deutsche Bank fizikai ródium ETF-je immár közel másfél éve alulteljesíti a globális benchmarkot


A Deutsche Bank fizikai ródium ETF-je immár közel másfél éve alulteljesíti a globális benchmarkot, Forrás: Trustnet; Conclude Zrt.

 

Forrás: Trustnet, Conclude Zrt.