Címlap Hírek Kínai holdújév: már csak 3 nap az aranyár-kitörésig?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kínai holdújév: már csak 3 nap az aranyár-kitörésig?
2013. február 07. csütörtök, 11:42

 

Conclude Daily Gold

A tavaly történelmi rekordot elért kínai aranyvételek folytatódása segítheti az 1650-1680 dolláros sávba hetek óta beszűkült aranyárat felfelé kimozdítani, akár már a február 10-én beköszöntő kínai holdújév kapcsán.

Sokakat frusztrál, hogy a tavaly összességében 7-8 százalékkal emelkedő aranyárak az idei év elején A kínai holdújévet köszöntő dekorációk Pekingben. Forrás: MTI/EPA, Conclude Zrt.megtorpantak. Nem kizárt azonban, hogy a sárga nemesfém jegyzése hamarosan ismét elindul felfelé, ezt támogatja ugyanis az iránta szűnni nem akaró kereslet. A világ legnagyobb aranyfogyasztójának számító Kínába például tavaly csaknem dupla annyi, 834 tonna arany érkezett hajón – Hongkongon keresztül –, mint 2011-ben. Csak decemberben – ami a 2012-es év legerősebb hónapjának bizonyult – 114 tonnát tett ki a kínai aranyimport, ez közel a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. S e tendencia folytatódhat, hiszen február 10-én beköszönt a kínai holdújév, a kígyó éve, mely a földkerekség második legnépesebb államának egyik legnagyobb ünnepe, s ennek kapcsán hagyományosan nő a kínaiak aranykereslete.

Ráadásul a tavalyi rekordérték csak a magánvásárlásokat tükrözi, abban nincsenek benne a kínai állami szektor vételei. Pedig a Aranyrudakat tartó bankárok Hongkongban. Forrás: Photo/Xinhua, Conclude Zrt.globális pénzügyi rendszer sebezhetősége és a számos mennyiségi lazító program több országot is aranytartalékai növelésére késztet. A központi bankok 2012 első kilenc hónapjában 373,9 tonna aranyat vásároltak, s a World Gold Council szerint az év egészében összességében 450-500 tonnával növelhették aranytartalékaikat, szemben az egy évvel korábbi 456 tonnával. Bár a Kínai Népköztársaság hivatalosan nem közölte, hogy aranytartalékai az utóbbi években változtak volna, a piacon mindenki biztosra veszi, hogy a pekingi központi bank arannyal diverzifikálja portfolióját. Erre utal a nemesfémekre specializálódott, dublini székhelyű GoldCore Ltd. elnöke, David Gornall szerint az is – mint arra a London Bullion Market Association konferenciáján rámutatott –, hogy Kína devizatartalékainak mindössze 2 százaléka arany, szemben az USA 75 százalékos rátájával.

 

Forrás: World Gold Council, Census and Statistics of the Hong Kong government, Conclude Zrt.