Címlap Hírek Jüanért aranyszámla: elindul a dollár trónfosztása?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Jüanért aranyszámla: elindul a dollár trónfosztása?
2013. február 12. kedd, 08:13

 

Conclude Daily Gold

Kínának növelnie kell az arany és csökkentenie az USA-dollár arányát tartalékai között, ha azt akarja, hogy a jüan legyen a világ első számú valutája az amerikai dollár helyett.

Kína a világ legnagyobb aranyfogyasztója, de alapvetően csak magánszemélyei révén, az állam ugyanis A jüan és az USA-dollár. Forrás: featurepics.com,  Conclude Zrt.3600 milliárd dolláros tartalékénak hivatalosan alig 1,5 százalékát tartja aranyban. Ez az arány jelentősen elmarad a legtöbb nyugati országétól. Igaz, Ázsiában nem szokatlan, hiszen Japán 1500 milliárd dollárra becsült tartalékának kevesebb, mint 2,7 százaléka fekszik a sárga nemesfémben. Az ázsiai országok – Kínával, Japánnal és Tajvannal az élen – azért tartják tartalékaik csak kis részét aranyban, mert nem ismerték el az 1971-ig létező, a valuták aranyra való átválthatóságát biztosító rendszert.

Ezzel szemben az európai országok – jelesül Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – még ma is ragaszkodnak ahhoz, hogy tartalékaik egy része aranyban legyen. Kínának úgy kellene gyorsan növelnie aranytartalékait, hogy a sárga nemesfém iránti jelentős kereslete ne nyomja jelentősen fel az arany árfolyamát.  Ezt aranykitermelése növelése mellett úgynevezett dollárban denominált aranyszámla bevezetésével érhetné el. A Tajvan által már alkalmazott modell lényege, hogy jüant helyeznek el egy devizaszámlán, amit aztán az egy uncia aranynak megfelelő dollárárfolyamon átváltanak aranyra. E megoldással Kína úgy növelhetné jüan ellenében aranytartalékát, hogy közben nem helyezné nyomás alá az arany árfolyamát és a devizaárfolyamok ingadozása is kiküszöbölődhetne. Miközben a kínai magánszemélyek aranykereslete évről évre nő, aminek eredményeként tavaly csaknem megduplázódott a világ második legnépesebb országának aranyimportja, a Kínai Népköztársaság aranytartalékai nem változtak. Legalábbis a hivatalos adatok szerint, hiszen a piacon szinte mindenki biztosra veszi, hogy a pekingi központi bank folyamatosan vásárol és arannyal diverzifikálja portfolióját, már csak azért is, hogy előbb-utóbb a jüan legyen a világ első számú tartalékvalutája az USA-dollár helyett. 

Forrás: Taiwan News, Conclude Zrt.