Címlap Hírek Árupiaci mamut a láthatáron – arany, gyémánt, szén, réz, nikkel, búza királyság egy kézben?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Árupiaci mamut a láthatáron – arany, gyémánt, szén, réz, nikkel, búza királyság egy kézben?
2013. február 05. kedd, 11:14

Conclude Daily Gold

 

A Glencore vezérigazgatója, Ivan Glasenberg az Xstrata felvásárlását követően az Anglo Americant kívánja bekebelezni. 

Mit vesz meg legközelebb Iván? Valószínűleg ezt találgatják – a tengerparton koktéljaikat kortyolgatva – a Fokvárosban e héten rendezendő négynapos bányavezéri csúcs, az Investing in African Mining Indaba résztvevői. Ivan Glasenberg. Forrás: theafricanmillionaire.blogspot.com, Conclude Zrt.

A Glencore International Plc 2011. májusi nyilvános részvénykibocsátásával – 16 százalékos részesedése révén – immár papíron is milliárdos Ivan Glasenberg, a Glencore vezérigazgatójaként márciusban tesz pontot az Xstrata Plc 37 milliárd dollár értékű felvásárlására, mellyel a világ negyedik legnagyobb bányacége jön létre. Bár neve nem található az évente megrendezendő konferencia felszólalói között, az ő következő lépése körüli spekulációk mégis a nem hivatalos napirend részei. Az 56 éves Glasenberg következő nagy dobása a 43 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú bányaóriás, az Anglo American Plc bekebelezése lehet, melyhez most viszonylag olcsóbban juthat hozzá, mint a többi riválisához. De emellett olyan kisebb cégek, mint a Kongói Demokratikus Köztársaságban tevékenykedő Eurasian Natural Resources Corp. (ENRC) vagy a First Quantum Minerals Ltd. is érdekli. „Ha Glasenberg folytatni akarja a terjeszkedését, két választása van: vagy az ENRC és a First Quantum megvételével a világ harmadik legnagyobb bányabirodalmát hozza létre vagy az Anglo és az Xstrata összeolvasztásával egy kisebb politikai kockázatú entitást hoz létre” – véli Paul Gait, a londoni Bernstein bányászati elemzője. Az érintett cégek képviselői nem kívánták kommentálni e feltételezést. 

A Glasenberg kTom Albanese. Forrás: industryleadersmagazine.com, Conclude Zrt.örüli spekulációk a szokásosnál nagyobb ellenérzéseket válthatnak ki az emiatt partvonalra szoruló fő riválisaiból. Az utóbbi hetekben az Anglo vezérigazgatója, Cynthia Carroll és a Rio Tinto Groupot irányító Tom Albanese is lemondott, miután cégeik a gyengén teljesítő projektjeik és balul elsült akvizíciók miatt többmilliárd dolláros leírásokra kényszerülnek. S rövidesen a vasércbányász-guru ausztrál BHP Billiton Ltd. első embere, Marius Kloppers is veheti a kalapját. Az Xstrata vezérigazgatójának, Glasenberg egykori barátjának Mick Davisnek pedig azért kell távoznia, mert egyrészt Glasenberg maga akarja irányítani a céget, másrészt a befektetők is kiakadtak a Davisnek és a menedzsment többi tagjának megállapított busás javadalmazási csomag miatt. „Egy kínai mondás szerint, ha elég sokáig vársz a folyó partján, megláthatod lebegni az ellenségeid testét: Marius, Cynthia, Mick és Tom már mind elmentek vagy elmenőben vannak” – utalt Gait Glasenberg taktikájára.

 

A Glencore fém-, energia- és mezőgazdasági termékei és az Xstrata szén-, réz- és cinkbányái egyesülése révén létrejövő 209 milliárd dolláros összesített árbevételű cégcsoport vezetőjeként Glasenberg mára a legbefolyásosabb árupiaci játékossá válhat, alapanyagot szolgáltatva a gabonapelyhekhez, üzemanyagot az autókhoz, gyapjút a ruhaneműkhez, energiát az otthonokhoz, miközben a fémek széles választékát kínálja. Diverzifikált portfóliója miatt a cég hasznot húzhat az árupiaci jegyzések volatilitásából. „Az egyesült cég képes lesz kontrollálni az árupiaci hullámzásokat, készletei a leghatékonyabbak lehetnek” – véli Tomasz Nadrowski, a New York-i székhelyű árukereskedői és bányászati tanácsadó cég vezetője. Szerinte hiába is reagálnak a Glasenberggel rivalizáló bányacégek a jelenleg szerényebb mértékű kereskedelmi tevékenységük bővítésével, előrelátható időn belül egyikük sem lesz képes a Glencore szintjén teljesíteni.

Az Anglo AmericanAz Anglo American cinkbányája Namíbiában. Forrás: angloamerican.com, Conclude Zrt. felvásárlásával a johannesburgi születésű Glasenberg növelné jelenlétét Dél-Afrikában, ahonnan az 1917-ben alapított londoni székhelyű cég üzemi nyereségének a fele származik. Az Anglo jelentősen hozzájárult a dél-afrikai bányászat fejlődéséhez, mely például az Oppenheimer család vagyonát alapozta meg. Igaz, az Anglónak van tapasztalata az ellenséges felvásárlások kivédésében: 2009-ben éppen – az akkor még független – Xstrata kísérletét hiúsította meg. Ha viszont most nem sikerül elkerülnie Glasenberg halálos ölelését, a világ legnagyobb vasérc-, réz- és széneszközeiből a Glencore hasznot húzhat – mondta Richard Knights, a londoni Liberum Capital Ltd. elemzője.  Ez az ügylet a Glencore-t a Rio Tinto és a BHP Billiton szintjére hozhatná fel, a harmadik globális bányászati céggé válva. Az Anglo a brazíliai dzsungelben lévő Minas-Rio vasérc-bányája miatt – melynek megnyitása már kétéves csúszásban van – 4 milliárd dolláros leírásra kényszerült. Költségei elszaladása miatt az Anglo részvényei tavaly 29 százalékkal értékelődtek le, ezzel a cég P/EBITDA aránya 4,9-re esett. Az így adódó 20 milliárd dollár a kevesebb, mint a fele a cég két évvel ezelőtti értékének, és a bányászati és alapanyaggyártók közül a legalacsonyabb. Az Anglo felvásárlásánál Glasenbergnek nincs konkurenciája, hiszen Dél-Afrika problémái miatt sokan ódzkodnak tőle – mondta Knight. A dél-afrikai platinabányáiban alulfizetett és rossz körülmények között dolgozó alkalmazottai sztrájkjai miatt Glasenberg arra kényszerülhet, hogy az Xstrata által 25 százalékban tulajdonolt Lonmin Plc.-t az Anglo egyéb platinabányáival egy új cégbe téve felajánlja a dél-afrikai kormánynak.  

 

Rézgyártás az ERNC-nél. Forrás: telegraph.co.uk, Conclude Zrt.Kisebb falat a 6,8 milliárd dolláros árbevételű vasérc- és energiatermelő ERNC, mely 45 százaléka három kazah cég kezében van, emiatt az eladáshoz szükség van a kazah kereskedelmi tárca áldására. Alternatívaként szóba jöhet a többek között a zambiai Kansanshi rézbányát működtető vancouveri székhelyű First Quantum felvásárlása, mely részvényeihez most a fémipari átlaghoz képest 32 százalékos diszkonttal lehetne hozzájutni.

 

Egy olyan óriás, mint az Anglo bekebelezése az elmúlt évtizedben összesen 1100 milliárd dolláros felvásárlást átélő globális bányapiacon testhez álló feladat a korábbi olimpiai távgyalogló és dél-afrikai valamint izraeli színekben díjakat nyert, ma is rendszeresen kocogó Glasenbergnek, akit ravasz kereskedőként, erőszakos tárgyalóként és karizmatikus üzletkötőként ismernek – amióta 1984-ben felbukkant az árupiacon, csatlakozva a Marc Rich & Co.-hoz.  Részt vett a Rich 1994-es, 1,2 milliárd dollár értékű kivásárlásában – melyet követően a céget Glencore-ra keresztelték át. A Glencore 2011. májusi nyilvános részvénykibocsátása tette papíron milliárdossá Glasenberget, igaz, az akkor 9,3 milliárd dollárt érő 16 százalékos részesedése a mai tőzsdei árfolyamok alapján csak 7 milliárd dollárnak felel meg, amiben szerepe volt annak, hogy a két évvel ezelőtt balul elsült gyapot spekulációi veszteségbe sodorták az egy évvel korábban még 659 millió dolláros profitot termelő Glencore agrárrészlegét. A Glencore-részvény az utóbbi időszakban sokkal rosszabbul teljesített, mint a referenciát jelentő MSCI World Index. S a Glencore-részvények ára tovább eshet, miután az Xstrata felvásárlása miatt 2 milliárd dollár leírásra kényszerülhet. Ugyanakkor Glasenberg célja jól láthatóan egy jól diverzifikált portfóliójú megkerülhetetlen árupiaci óriáscég összehozása, amelynek árfolyama egy árupiaci rally esetén hirtelen kilövő pályára állhat.

 

 

A Glencore részvény árfolyama grafikon 2011-2013  Forrás: Conclude Zrt, Yahoo.com

 

 

                                     Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.